Ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή στον κόσμο του στίβου, με τις αποκαλύψεις του για ένα διεθνές σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο εμπλέκονται 225 αθλητές από 39 χώρες.
Στη σχετική λίστα του ντοκιμαντέρ του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου WDR, περιλαμβάνονται μάλιστα και 12 Έλληνες αθλητές, ενώ τα «πρωτεία» στο ντόπινγκ φαίνεται να έχουν η Ρωσία (58 αθλητές) και η Κένυα (25 αθλητές).
Το WDR λίγες ημέρες νωρίτερα είχε παρουσιάσει το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το οποίο το 99% των αθλητών της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας έχουν σχέση με οργανωμένο κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία.
Στα επόμενη μέρη του ντοκιμαντέρ αποκαλύφθηκε πως υπάρχουν 225 συνολικά ύποπτα δείγματα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2006-2008, (υπάρχουν και περιπτώσεις από το 2001), μεταξύ των οποίων και 12 Ελλήνων αθλητών.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είχαν φυσιολογικές ενδείξεις, και η IAAF τα συγκάλυψε.
Στο σχετικό χάρτη που παρουσίασε η Telegraph μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πόσα ύποπτα για ντόπινγκ δείγματα εντοπίστηκαν, και σε ποιες χώρες.
Ωστόσο, ονόματα των αθλητών και αθλητριών που φέρονται να εμπλέκονται στο διεθνές σκάνδαλο ντόπινγκ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Στο τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στις 8/12, η IAAF ερευνά τους παραπάνω ισχυρισμούς, χωρίς να αμφισβητεί τη γνησιότητα της λίστας.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου σημειώνει πως το «βιολογικό διαβατήριο» των αθλητών, δηλαδή η μέθοδος με την οποία παρατηρείται η συνέπεια ή η ασυνέπεια στις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων κάθε αθλητή, άρχισε να λειτουργεί το 2009.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι τα στοιχεία των ελέγχων για το διάστημα 2006-2008 και η επανεξέτασή τους, ίσως να μην μπορούν να αποδείξουν με αξιοπιστία αν όντως ένας αθλητής είχε ντοπαριστεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού αντι-ντόπινγκ, Σερ Κρεγκ Ρίντι, σχολιάζοντας το θέμα σημείωσε: «Οι ισχυρισμοί που έχουν τεθεί από το γερμανικό δίκτυο απαιτούν στενό έλεγχο για να καθοριστεί ποιες ενέργειες απαιτούνται να γίνουν από εμάς για την επιβεβαίωση ή την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις των κανόνων αντι-ντόπινγκ».