Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Διαφημίσεις της Ρωσίας στα Κινεζικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στρατολογούν Κινέζους μισθοφόρους

Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι δύο Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εμπλέξει την Κίνα «άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση. Μια μέρα αργότερα, είπε ότι οι άνδρες που συνελήφθησαν  ήταν μεταξύ τουλάχιστον 155 άλλων Κινέζων μελών των που μάχονταν στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Και πάλι, την Πέμπτη, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει «συστημική εργασία» στην Κίνα για τη στρατολόγηση μαχητών.

Η Κίνα λέει ότι είναι ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση, αν και ο ηγέτης της, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι σύμμαχοι, με μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση μεταξύ των δύο εθνών τους.

Ο Ζελένσκι όμως επιμένει και ζητά απαντήσεις από το Πεκίνο, κατηγορώντας το ότι κάνει τα στραβά μάτια στη στρατολόγηση των πολιτών της από τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησε ή προσπάθησε να στρατολογήσει ξένους μισθοφόρους ή στρατιώτες – μεταξύ άλλων από τη Βόρεια Κορέα , τη Συρία και τη Λιβύη – κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η κατηγορία τώρα είναι ότι η Ρωσία στρατολογεί  Κινέζους μαχητές μέσω διαφημίσεων σε κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Douyin, η κινεζική έκδοση του TikTok, και ότι το Πεκίνο το γνωρίζει.

Πολλά διαφημιστικά βίντεο πρόσληψης βρίσκονται εύκολα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα τους δίνουν έμφαση στην προσφερόμενη αμοιβή, που κυμαίνεται από 60.000 έως 200.000 ρούβλια  ως μπόνους σύνδεσης και μηνιαίους μισθούς περίπου 18.000 RMB (1.900 euros).

Ένα βίντεο, το οποίο είχε εκατοντάδες χιλιάδες προβολές σε διαφορετικές πλατφόρμες, φαίνεται να είναι μια ρωσική διαφήμιση στρατολόγησης με επικάλυψη κινεζικών υπότιτλων. Δείχνει Καυκάσιους άντρες που αφήνουν τις καθημερινές τους δουλειές για να τσακωθούν και ρωτά τους θεατές: “Θέλετε να δείξετε τη δύναμή σας εδώ; Αυτό είναι το μονοπάτι που λαχταράτε; Είστε σκληρός άντρας, γίνετε σαν αυτούς!”

Ένα άλλο δημοφιλές βίντεο είναι από κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχει ήδη στρατολογηθεί. «Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , θα κατευθυνθώ εκεί μετά το νέο έτος», είπε τον Δεκέμβριο, πάνω από στιγμιότυπα οθόνης με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής.

Σε ένα άλλο κλιπ, μια Ρωσίδα influencer μιλάει στους περισσότερους από 300.000 ακολούθους της στα Mandarin, διαφημίζοντας τα οικονομικά οφέλη από την ένταξη στον ρωσικό στρατό, με μπόνους εγγραφής και μηνιαίες πληρωμές από τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και επιδόματα στέγασης και ιατρικής και παιδικής φροντίδας.

«Εκπαιδευθείτε από έμπειρους προπονητές, εξοπλισμένοι με τον καλύτερο επαγγελματικό εξοπλισμό», λέει. “Στη Μόσχα, οποιοσδήποτε κάτω των 60 ετών μπορεί να εγγραφεί, ανεξάρτητα από το αν έχει υπηρετήσει σε ξένη στρατιωτική θητεία. Οι ξένοι και οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να εγγραφούν εθελοντικά.”

Οι απαντήσεις διέφεραν, ειδικά στις αναρτήσεις των Κινέζων που έλεγαν ότι εγγράφονται. Κάποιοι ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να εμπλακούν, ή επειδή δεν μιλούσαν ρωσικά αν αυτό θα ήταν εμπόδιο. ”

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Κινέζος δημοσιογράφος και συγγραφέας Chai Jing πήρε συνέντευξη από έναν Κινέζο πολίτη που εντάχθηκε στις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο του 2023 πετώντας στη Ρωσία με τουριστική βίζα.

Ο στρατιώτης  είπε ότι βρισκόταν στο Bakhmut ως μέρος μιας «ομάδας επίθεσης» κοντά στην πρώτη γραμμή. Είπε ότι «τα χρήματα έπαιξαν ρόλο» στην απόφασή του να ενταχθεί, αλλά οδηγήθηκε κυρίως από το γεγονός ότι δεν είχε βιώσει ποτέ πόλεμο παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του στρατού της Κίνας.

Πρότεινε ότι θα μπορούσε να είχε συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πλευρά, αλλά  ήταν ευκολότερο να αποκτηθούν βίζες και κυρίως επειδή ένοιωθε πως η Ρωσία βοηθούσε την Κίνα.

«Συνειδητοποίησα ότι μπορεί να πεθάνω εδώ μια μέρα, γι’ αυτό αποφάσισα να μοιραστώ μερικές πραγματικές εμπειρίες, καθώς ο λαός της Κίνας δεν έχει περάσει πόλεμο για πολύ καιρό», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Κίνα θα σχεδίαζε έναν σταθερό ρόλο και «να απέχει από την έναρξη ή τη συμμετοχή πολέμων».

Σχόλια από Κινέζους αξιωματούχους την Τετάρτη υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν με δική τους ιδιωτική πρωτοβουλία, αν και αξιωματούχοι στο Πεκίνο είπαν ότι η ιδέα ότι σημαντικός αριθμός συμμετέχουν στον πόλεμο ήταν «εντελώς αβάσιμη».

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η κινεζική κυβέρνηση ζητά πάντα από τους Κινέζους υπηκόους να μείνουν μακριά από περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, να αποφεύγουν κάθε μορφή εμπλοκής σε ένοπλες συγκρούσεις και ειδικότερα να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε μέρους», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Lin Jian, σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο.

Την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι για τα κινεζικά μαχητικά, ο Lin Jian κάλεσε «τα αρμόδια μέρη» να «απέχουν από την έκφραση ανεύθυνων παρατηρήσεων».

Αλλά το γεγονός ότι οι αναρτήσεις προσλήψεων είναι διαδικτυακές –και παραμένουν εκεί για έως και αρκετούς μήνες παρά το γεγονός ότι κοινοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φορές– υποδηλώνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τις αρχές για την αντιμετώπισή τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας παρακολουθούνται και ελέγχονται αυστηρά, με γρήγορη και αποτελεσματική λογοκρισία ευαίσθητων ή κρίσιμων όρων και θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι Κινέζοι πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν 107 φοιτητές που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις για τον Ιμάμογλου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ