Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Διαδικτυακή ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με εξαιρετική επιτυχία και τεράστιο ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού πραγματοποιήθηκε η επιστημονική διαδικτυακή Ημερίδα (webinar) της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (GLCC) ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες.

Η διαδικτυακή Hμερίδα είχε ως στόχο, με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων ως ομιλητών, αφενός να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ογκολογική περίθαλψη εν μέσω της Πανδημίας του Covid-19 και αφετέρου να παρουσιάσει την αναγκαιότητα δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει η χρήση των βιοδεικτών, της Τεχνητής Νοημοσύνης και των βιοτραπεζών στην αλυσίδα της ογκολογικής περίθαλψης και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά του κοινού, με εκατοντάδες συμμετοχές και εγγραφές πριν ακόμα από τη ζωντανή μετάδοση της.

Την έναρξη της Ημερίδας, έκανε η κα Ελένη Ντελιοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ. ενώ την 1η Ενότητα της Ημερίδας, με τίτλο «Περίθαλψη στην εποχή της Πανδημίας»συντόνισε η κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, ταμίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Την έναρξη των εισηγήσεων έκανε η πνευμονολόγος και Πρόεδρος του ΚΕΣΥ κα Μίνα Γκάγκα η οποία έκανε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας SARS-COV2 στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν αλλαγές στις θεραπευτικές προσεγγίσεις, αύξηση στη θνητότητα, καθυστερήσεις στη διάγνωση και αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις καθημερινές δραστηριότητες. Τόνισε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικών μελετών, ο κίνδυνος απώλειας ζωής είναι μεγαλύτερος για τους νεότερους και με καλή φυσική κατάσταση ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα,εκείνους που ελάμβαναν κορτικοειδή πριν τη διάγνωση, τους καπνιστές και όσους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η κα. Γκάγκα επισήμανε επίσης το γεγονός ότι οι συννοσηρότητεςπου έχουν σχέση με τον πνεύμονα και επηρεάζουν την αναπνοή καθιστούν τον κορωνοϊό εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συντονισμού για τη δημιουργία covid-freeμονάδων, τη διεξαγωγή rapid-test για τον ιό, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και την οργάνωση τμήματος εξ αποστάσεως παροχών υγείας.

Ο θωρακοχειρούργος κος Απόστολος Δούντσης παρουσίασε στην ομιλία του τον τρόπο που η χειρουργική μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στη διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, επισημαίνοντας την πολύ μεγάλη επικινδυνότητα του Covid-19 για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, λόγω της εύκολης σύγχυσης που μπορεί να προκληθεί μεταξύ απλών συμπτωμάτων εμφάνισης Covid-19 και συμπτωμάτων καρκίνου του πνεύμονα. Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν ή/και επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κος Δούντσης υπογράμμισε την μείωση εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο ασθένησε ή αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε μονάδες αντιμετώπισης του Covid-19, τη μείωση του παρασχόμενουεξοπλισμού εξαιτίας της προσπάθειας αντιμετώπισης του ιού, τις μεγάλες ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό και ως συνολικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω την αναγκαστική μείωση των χειρουργείων.

Στην άμεση σχέση εμφάνισης θρομβώσεων που προκαλεί η λοίμωξη Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο εστίασε στην εισήγησή του ο Καθηγητής Αιματολογίας κος Γρηγόρης Γεροτζιαφάς, ο οποίος επισήμανε ότι η πνευμονική εμβολή είναι η 2η αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο κατά την διάρκεια της πανδημίας για τους ασθενείς με καρκίνο, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες επιπλοκές. Ο κος Γεροτζιάφας παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους η λοίμωξη του Covid-19 αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περίπτωση σχηματισμού θρόμβωσης σε ασθενείς με καρκίνο, προσθέτοντας την άμεση ανάγκη η αντιθρομβωτική αγωγή να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος των αντικαρκινικών θεραπειών καθώς και τη σημασία της μεταθεραπευτικής παρακολούθησης.

Στην σημασία της αντιμετώπισης του πόνου και της παροχής παρηγορητικής φροντίδας σε ασθενείς με Covid-19 και καρκίνο αναφέρθηκε στην εισήγησή της η αναισθησιολόγος κα Μαρία Κοκολάκη, κάνοντας λόγο για μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση άγνωστης διάρκειας. Η κα Κοκολάκη επισήμανε ότι ο ρόλος της παρηγορητικής φροντίδας την εποχή της πανδημίας είναι πρωτεύουσας σημασίας, αφού σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικότατη ψυχολογική επιβάρυνση σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους ογκολογικούς ασθενείς.

Σχολιάζοντας την 1η ενότητα ο παθολόγος-ογκολόγος κος Μιχάλης Λιόντος επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της πανδημίας η σημαντικότερη πρόκληση παραμένει η αποφυγή καθυστερήσεων σε χειρουργεία και θεραπείες καθώς και το γεγονός ότι θα πρέπει το σύστημα υγείας να καταφέρει να διατηρήσει covid-free μονάδες προορισμένες αποκλειστικά για την ογκολογική θεραπεία.

Την 2η Ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Μελλοντικές Προσδοκίες – Σε πορεία συνάντησης με την Καινοτομία»συντόνισε η κα Μαρία Θεοδωρίδου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τα οφέλη που απορρέουν από τη λειτουργία των μητρώων ανέδειξε στην ομιλία της η πνευμονολόγος φυματιολόγος κα Ελένη Κόκκοτου. Η κα Κόκκοτου παρουσίασε τις κατηγορίες μητρώων νεοπλασιών, τις προϋποθέσεις δημιουργίας και σωστής λειτουργίας και ανέδειξε την διαχρονική τους αξία,καθώς η καταγραφή δεδομένων και η σωστή ανάλυση τους,αποτελεί σημαντική πηγή για προοπτικές και αναδρομικές μελέτες, παρέχει καίριας σημασίας πληροφορίες για τις κατηγορίες και την πορεία των ασθενών, την επιδημιολογία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο ακτινοθεραπευτής κος Ερνέστος Μπερούκας ανέλυσε τον ρόλο που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) & τα Big Data ως εργαλείο διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα,αποτελεί πλέον μοντέλο στην αντιμετώπιση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεδομένου ότι η χρήση της προσφέρειτεράστια βοήθεια στους ακτινολόγους σχετικά με τον εντοπισμό και το είδος των όζων, αναγνωρίζοντας δεδομένα τα οποία θα ήταν αδύνατο να ανακαλύψουμε αλλιώς και προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στην πρόγνωση της πορείας της ασθένειας και πιθανών μεταλλάξεων της.

Στην αξία των βιοδεικτών στην θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται στην ογκολογία αναφέρθηκε στην ομιλία της η παθολόγος-ογκολόγοςκα Έλενα Λινάρδου. Η χρήση βιοδεικτών είναι ζωτικής σημασίας για τον ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα, καθώς παρέχει ενδείξεις για την επιλογή της κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας. Με την ανάλυση των βιοδεικτών και τη διευρυμένη δυνατότητα αναγνώρισης διαφορετικών τύπων καρκίνου που μας παρέχει πλέον η τεχνολογική εξέλιξη,έχουμε πλέον, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο και περισσότερες εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές. Η κα Λινάρδου αναφέρθηκε επίσης στις προϋποθέσεις επέκτασης της χρήσης βιοδεικτών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μεταξύ των οποίων είναι η οικονομική κάλυψη της διαδικασίας και η στενή συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων.

Στη συνέχεια της 2ης Ενότητας ο παθολογοανατόμος κος Ελευθέριος Ελευθεριάδης παρουσίασε στην εισήγησή του τις βιοτράπεζες και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη σύγχρονη ογκολογική περίθαλψη. Οι βιοτράπεζες έχουν πλέον προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον για την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, ανάλογη με την πρόοδο και την επιρροή τους στην εξατομικευμένη θεραπεία. Ο κος Ελευθεριάδης παρουσίασε επίσης τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οργάνωση μίας σύγχρονης βιοτράπεζας καθώς και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή, απρόσκοπτη καιαποδοτική λειτουργίας τους.

Την Ενότητα έκλεισε ο κος Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της M.S.D. ο οποίος παρουσίασε τηνέρευνα “Breathing in a New Era”, η οποία αποτελεί μία συγκριτική ανάλυση των πολιτικών υγείας για τον καρκίνο του Πνεύμονα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα μέσω συγκριτικής ανάλυσης δεδομένων, μελετά το φορτίο του καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη, τις ανάγκες των συστημάτων υγείας και ανιχνεύει τις κατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπιση του. Παρά το γεγονός, πρόσθεσε ο κος Καρόκης, ότι ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει ο πλέον συχνός και θανατηφόρος στην Ευρώπη με περισσότερο από μισό εκατομμύριο κρούσματα ετησίως, τα κράτη μέλη δεν έχουν εντάξει την αντιμετώπισή του σε Εθνικά Σχέδια Δράσης, ούτε τον έχουν εντάξει στις εθνικές τους προτεραιότητες, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Στη συνέχεια υπήρξε παρέμβαση της κας Κορίνας Πατέλη-Bell, Προέδρου της ΑΜΚΕ Fair Life Lung Cancer Care, η οποία μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία της ως φροντιστής του συζύγου της, ο οποίος νόσησε από καρκίνο του πνεύμονα, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε στην αναζήτηση της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης, εν μέσω πανδημίας, αλλά και την απόφασή της, μετά το θάνατό του, να στρατευθεί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα.

Η Ημερίδα έκλεισε με συζήτηση των συμμετεχόντων σχετικά με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας του Covid-19, και με απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτήσεις του κοινού.

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των:

• Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
• Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
• Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
• Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Η “αόρατη” μαιευτική-γυναικολογική βία

Ο διαβήτης επηρεάζει την στοματική υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ