Σχεδόν 9 ώρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις με της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 23.30 το βράδυ της Τρίτης ενώ το νέο ραντεβού ορίστηκε για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης. Στο τραπέζι άνοιξαν όλα τα εκκρεμή θέματα καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το αργότερο έως την Κυριακή και να ενταχθούν όλα τα προαπαιτούμενα στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στην σύσκεψη τέσσερα είναι τα θέματα στα οποία πιθανόν δεν πρόκειται να υπάρξει λύση ή τουλάχιστον λύση που να ευνοεί την Ελλάδα:
– ΦΠΑ: Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, με δεδομένο, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο δημοσιονομικό κενό.
– Διαθεσιμότητα – Κινητικότητα: Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έτσι όπως είχαμε υποσχεθεί, αφού οι καθυστερήσεις είναι χαρακτηριστικές.
– Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Οι πέντε δόσεις για φέτος στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ έχουν κλείσει, παραμένει όμως ανοικτό το θέμα του φόρου για το 2014. Η Τρόικα συνεχίζει να έχει ισχυρές ενστάσεις για τις δυνατότητες του εισπρακτικού μηχανισμού και ζητά να παραμείνει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Αντίθετα η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΕΕΤΗΔΕ και άρα δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα έσοδα.
– Εισφορά 0,2% υπέρ ΟΑΕΕ: Η Τρόικα επιμένει στην εισφορά των επιχειρήσεων από το 2014 και η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει το μέτρο παράλογο και «τριτοκοσμικό», παρουσιάζοντας ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα έσοδα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει επίσης μέτρα που κλείνουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014, που στην καλύτερη περίπτωση είναι 2 δισ.€. Για φέτος το μεγάλο αγκάθι για το κενό είναι ο ΕΟΠΥΥ και του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΕ.
Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υποβαθμίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δις ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ (6,3 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) να δοθεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, έστω και αν στη συνέχεια η καταβολή της βοήθειας γίνει σε μηνιαίες υποδόσεις. Για να επιτευχθεί αυτό η κυβέρνηση συζητά παράλληλα με την σύνταξη του αναθεωρημένου μνημονίου και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα.
Δηλώσεις που προηγήθηκαν
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται δήλωσε νωρίτερα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος σύμφωνα με το οποίο γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το νομοσχέδιο που προβλέπει απελευθέρωση του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές ενώ συμφωνήθηκε να μπει ως προαπαιτούμενο το νέο επενδυτικό ταμείο που ετοιμάζεται.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν πρόκειται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις συνολικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας υψηλόβαθμο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου είπε ότι υπήρξε καθολική συμφωνία στα ζητήματα του υπουργείου. Βασικό θέμα είναι το μέτρο του clow back. Το υπουργείο εξετάζει να βάλει πλαφόν στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προς κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι “όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται” και τις επιπλέον δαπάνες θα καλούνται να πληρώσουν οι κλινικές ενδεχομένως με συμψηφισμό των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.
“Όποιος αρνηθεί ασφαλισμένο θα πετάγεται εκτός συστήματος δια παντός” είπε ακόμα το ίδιο στέλεχος ενώ όσον αφορά το κατά πόσο δίκαιο είναι το μέτρο είπε πως “δεν υπερασπίζομαι την δικαιοσύνη του μέτρου, αλλά αποτελεί ανεπάρκεια του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες”. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι ποσό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από το μέτρο.
Ωστόσο, άλλο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία για τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Σαββατοκύριακο ώστε να μπορεί η ελληνική πλευρά να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με συμφωνία και να συζητήσει το αναθεωρημένο μνημόνιο και τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο της ενέργειας πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν ότι “δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου”. Ανοιχτό όμως άφησαν το ενδεχόμενο αυξήσεων για το 2014, επισημαίνοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε με τέτοιο μακρινό ορίζοντα”.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου θα υπάρξουν μειώσεις στο βιομηχανικό κατά 10-15% ενώ προχωράει κανονικά η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας.
Στη σύσκεψη με την τρόικα μετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Προηγήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο. Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο Φίλιππος Σαχινίδης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.
Πηγή: enet.gr