Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Δίχως σίτιση και στέγαση στο Αιγαίο

Τις έντονες αντιδράσεις των Συλλόγων Εργαζομένων στους ΟΤΑ προκαλεί η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Νισύρου να χορηγήσει επίδομα στέγασης και σίτισης σε εργαζομένους που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και αναλαμβάνουν υπηρεσία στο νησί.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΚΟΥ


Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νισύρου μένουν χωρίς το επίδομα οι εργαζόμενοι που προέρχονται από άλλες περιοχές. Μόνο ο Δήμος Αστυπάλαιας εφαρμόζει το άρθρο 32 του ν. 4483/2017 στις νησιωτικές περιοχές


Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόρριψη του αιτήματος από το δημοτικό συμβούλιο Νισύρου υπήρξε με οριακή πλειοψηφία. Το αίτημα καταψηφίστηκε από έξι δημοτικούς συμβούλους από τους έντεκα που ήταν παρόντες, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Γιώργο Ορσάρη, «ορισμένοι που καταψήφισαν αναφέρθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους εργαζομένους».

«Δεν βοηθάει τα νησιά μας η άρνηση των δημάρχων να παρέχουν το επίδομα σίτισης και στέγασης, όπως προβλέπεται με το άρθρο 32 του ν. 4483/2017, σε όσους εργαζομένους έρχονται από άλλα μέρη της χώρας να εργαστούν και θέλουν να παραμείνουν και να προσφέρουν στις τοπικές νησιώτικες κοινωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος.

Σχέσεις στα άκρα

«Η δημοτική αρχή ενοχλείται από τις ενέργειες του συλλόγου», υποστήριξε ο κ. Ορσάρης και απέδωσε την απόρριψη του αιτήματος όχι σε οικονομικούς λόγους -καθώς υποστήριξε ότι ο Δήμος Νισύρου έχει τη δυνατότητα λόγω των εσόδων από τις κερδοφόρες ιδιωτικές επιχειρήσεις εξόρυξης περλίτη στη νησίδα Γυαλί-, αλλά στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια μεταξύ δημοτικής αρχής και εργαζομένων.

«Ο δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος και οι δημοτικοί σύμβουλοι», υποστήριξε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, «προφανώς ενοχλούνται από τις παρεμβάσεις του συλλόγου που παλεύει για το συμφέρον των κατοίκων και όχι των εργολάβων, όπως για τη σωστή λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού».

Το ίδιο αίτημα κατατέθηκε και το 2023, ανέφερε ο εργαζόμενος συνδικαλιστής, «όμως ενώ βγήκε ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα οριζόταν τριμελής επιτροπή που θα εξέταζε τον αριθμό των δικαιούχων -ανέρχονται σε πέντε- και το ποσό, η απόφαση ποτέ δεν υλοποιήθηκε».
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του επιδόματος, όπως και τη χρονική διάρκεια που αυτό θα δίνεται, το καθορίζουν οι δήμοι, οι οποίοι και το καταβάλλουν. Ήδη έχει αποδοθεί σε εργαζομένους από 18 δήμους στην Ελλάδα. Στο Αιγαίο το επίδομα καταβλήθηκε μόνο από τον Δήμο Αστυπάλαιας, με ποσό ανά υπάλληλο 830 ευρώ.

Είμαστε με τη δημοκρατία

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» απευθύνθηκε στον δήμαρχο του νησιού Χριστοφή Κορωναίο, προκειμένου να καταγράψει την άποψή του και να απαντήσει στις καταγγελίες. Εντελώς λακωνικός και χωρίς καμία διάθεση για περαιτέρω εξηγήσεις είπε ότι «σεβόμαστε τη δημοκρατία και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εσείς δεν είστε με τη δημοκρατία;».

Η απάντηση στον κ. Κορωναίο είναι δεδομένη και σαφέστατη. Είμαστε με τη δημοκρατία που δεν καταστρατηγεί νόμους και αναφαίρετα δικαιώματα εργαζομένων.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο νόμος προβλέπει ενίσχυση όσων υπηρετούν σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές και που ορίζει ότι αυτό είναι νόμιμο δικαίωμά τους, θεωρούμε ότι ο νόμος πρέπει να τηρηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να ρωτήσουμε εάν ο νόμος μπορεί να ανατραπεί με μια απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου και αν ο ίδιος εντέλει αυθαιρετεί.                       στέγασης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για το τροχαίο με εμπλοκή περιπολικού στην Κέρκυρα

Λέσβος: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλουν οι ψαράδες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ