Διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής και Ζ. Κωνσταντοπούλου που μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.
Με το διάβημά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν:
Α) Να δοθεί παράταση υποβολής του πορίσματος της Επιτροπής «ώστε αυτό να αποτελέσει προιόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων και την αιτιολόγησή τους». Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν, «ότι μόλις εχθές, όταν ζητήσαμε από τους βουλευτές της Ν.Δ. να αιτιολογήσουν την πρότασή τους για συγκεκριμένο αδίκημα, η απάντηση που δόθηκε ήταν “θα τα διαβάσετε στο πόρισμα”». Αυτό, υποστηρίζουν, υποδηλώνει την εκβιαστική επιβολή συγκεκριμένου προκαταρτισμένου κειμένου, με απόκρυψη ακόμη και του σκεπτικού του μέχρι την τελευταία στιγμή
Β) Σε περίπτωση απορρίψεως του αιτήματός τους, να τους γνωστοποιηθεί το έγγραφο επί του οποίου, όπως αναφέρουν «καλούμαστε να “ψηφίσουμε” ως μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να συνεκτιμηθεί, κατόπιν μελέτης, το περιεχόμενό του».
Αφορμή για το διάβημα αποτέλεσε η κλήση τους σε συνεδρίαση της Επιτροπής αύριο με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση και ψήφιση του Πορίσματος της Επιτροπής».«Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα πόρισμα της Επιτροπής ούτε μας έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο πορίσματος ώστε να γίνεται λόγος για «το» πόρισμα. Η ενέργεια της πλειοψηφίας να δρα εκτός του πλαισίου και των διαδικασιών της Επιτροπής δεν μπορεί επ’ ουδενί να οδηγεί σε φαλκίδευση της διαδικασίας διάσκεψης και διαβούλευσης, διαδικασία η οποία παραβιάσθηκε κατάφωρα κατά τις συνεδριάσεις της 27 Ιουνίου 2013 και της 1ης Ιουλίου 2013», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι πρόδηλο», υποστηρίζουν, «ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχοντας τη στήριξη των υπολοίπων βουλευτών της Ν.Δ. (εκ των οποίων 2 ανέλαβαν καθήκοντα προ…5 ημερών), αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να ευτελίσει έτι περαιτέρω τις διαδικασίες, μετατρέποντας το κορυφαίο γεγονός της σύνταξης πορίσματος σε διαδικασία «ναι ή ου», κατά την προσφιλή του έκφραση».
Η τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», εκτός από ακραία αντιδημοκρατική είναι εξίσου ακραία αντιδικονομική και όποιος επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να βάλει την ταφόπλακα στην διερεύνηση, θα συνοδεύεται από το στίγμα του πρόθυμου αρωγού της ατιμωρησίας, καταλήγουν στο διάβημά τους οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.