Διαψεύδει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τις φήμες που μετέδωσαν ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ, μέρος ενός «επικοινωνιακού πολέμου» γύρω από την Ουκρανία, για τον οποίο έκανε πρώτος λόγο νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Εκτός της διαψεύσεως των ανωτέρω φημών, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ουκρανίας, Αντρέι Λισένκο, ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι δεν έχει πληροφορίες πως τα μέλη των οικογενειών των δύο γιων του προέδρου Γιανούκοβιτς αναχώρησαν από το Κίεβο.
Τη δυστοκία της ρωσικής διπλωματίας και του Κρεμλίνου στους χειρισμούς του ουκρανικού επιβεβαίωσε η διάψευση του πρώην Συνηγόρου της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λουκίν για άμεση μετάβαση στο Κίεβο ως εντεταλμένος εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ντ. Πεσκόφ.
«Προς το παρόν όχι, αυτό μόνο μπορώ να πω» δήλωσε ο κ. Λουκίν, ο οποίος έχει φιλελεύθερο πολιτικό παρελθόν και έχει θητεύσει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στον Β. Πούτιν.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τη δεύτερη δόση του δανείου στην Ουκρανία μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης -αν και υπόσχεται ότι πρόκειται για απλή καθυστέρηση της διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δηλώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει χρόνο να δει τη ζωντανή κάλυψη» από τις ταραχές στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας και ότι βασίζεται σε «διάφορες πηγές» για την ενημέρωσή του.
Ενώ το Κρεμλίνο κάνει ήδη «δεύτερες σκέψεις» για τη διάδοχη κατάσταση μετά τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς, όπως απέδειξαν και οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ περί «εξουσίας-σφουγγαρόπανου», η παραδοσιακή ρωσική διπλωματία επιμένει στις βασικές της θέσεις, ζητώντας απομόνωση των εξτρεμιστών και στήριξη της νόμιμης ηγεσίας στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα υποχωρήσει στον πολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Δύσης και θα κρατήσει στα χέρια του τη νόμιμη εξουσία», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «πολιτικό βαρέων βαρών».
Πάντως, ένας-ένας οι πολιτικοί σύμμαχοι του Γιανούκοβιτς φαίνεται να τον εγκαταλείπουν.
Ήδη τουλάχιστον 12 βουλευτές και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βλαντίμιρ Μακέενκο, αποχώρησαν από το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών. Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, εκτίμησε ότι για την ειρήνευση στην Ουκρανία «πρέπει να διασωθεί ειδικά η κεντρική εξουσία και μόνο μετά να συζητηθεί τι πρέπει να αλλάξει σ’ αυτήν».
Απογοητευμένοι από τις δραματικές εξελίξεις δήλωσαν και 1.000 περίπου οπαδοί του Β. Γιανούκοβιτς, που άρχισαν να επιστρέφουν από το Κίεβο στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, από όπου είχαν μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα για να στηρίξουν τον πρόεδρο της χώρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, ο οποίος κάλεσε σε τερματισμό των «τρίμηνων οργίων και ταραχών», και στήριξη της ηγεσίας της χώρας στην προσπάθειά τους «να επαναφέρουν την κατάσταση εντός πλαισίων νομιμότητας».