Σοκ και φόβο προκαλούν τα όσα έφερε στο φως αναφορικά με τα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο μας, ευρεία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Interpol και τη Europol, σε 57 χώρες.
Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας πιθήκου, ήταν μερικά μόνο από τα ευρήματα της επιχείρησης, κατά την οποία κατασχέθηκαν περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων, ποσότητα που θεωρείται ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής αστυνομική οργάνωση.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι η επιχείρηση με την ονομασία Opson V πέρυσι είχε οδηγήσει στην κατάσχεση 2.500 τόνων παραποιημένων τροφίμων.
Όπως αναφέρει η Interpol, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των συλληφθέντων. Εν τω μεταξύ η επιχείρηση συνεχίζεται, και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες σε όλο τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά σε κάποια από τα ευρήματα, εντοπίστηκαν σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν). Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές «βαμμένες» με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, όπως εξηγεί η Interpol.
Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει δίκτυο που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βόειου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.
Την ίδια ώρα, τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά κρέατος στα οποία βρέθηκαν γρύλλοι και κάμπιες.
Στην ανακοίνωση της Interpol αναφέρεται μεταξύ άλλων και η κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις Opson, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων στους κόλπους της Interpol.