Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Διαγραφή σε χρέη της ελίτ

Με κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία επανελέγχονται όλες οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) με τις οποίες μειώθηκαν ή και διαγράφηκαν στο σύνολό τους πρόστιμα 137.401.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Από το… κόσκινο του εισαγγελέα Διαφθοράς θα περάσουν μία προς μία οι υποθέσεις που επανεξετάστηκαν κατά το χρονικό διάστημα 01-08-2013 έως 31-07-2016 και για τις οποίες εκδόθηκε απόφαση για μείωση ή διαγραφή του καταλογισθέντος ποσού άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διακριβωθεί εάν οι επίμαχες αποφάσεις της ΔΕΔ στηρίχτηκαν πραγματικά σε νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι προσφεύγοντες, τα οποία δικαιολογούν τις ιλιγγιώδεις μειώσεις ή τις διαγραφές, ή αν σημειώθηκαν και υπόγειες διεργασίες προς όφελος φοροφυγάδων και προς μεγάλη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση άνοιξε με ένα αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, τον περασμένο Αύγουστο προς την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ζητώντας να μάθει για τα κριτήρια βάσει των οποίων εξετάζονται από τη ΔΕΔ οι προσφυγές που καταθέτουν οι πολίτες κατά των προστίμων που τους καταλογίζουν οι φορολογικές αρχές.

Η φορολογική υπηρεσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, απέστειλε στον οικονομικό εισαγγελέα τρεις λίστες με τις περίπου 1.500 υποθέσεις που είχε διεκπεραιώσει η υπηρεσία και τα ποσά τα οποία καταλόγιζε στους προσφεύγοντες.

Ο κ. Αθανασίου εξετάζοντας αυτές τις λίστες διαπίστωσε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις προέκυπτε διαγραφή ή μείωση μεγάλων ποσών, ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές, χωρίς να φαίνεται αν αυτές οι μειώσεις είχαν γίνει μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων και ποιων.


Κάποιες από τις προς έλεγχο περιπτώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα

Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις

Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις για τις οποίες θα γίνει επανέλεγχος είναι:

-Τα ποσά που καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ σε τέσσερα μέλη της οικογένειας του Χρ. Καλογρίτσα και στον πρώην σύζυγο της Κωνσταντίας Καλογρίτσα ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 78 εκατ. ευρώ και η ΔΕΔ τα μείωσε στα 38 εκατ. ευρώ.

-Στην Αικατερίνη Μπουλινάκη το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε καταλογίσει 1.095.323 ευρώ και τη ΔΕΔ έριξε το ποσό στα 100 ευρώ.

-Στον Π. Μαρινόπουλο έγινε από τη ΔΕΔ πλήρης διαγραφή ποσού 1.132.392 ευρώ.

-Στον Ιωάννη Βαρθακούρη (Πάριος) από 1.436.110 ευρώ που του είχε καταλογίσει το ΚΕΦΟΜΕΠ, η ΔΕΔ το μείωσε στα 1.300 ευρώ.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις πάρα πολλές περιπτώσεις για τις οποίες αναμένεται να γίνει επανέλεγχος.

Σημειώνεται πως μετά το άνοιγμα του φακέλου από την εισαγγελία, ο Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) ενημέρωνε εγγράφως τόσο τον κ. Αθανασίου όσο και την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου πως θα διενεργηθεί εκτάκτως εσωτερικός έλεγχος σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ορθή και την ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών. Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν επαφίενται στα αποτελέσματα ενός εσωτερικού ελέγχου, αλλά σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να ορίσουν ανεξάρτητους πραγματογνώμονες για να ελέγξουν όλα τα στάδια καταλογισμού των προστίμων.

 

Δραματική μείωση εσόδων

Οι πολλές διαγραφές προστίμων οδήγησαν όπως ήταν φυσικό στη μείωση του ποσοστού είσπραξης εσόδων. Τα χρήματα δηλαδή που έμπαιναν στα δημόσια ταμεία από υποθέσεις φοροδιαφυγής ήταν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής «λόγω της επιδείνωσης του ποσοστού είσπραξης των εσόδων εξεδόθησαν εντολές  έκτακτου ελέγχου στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στο ΚΕΜΕΕΠ. Η ίδια εντολή εξεδόθη και για την ΔΕΔ σχετικά με τον έλεγχο της ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής των διαδικασιών επίλυσης διαφορών και της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ