Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Διατροφική «βόμβα» το πασχαλινό τραπέζι

Πολύ κρέας, με πολλά λιπαρά και μπόλικο αλάτι συνθέτει το εορταστικό, απολαυστικό και άκρως ανθυγιεινό πασχαλιάτικο τραπέζι, αλλά και όλα τα τραπεζώματα της Λαμπρής κι αυτών των ξεχωριστών ημερών.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Τι να προσέξουμε για να μην μας βγεί ξινό το εορταστικό γεύμα
Εξυπνα tips για λιγότερη πρόσληψη θερμίδων!


Και για όσους νηστεύουν και για όσους δεν τηρούν τη νηστεία, το πασχαλινό τραπέζι είναι βόμβα για το στομάχι και για τον οργανισμό, καθώς συνοδεύεται από αλλεπάλληλες κραιπάλες. Το πρώτο σφάλμα είναι ότι στο πολύ πλούσιο γεύμα της Ανάστασης που ξεκινάμε να το τρώμε μετά τις δωδεκάμισι το βράδυ ακολουθεί σε πολύ σύντομο διάστημα ένα εξίσου πλουσιοπάροχο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, όπου τρώμε ξανά τον… άμπακο, προτού καλά καλά χωνέψουμε τα προηγούμενα!

Από διατροφικής πλευράς, η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου μας θυμίζει ότι το τραπέζι του Πάσχα με άκρατη κρεατοφαγία και μπόλικη ξεροψημένη πετσούλα από το αρνί, αυγά, μαγειρίτσα, τσουρέκι και όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά εδέσματα μάς φορτώνει με άπειρες περιττές θερμίδες και με μια έξτρα δόση βλαβερής κακής χοληστερόλης. Το πασχαλιάτικο μενού χαρακτηρίζεται επίσης από υπερδοσολογία κρυφού αλατιού, ενώ τα «περιφερειακά» συνοδευτικά στο αρνί ή το κατσίκι, όπως είναι οι πατάτες φούρνου και οι πίτες, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τη θερμιδική πρόσληψη.

Οι μερακλήδες και καλοφαγάδες που είναι στην πλειονότητά τους και πότες, καλό είναι να γνωρίζουν ότι και το αλκοόλ δίνει πολλές περιττές θερμίδες, και μάλιστα συνδέεται με το επικίνδυνο κοιλιακό λίπος που συσσωρεύεται στον κορμό και εκκρίνει ορμόνες που συνδέονται με τα λεγόμενα νοσήματα της φθοράς (καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.).

Σαλάτα

Κατ’ αρχάς, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε για να μετατρέψουμε το πασχαλιάτικο μενού σε πιο light εκδοχή είναι να συνοδέψουμε το κρέας με μια -όσο το δυνατόν- ελαφριά πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά και όχι με άλλα συνοδευτικά όπως οι χωριάτικες παραδοσιακές πίτες, σουφλέ και πατάτες, τα οποία έχουν ακόμα περισσότερα λιπαρά και ακόμα περισσότερες θερμίδες.
Επίσης, δεν είναι υποχρεωτικό να τρώμε όλα τα αυγά που σπάνε στο τσούγκρισμα, ούτε να τσιμπολογάμε ψωμί μέχρι να έρθει το φαγητό στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά την αγάπη μας για το κρέας, ο καταξιωμένος σεφ Θεόδωρος Χατζόπουλος, με μεγάλη εμπειρία στο ψήσιμο κρεατικών, επισημαίνει στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι οι Έλληνες παραμένουμε κατά βάση κρεατοφάγοι παρότι, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κερδίζουν περισσότερους οπαδούς τα εναλλακτικά διατροφικά μοντέλα όπως είναι η χορτοφαγία (vegetarian), η ψαροφαγία (pescetarian) και ο βεγκανισμός (vegan).

τραπέζι

Συνήθειες

Στην ερώτησή μας αν η πανδημία που ώθησε πολλούς συμπολίτες μας να πειραματιστούν με τη μαγειρική μάς ώθησε να ανακαλύψουμε νέες κουζίνες και να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, ο Θεόδωρος Χατζόπουλος απαντά αρνητικά. «Πιστεύω ότι η πανδημία δεν έχει αλλάξει της διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων ούτε όμως επηρέασε τη διάθεσή τους να πειραματίζονται γευστικά και με κουζίνες άλλων χωρών». Όσο για την κλασική ερώτηση «γιατί αγαπάμε το κρέας», ο σεφ απαντά: «Γιατί είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής κι έχει συνδεθεί με ιδιαίτερες στιγμές και μεγάλα, χαρούμενα κι εορταστικά τραπέζια».

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό για να κερδίσουμε αυτές τις ημέρες τις εντυπώσεις των καλεσμένων μας για τη μαγειρική μας, αλλά και για να πετύχει ένα εστιατόριο – αν ήμασταν σεφ στην κουζίνα του;
«Ποιοτικές πρώτες ύλες, καινοτομία και συνεχής αναβάθμιση των προϊόντων, νέες κοπές κρέατος, που δημιουργούν διάσημες και νόστιμες συνταγές», απαντά ο Θεόδωρος Χατζόπουλος.

Όσο για το πώς ξεχωρίζει ένας σεφ σε μια Ελλάδα που ο μισός πληθυσμός μαγειρεύει για τον άλλο μισό, ο Θεόδωρος Χατζόπουλος απαντά πως ο καταναλωτής σήμερα έχει γευστικές και πολιτιστικές εμπειρίες από τα ταξίδια του, έτσι ο σεφ πρέπει να στοχεύει στην καλή πρώτη ύλη. Να μαγειρεύει με αγάπη με τα πιο ποιοτικά υλικά, να δημιουργεί καινοτόμες γεύσεις, να εμπνέεται για νέες ιδέες και να υιοθετεί τις αναδυόμενες τάσεις στο φαγητό. Στο κρέας το ψήσιμο και οι κοπές μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αναβαθμίσουν γευστικά ένα πιάτο που μπορεί να το θεωρούσαμε ξεπερασμένο.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι στο κρέας το ψήσιμο είναι το ήμισυ του παντός. Πρόκειται για μια μορφή τέχνης, και οι περισσότεροι σεφ ξέρουν να ψήνουν καλά είτε το κρέας είτε το ψάρι, όχι όμως άριστα και τα δύο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεράσιμος Σιάσος: Προσοχή στα μεγάλα γεύματα τις ημέρες των εορτών – Κίνδυνος για την καρδιά μας

«Καμπανάκι» ΕΟΦ: Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στα κρεμοσάπουνα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ