«Χρυσά» ακίνητα στη Θεσσαλονίκη (Πανόραμα, κέντρο, παλιά και νέα παραλία) και στη Χαλκιδική (Σάνη κ.α.), που φέρονται ότι ανήκουν σε σαράντα offshore εταιρείες, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τον ειδικό φόρο ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, δεσμεύτηκαν προσωρινά από το ΣΔΟΕ υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ενώ οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να καταβάλουν συνολικά το ποσό των 27,81 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ελέγχους που ξεκίνησαν από το 2010 στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής από υψηλά εισοδηματικά στρώματα.
Οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν αρχικά σε πέντε κτηματολογικά γραφεία-υποθηκοφυλακεία στις παραπάνω περιοχές και αφορούσαν 200 συνολικά offshore και τα ακίνητα που φέρονταν ότι είχαν στην κατοχή τους. Όπως είχε διαπιστωθεί στη συνέχεια, ένα μεγάλο μέρος από αυτές δεν είχε καταβάλει τον ειδικό φόρο ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, είτε δεν είχε κάνει δηλώσεις στην εφορία κ.λπ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πορεία αναζητήθηκαν οι διαχειριστές των offshore εταιρειών με στόχο να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Τηρώντας τα προβλεπόμενα, το ΣΔΟΕ μετά από μια επίπονη διαδικασία έφτασε πλέον στην καταβολή των φόρων ύψους 27,81 εκατ. ευρώ, ενώ προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή των φόρων-προστίμων και μέχρις ότου καταβληθούν προχώρησε διοικητικά στη δέσμευση των «χρυσών» ακινήτων.
Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «μέχρι την καταβολή των φόρων έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου ακίνητα offshore εταιρειών καθόσον εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του N. 3296/04».
Εξάλλου από ελέγχους που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου προέκυψε πως ιδιοκτήτης offshore εταιρείας φοροδιέφευγε συστηματικά από το 2007 έως το 2012. Τελικά κατέβαλε το ποσό 438 χιλιάδων ευρώ για ειδικό φόρο ακινήτων.
Τέλος, χθες έγινε γνωστό από το ΣΔΟΕ πως μεγάλη επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη έλαβε από το Δημόσιο επιχορήγηση ύψους 1,33 εκατ. ευρώ και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση της τάξης των 455 χιλιάδων ευρώ με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων. Επεβλήθησαν πρόστιμα 1,82 εκατ. ευρώ και προτάθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης να ανακτηθεί το σύνολο της επιχορήγησης.
Σε 315 υποθέσεις έχουν βεβαιωθεί φόροι 40 εκατ. ευρώ
«Καραμπινάτη» φοροδιαφυγή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων σε εξωχώριες εταιρείες και μέχρι στιγμής έχουν προκύψει κρούσματα «καραμπινάτης» φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, από τις 6.575 εξωχώριες εταιρείες που διαθέτουν ή διέθεταν σε κάποια φάση ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, η αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων έχει ελέγξει 315 υποθέσεις και ήδη έχει βεβαιώσει φόρους 40 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα ελέγχονται από το ΣΔΟΕ εξωχώριες εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
102 εντολές ελέγχου
Συνολικά δόθηκαν 102 εντολές ελέγχου, οι 88 από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής και οι 14 από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ήδη όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι, αλλά και εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία και ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρόσθεσε δε πως «οι υποθέσεις αυτές όταν δηλαδή έχουμε εξωχώριες και φυσικά πρόσωπα περνάνε στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτόν δηλαδή να υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο, το οποίο θα ελέγχει τέτοιες περιπτώσεις και άτομα με μεγάλο πλούτο».
Πηγή: ethnos.gr