Τον οικονομολόγο και ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη επέλεξε φέτος να τιμήσει η επιτροπή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca στο Βατικανό. Η ετήσια τελετή έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, στην Aula Magna, στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana.
Ο κύριος Τσούκαλης βραβεύτηκε με ειδικό δίπλωμα αξίας για την εθελοντική του δράση ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, καθώς τα τελευταία είκοσι ένα χρόνια, είχε δυναμική παρουσία στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων, πρωτοστατώντας στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στο φως, αλλά και όντας ο συγγραφέας του βιβλίου Λαθρέμποροι Ιστορίας.
Η συνολική του δράση θεωρήθηκε αξιέπαινη από την επιτροπή της διοργάνωσης, καθώς ο ρόλος του στην ανάταξη της ιστορίας και του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια ήταν καθοριστικός, ενώ η διάκριση που έλαβε ο Έλληνας ερευνητής αφορά στην μεγάλη εθελοντική συμβολή του στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.
«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φετινή μου διάκριση στην εξαιρετική επιστήμονα και αρχαιολόγο Βίκυ Μπαφατάκη. Η δράση της και ο αγώνας της ως Γενική Γραμματέας (Vicario) των βραβείων Giuseppe Sciacca, είναι γεμάτη υποχρεώσεις και ευθύνες και πράξεις που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση καθώς είναι μοναδική η αφοσίωση της στην προσπάθεια ανάδειξης όλων εκείνων των προσωπικοτήτων που διαπρέπουν στο χώρο τους και τιμούν την Ελλάδα με τις πράξεις τους», δήλωσε ο Γιώργος Τσούκαλης.
Κατά την ξεχωριστή βράβευσή του, η οποία έγινε στο πλαίσιο της φετινής τελετής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, το βραβείο του παρέδωσαν ο Στρατηγός Τζεράρντο Ρεστάινο, ο Πρίγκιπας Guglielmo Giovanelli Marconi –ο φιλέλληνας εγγονός του Μαρκόνι, που ανακάλυψε τις επικοινωνίες- και ο Δόκτορας Ντομένικο Τζιάνι, αρχηγός των σωμάτων ασφαλείας στο Βατικανό.
Ο διεθνούς φήμης ερευνητής τιμήθηκε, επίσης, από την Κατερίνα Νίκου, υπεύθυνη διεθνών και δημοσίων σχέσεων στα βραβεία Giuseppe Sciacca, για το βιβλίο του, Λαθρέμποροι Ιστορίας και τις επιτυχίες του στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης.
Μεταξύ των βραβευθέντων της διοργάνωσης ήταν ακόμη δύο Έλληνες. Ο Αυξέντιος Καλαγκός, Καθηγητής Παιδο-Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για την Ιατρική Επιστήμη, «για την εξαίρετη πορεία του στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και το τεράστιο εθελοντικό του έργο», ενώ στον Απόστολο Καβαλιώτη, Αρχιμανδρίτη και Διδάκτορα του ΕΚΠΑ, απονεμήθηκε το Βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών, «για τις εκπαιδευτικές του παγκόσμιες έρευνες και μελέτες για τον μητρικό θηλασμό (Βραβείο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), τον αυτισμό, τα παιδιά με αναπηρία, την δράση του στην Εκπαίδευση και για το ασύνορο φιλανθρωπικό του έργο σε όλες τις γωνιές της γης».
Τέλος, η διοργάνωση απένειμε το απόλυτο βραβείο Giuseppe Sciacca στον 16χρονο Αμερικανό Jacob Barnett, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο του αυτισμού, θεωρείται, ωστόσο, ιδιοφυΐα των μαθηματικών και της φυσικής, διαθέτοντας, όπως λέγεται, IQ υψηλότερο και από του Αϊνστάιν.
Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, σκοπός των οποίων είναι η διάδοση του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς, η φιλία των εθνών και οι ανθρώπινες αξίες, ιδρύθηκαν από έναν κληρικό και Καθηγητή Νομικής Σχολής, τον Rev. Don Bruno Lima και έχουν έδρα τη Ρώμη.
Με την ευκαιρία της βράβευσής του, στο τέλος της εκδήλωσης ο κύριος Τσούκαλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι είναι χρέος όλων να ενώσουν τη φωνή τους για την επιστροφή τους.