Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Διχασμός στην ιταλική κυβέρνηση για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας

Ο ηγέτης της Λέγκα και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε τα σχέδια του κόμματός του για την επαναφορά της γενικής στρατιωτικής θητείας στην πρόσφατη παρέλαση των Αλπινιστών στη Βιτσέντζα, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Fratelli d’Italia Γκουίντο Κροσέτο -ο οποίος ήταν επίσης παρών- έδειξε αρκετά σκεπτικιστής με την ιδέα.

«Η Λέγκα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σύνταξη νομοσχεδίου για την επαναφορά της καθολικής στράτευσης, έξι μηνών υποχρεωτικά για αγόρια και κορίτσια, σε κοινωφελή εργασία, σε περιφερειακή βάση», δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα/ΙΔ) στην παρέλαση των Αλπινιστών, της ειδικής μονάδας ορεινού πεζικού του ιταλικού στρατού.

Η Ιταλία κατήργησε την υποχρεωτική στράτευση το 2004. Ωστόσο, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες μπροστά στην αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική απειλή, το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης συζητείται και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα αποτελούσε μια ουσιαστική μορφή αγωγής του πολίτη, επιτρέποντας στα άτομα να συνεισφέρουν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής υπηρεσίας, όπως η έρευνα και διάσωση, η πολιτική προστασία, οι πρώτες βοήθειες και η προστασία των δασών.

Τόνισε τη σημασία της περιφερειακής θητείας, αντιπαραβάλλοντάς την με το προηγούμενο σύστημα, το οποίο συχνά απαιτούσε από τα άτομα να μετακομίσουν μακριά από το σπίτι τους, διακόπτοντας τις σπουδές και την εργασία τους.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του Σαλβίνι αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τον υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση.

Ο Κροσέτο τάχθηκε κατά της επαναφοράς της καθολικής επιστράτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις απαιτούν επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη και όχι ότι χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για την εκπαίδευση των νέων.

«Η καθολική δημόσια υπηρεσία δεν αφορά τις ένοπλες δυνάμεις», επανέλαβε δύο φορές.

Ο Κροσέτο υπογράμμισε τον ρόλο του στρατού στην υπεράσπιση των αξιών της ειρήνης και της δημοκρατίας και πρότεινε ότι κάθε συζήτηση για την επιστράτευση θα πρέπει να εστιάζει στους πολιτικούς και όχι στους στρατιωτικούς ρόλους.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Κροσέτο, ο Ματέο Περέγκο ντι Κρεμνάγκο, υφυπουργός Άμυνας, εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση, δηλώνοντας ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δεν είναι ούτε πρακτική ούτε προτεραιότητα.

Επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία ενός καλά εξοπλισμένου και αποτελεσματικού στρατού για την εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mαζική έξοδος από τη Ράφα – Βομβαρδισμοί και μάχες σε όλη τη Γάζα

Μέρκελ: Τα απομνημονεύματά της κυκλοφορούν το Νοέμβριο με τίτλο «Ελευθερία»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ