Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Deutsche Welle: Στα όριά της η Τουρκία λόγω προσφύγων

Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle, οι τουρκικές Αρχές που μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις φθάνουν σιγά-σιγά στα όριά τους.

«12.000 πρόσφυγες ζουν εδώ και καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται», λέει ο Ιμπραήμ Ντεμίρ επικεφαλής του κέντρου υποδοχής σύρων προσφύγων στην επαρχία Γκαζιαντέπ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Το κέντρο «Νιζίπ 1» άρχισε να λειτουργεί πριν από 16 μήνες. Έχει κατασκευαστεί για 8.000 πρόσφυγες. «Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ είναι καλές, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες», τονίζει ο επικεφαλής του κέντρου. Το «Νιζίπ 1» διαθέτει μικρά καταστήματα τροφίμων, χώρους συνάντησης ακόμα και μονάδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 

Η Άγκυρα ζητά βοήθεια από διεθνούς οργανισμούς

Περισσότεροι από 400.000 πρόσφυγες λέγεται ότι ζουν στην περιοχή γύρω από την Γκαζιαντέπ, ενώ συνολικά οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία υπολογίζονται σε σχεδόν σε ένα εκατομμύριο. Επειδή πολλοί περνούν παράνομα τα σύνορα είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία. Όποιος πρόσφυγας περάσει τα σύνορα με έγκυρο διαβατήριο και εγγραφεί στους καταλόγους αποκτά δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη και σε στέγαση σε ένα από τα κέντρα υποδοχής. Πολλοί πρόσφυγες διαμένουν ωστόσο στην Συρία, περνούν όμως τακτικά τα σύνορα για να επισκεφθούν ένα γιατρό, μιας και το σύστημα υγείας της πατρίδας τους έχει πλέον καταρρεύσει.

Η Ελίσαμπεθ Γουίτακερ από τον «Γερμανική Οργάνωση για την Αντιμετώπιση της Πείνας» θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας ευθύνεται εν πολλοίς για τη σημερινή κατάσταση. Μέχρι πρόσφατα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είχαν άδεια δραστηριοποίησης διασυνοριακά όχι όμως στην ίδια την Τουρκία.

«Στην αρχή η κυβέρνηση δεν ήθελε έξωθεν βοήθεια. Πριν από μερικές εβδομάδες ωστόσο ζήτησε τη στήριξή μας», λέει η Γερμανίδα ειδικός. Έτσι 11 διεθνείς οργανώσεις έλαβαν τον Νοέμβριο τη σχετική άδεια από τις αρχές. Λόγω του χειμώνα στην περιοχή η συμβολή των ανθρωπιστικών οργανώσεων θεωρείται καθοριστική διότι πολλοί πρόσφυγες δεν βρίσκουν θέση στα κέντρα υποδοχής, δεν έχουν χρήματα και κοιμούνται σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και εγκαταλελειμμένα μουσουλμανικά τεμένη.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές αρχές, αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι εκτός από τη διαμονή και η εργασία. Υπάρχει μια γενικότερη ανοχή απέναντι σε σύρους πρόσφυγες, χωρίς όμως αυτοί να είναι ασφαλισμένοι ή να έχουν κάποια δικαιώματα. Τις περισσότερες φορές τους χρησιμοποιούν ως φθηνά εργατικά χέρια.

 

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ