Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Διαμονή και μονιμότητα «φρενάρουν» τους γιατρούς

Όσο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού -της κορυφαίας βαριάς βιομηχανίας της πατρίδας μας- για το φετινό καλοκαίρι τόσο ανησυχητικές παραμένουν για το αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν οι Δομές περίθαλψης στα νησιά, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε ειδικευμένους γιατρούς επιμένουν, με λίγους επιστήμονες να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Φτωχή η ανταπόκριση τους στο κάλεσμα του Υπ.Υγείας να μεταβούν στα νησιά και να ενισχύσουν τις Δομές…


Συνολικά μόλις 70 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, που συνοδεύτηκε από ισχυρά οικονομικά κίνητρα, με επιπλέον απολαβές 1.800 ευρώ τον μήνα για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ τον μήνα για τους νοσηλευτές. Στο νοσηλευτικό προσωπικό η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη, ενώ το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται σε νησιά όπου δεν μπορούν οι γιατροί να βρουν (εύκολα και οικονομικά) κατάλυμα, όπως είναι η Μήλος και η Σαντορίνη.

Απολαβές

Τα ζητήματα σχετικά με τη διαμονή και το γεγονός ότι αναζητούν μόνιμη εργασία και όχι μόνο για το καλοκαίρι αποτελούν τους δύο σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τους γιατρούς που δεν συγκινούνται μόνο από τις έξτρα απολαβές. Πιο εύκολα μεταβαίνουν στη νησιωτική Ελλάδα κάποιοι υγειονομικοί που κατευθύνονται στον τόπο καταγωγής τους και συνεπώς, καθώς έχουν ρίζες στο νησί, μπορούν να λύσουν με μεγαλύτερη ευκολία το ζήτημα της διαμονής, φιλοξενούμενοι σε πατρικά οικήματα ή σπίτια συγγενών. Κάποια νησιά επιδοτούν ή παραχωρούν την κατοικία μέσω πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής, ώστε το κίνητρο για τον γιατρό να είναι ισχυρότερο.

Στο μεταξύ, εν τω μέσω των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε πολύτιμες ιατρικές ειδικότητες (αναισθησιολόγους, παθολόγους, ογκολόγους, καρδιολόγους κ.ά.), ο ελληνικός τουρισμός έρχεται με φόρα από την περσινή χρονιά που η πατρίδα μας υποδέχθηκε 27.835.500 τουρίστες και αναμένεται να καταγράψει άλμα-ρεκόρ, τόσο όσον αφορά την προσέλευση των τουριστών όσο και τα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας υποδέχτηκε 31.348.400 τουρίστες το 2019 και κατέγραψε τουριστικές εισπράξεις ύψους 18,1 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι οι αντίστοιχες εισπράξεις έφτασαν τα 17,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO), η πατρίδα μας με την περσινή επίδοση βρίσκεται στην ενδέκατη θέση παγκοσμίως και την έκτη συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπολείπεται μόνο κατά 3% για να ξεπεράσει τις «χρυσές» εισπράξεις του 2019.


Τα κενά στο υγειονομικό προσωπικό της νησιωτικής Ελλάδας παραμένουν σε σημαντικό ποσοστό ακάλυπτα, με την πατρίδα μας να αναμένεται να καταγράψει νέο άλμα ρεκόρ προσέλευσης τουριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη


Ελλείψεις σε 400 σκευάσματα στα φαρμακεία

Οι ελλείψεις βέβαια στον τομέα της Υγείας δεν περιορίζονται στο υγειονομικό προσωπικό. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και με τις λοιμώξεις σε ύφεση, 400 φάρμακα απουσιάζουν από τα ράφια του φαρμακείου, γεγονός που κάνει δύσκολη τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, 130 δραστικές ουσίες βρίσκονται σε έλλειψη, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται πολλά φάρμακα ευρείας χρήσης, αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, ινσουλίνες για τον διαβήτη, καρδιολογικά, σιρόπια για τον λαιμό κ.τ.λ. Οι ελλείψεις στα φάρμακα αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα που είναι εξίσου δύσκολο να επιλυθεί όπως το κύμα της ακρίβειας στα τρόφιμα, το οποίο εξακολουθεί να επιμένει και να πλήττει την τσέπη των καταναλωτών. Και στις δύο περιπτώσεις -παρότι το φάρμακο δεν είναι τρόφιμο!- οι βασικές δυσκολίες αφορούν στρεβλώσεις της αγοράς που δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ένα βασικό πρόβλημα είναι πως δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί – μια διαχρονική «πληγή» στην Ελλάδα που έχει οδηγήσει πολλούς πολιτικούς στη διαπίστωση ότι «νόμους έχουμε, και μάλιστα αυστηρούς, αλλά δεν εφαρμόζονται».

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι φαρμακαποθήκες είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε συγκεκριμένη πλατφόρμα τα σκευάσματα σε έλλειψη ώστε να σταματούν οι εξαγωγές τους στο εξωτερικό (παράλληλες εξαγωγές) που έχουν ως πανίσχυρο κίνητρο το κέρδος, καθώς τα φάρμακα ευρείας χρήσης έχουν πολλαπλάσια τιμή στη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες της κραταιής Ευρώπης όπου εξάγονται.

Επιπλέον πρέπει οι φαρμακοβιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγή στα φάρμακα σε έλλειψη – κάτι που επίσης δεν γίνεται. Τη ρεαλιστική εικόνα των ελλείψεων γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι φαρμακοποιοί της επικράτειας, καθώς καθημερινά αδυνατούν να εκτελέσουν εκατοντάδες συνταγές των πολιτών.

Τα σκευάσματα σε έλλειψη διατίθενται από τα φαρμακεία όταν βρεθούν μόνο με ηλεκτρονική συνταγή (άυλη), ενώ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει στη χώρα μας -και που δεν τηρείται δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε- πρέπει να συμπεριλάβει μια Επιτροπή Ελέγχου στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοκαιρία “Κλέων”: Τι να προσέξουν όσοι δουλεύουν στον καύσωνα

Φωτιά τώρα σε κλινική της Θεσσαλονίκης, απομακρύνονται ασθενείς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ