Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

“Διάτρητο το κατηγορητήριο εις βάρος μου”

Κατά της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και τις εισαγγελικές αρχές, στράφηκε στο απολογητικό του υπόμνημα ο πρώην διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος χθες αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 2 εκατομμύρια ευρώ και περιοριστικού όρους.

Μέσα σε 303 σελίδες, ο κατηγορούμενος για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υποστηρίζει πως “το κατηγορητήριο είναι διάτρητο και εκθέτει ανεπανόρθωτα τους συντάξαντες τα πορίσματα υπευθύνους της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και την Εισαγγελική αρχή, η οποία δεν έλαβε υπόψη της σωρεία κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων”. Κάνει λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως “η ποινική διαδικασία πυροδοτήθηκε χωρίς ποτέ να έχει παρουσιαστεί η δική μου πλευρά”, καθώς ούτε η ΤτΕ, ούτε οι εισαγγελείς ούτε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τον κάλεσαν ή δέχθηκαν να λάβουν τις εξηγήσεις του, όπως αναφέρει.

Κυρίως πάντως, στοχοποιείται η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού ο ίδιος ο κατηγορούμενος για κακουργηματική απάτη και απιστία ισχυρίζεται:

thumbnail

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]“Έγινε κάθε προσπάθεια να απομονωθώ όταν ο διοικητής της ΤτΕ έκανε την πρωτοφανή παράνομη και αντιιδεολογική κίνηση, ενώ εξελίσσετο η ποινική διαδικασία, να καταθέσει ουσιαστικά ως μάρτυρας υπέρ του εαυτού του στη Βουλή”.[/quote_text]

“Είχα αντιληφθεί την προσπάθεια πολιτικοποίησης της υπόθεσης”

Όσο για την αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει: “τα προαναφερθέντα μόνον από το δικηγόρο Μ. Ντογκάν περί των σχέσεών μου με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή προβλήθηκαν στο δικαστήριο από δική του πρωτοβουλία, με βάση την ατελή ενημέρωση, που είχε από συνάδελφό του, στην οποία διηγηματικώς είχε αναφερθεί στο ιστορικό της προσωπικής μου διαδρομής και τη χρονική περίοδο που έγινε διοικητής του Τ.Τ. Έγινε εκμετάλλευση και αυτού του γεγονότος από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και αντιλήφθηκα την προσπάθεια πολιτικοποίησης της υπόθεσης ώστε να την εκτρέψουν από την πραγματική της διάσταση, με άμεση αντίδρασή μου”.

“Η θητεία μου στο Τ.Τ.”

Αναφορικά με τη θητεία του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επισημαίνει πως “κατά το χρόνο διοίκησής μου ήταν η πλέον αξιόπιστη ελληνική τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια και το μικρότερο δείκτη επισφαλειών, αποδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα της τράπεζας στο μέτρο του δυνατού και προβλέψιμου, διασφαλίζονταν”. Επίσης, για τη ζημία της τράπεζας υποστηρίζει πως το Τ.Τ. είχε μεγάλη θέση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με το “κούρεμα” να προκαλεί μεγάλη “χασούρα”.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνει απολύτως αθώος, ενώ χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του για την περίπτωση της συνεργασίας με τον όμιλο Κοντομηνά για την αξιοποίηση της πιστωτικής κάρτας του Τ.Τ.

«Εν κατακλείδι, αναφέρω τα εξής: Η αρχή της ηθικής απόδειξης ακόμα και στο στάδιο της προδικασίας δεν σημαίνει αυθαίρετες και εκτός πραγματικότητας αιτιάσεις. Αν η ανακριτική αρχή, όπως και η εισαγγελική αρχή, η οποία προχώρησε σε σύνταξη πορίσματος, προδιαγράφοντας και προκαταλαμβάνοντας εν πολλοίς το ίδιο το περιεχόμενο της κατηγορίας, έχουν, όπως εν προκειμένω, να κάνουν με όλως τεχνικά ζητήματα, τα οποία άπτονται συγκεκριμένης επιστήμης και πρακτικής, οφείλουν να προσφύγουν στη βοήθεια ειδικών, τους οποίους προβλέπει το δίκαιό μας και δη στη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης ή σε προσφυγή σε μάρτυρες ειδικών γνώσεων, οι οποίοι θα επεξηγούν τα δεδομένα. Όταν μάλιστα, το εισαγγελικό πόρισμα και η κατηγορία, επαναλαμβάνω, παραγκωνίζουν την έγκριση του τιμήματος συμμετοχής στην Bestline ως ευλόγου από την Τράπεζα της Ελλάδος, την έγκριση κατ’ ουσία, κατά τα ανωτέρω των χορηγηθέντων δανείων, τότε με ποια θεμελίωση και με τη συνδρομή ποιας γνώσης και ποιας τεχνικής κατάρτισης προχωρούν πέραν αυτών; Πράγματι βρίσκομαι σε πλήρη αμηχανία να προσπαθώ να εξηγήσω το αυτονόητο για τον τραπεζικό χώρο ενώπιόν Σας, να εξηγήσω τι σημαίνει και τι υπαγορεύει στις Τράπεζες για παράδειγμα η ως άνω ΠΔΤΕ, η οποία ολότελα διαστρέφεται από το εισαγγελικό πόρισμα και το κατηγορητήριο, να εξηγήσω για παράδειγμα την απολύτως εγκεκριμένη μέθοδο αποτίμησης με την προεξόφληση χρηματικών ροών, να εξηγήσω τα δεδομένα της αγοράς πιστωτικών καρτών, όταν μου αποδίδεται ως δήθεν προκληθείσα από εμέ η διαχειριστική ζημία από την συμφωνία μετόχων και τη συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Bestline, η οποία αφορά στη διαχείριση μετά την αποχώρησή μου από την Τράπεζα και η οποία, μάλιστα, είναι ευθέως ανάλογη και αντίστοιχη με την πορεία της αγοράς πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα, όπως εξελίχθηκε με την ενσκύψασα οικονομική κρίση. Δηλαδή, κατά κυριολεξία και κατά λογική προέκταση των ανωτέρω μου αποδίδεται η ίδια η οικονομική κρίση, καθώς παραγκωνίζονται πλήρως καθοριστικά συγκριτικά στοιχεία, όπως προκύπτουν από την συμπεριφορά των υπολοίπων Τραπεζών, καθώς και οι ίδιες οι πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Δείτε μερικές από τις σελίδες του υπομνήματος που κατέθεσε ο Άγγελος Φιλιππίδης

image

image (1)

image (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ