Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Διαπραγματεύσεις “εντός, εκτός και επί τα αυτά”

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να τα… δίνει όλα, έχοντας διμέτωπο στόχο: από τη μία, να πετύχει μια συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της, που θα ανοίξει εκ νέου τη ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και από την άλλη, να πείσει εντός Ελλάδος και εντός ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμφωνία δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί εξ αρχής.

Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης, εμφανίστηκε κατηγορηματικός στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως, στα τελεσίγραφα, η κυβέρνηση απαντά με τη βούληση του ελληνικού λαού.

Το «δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι», είπε μεταξύ άλλων.

Τη Δευτέρα ξεκινούν και πάλι οι συναντήσεις του Brussels Group, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε μια καλύτερη συνεργασία, προκειμένου να δοθεί λύση στα θέματα όπου οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.

Αυτό που θα ήθελε η Αθήνα σε αυτή τη φάση είναι μια υπόσχεση από την πλευρά των εταίρων σχετικά με το ποιο θα είναι το οικονομικό αντίκρισμα σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και υπάρξει ο έντιμος συμβιβασμός, που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η απάντηση που περιμένει η κυβέρνηση αφορά στα 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ από τη διακράτηση των ομολόγων, αλλά και τι θα γίνει με την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν τραβήξει ήδη πολύ και η κυβέρνηση επιθυμεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου να έχει τη λύση στα χέρια της.

Τις προϋποθέσεις αυτής της συμφωνίας τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον Economist:

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

– Να μην υπάρχουν δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

– Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

– Ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Την ίδια ώρα, η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, με το βασικό ζητούμενο της μειοψηφίας, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να είναι, σε πρώτη φάση, η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, εκκρεμεί μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να τεθούν για άλλη μια φορά όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Παρά την κριτική, πάντως, που ασκήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης, η πλειοψηφία πιστεύει πως η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή δεν θα έχει πρόβλημα να υπερψηφιστεί.

Αυτό άλλωστε έχει επαναλάβει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ