Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Παράλληλα, συμπληρώνονται περισσότεροι από δύο μήνες από την “έκρηξη” της πολιτικής κρίσης στη χώρα, που πυροδότησε η «αποκήρυξη» της εμπορικής συμφωνίας που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα δείξουμε σε αυτή την κυβέρνηση ότι είμαστε εκατομμύρια, δεν φοβόμαστε και θα νικήσουμε» δήλωσε ενώπιον των διαδηλωτών ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος και εκ των επιφανέστερων σήμερα ηγετών του αντικυβερνητικού κινήματος.
«Η κρίση θα τελειώσει όταν, υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας, θα πραγματοποιήσουμε εκλογές που θα σταματήσουν το καθεστώς του Γιανούκοβιτς» είπε την επομένη της στήριξης που έλαβε στη σύνοδο στο Μόναχο, η οποία μετατράπηκε σε σύνοδο για την ουκρανική πολιτική κρίση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ από τη μία πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη.
Ο Κλίτσκο ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν, τονίζοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί ο νόμος περί αμνηστίας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ζήτησε διεθνή διαμεσολάβηση στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα του.
Ο έτερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Αρσένι Γιατσένιουκ ζήτησε την οικονομική βοήθεια της Δύσης.
Ανάμεσα στους πρώτους ομιλητές ήταν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμόσενκο, ο Γιούρι Λουτσένκο, ο οποίος κατήγγειλε «μια νέα απόπειρα αποικισμού» εκ μέρους της Ρωσίας. Κάλεσε επίσης στη συγκρότηση μονάδων αυτοάμυνας σε όλη τη χώρα.
Η διαδήλωση, η πρώτη τις τελευταίες δέκα ημέρες, διεξήχθη την επομένη της «ψήφου εμπιστοσύνης» της Δύσης προς το φιλο-ευρωπαϊκό κίνημα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε το Σάββατο στο Μόναχο πως «το μέλλον της Ουκρανίας ανήκει στην ΕΕ», και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν είναι πιο επίκαιρος ο αγώνας για ένα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον, όσο στην Ουκρανία».
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι εξετάζει με το αμερικανικό Κογκρέσο την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας.
Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε χώρες της Δύσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, διερωτώμενος πώς θα αντιδρούσαν εάν βρίσκονταν οι ίδιες αντιμέτωπες με τέτοιες διαδηλώσεις.