Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Διεθνής δυσπιστία από την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία Κασόγκι

Ντόμινο δηλώσεων σε διεθνές επίπεδο έχει προκληθεί μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η άποψη που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ τις πρώτες πρωινές ώρες, ότι η εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου «κατά τη διάρκεια αψιμαχίας» είναι αξιόπιστη, επικρίνεται εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, τη διαφωνία του με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου διατυπώνει μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ, ενώ οι ηγέτες άλλων χωρών τηρούν στάση αναμονής. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Κασόγκι πέθανε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο. «Πολλά παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα. Τι συνέβη; Πώς πέθανε; Ποιος ευθύνεται; Αναμένω και ελπίζω πως όλα τα σχετικά γεγονότα θα ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη. «Μια ενδελεχής έρευνα είναι απαραίτητη.»

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι μελετά τα «επόμενα βήματα» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι. «Στείλαμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι έπειτα από αυτή την επιβεβαίωση του θανάτου του. Μελετούμε τη σαουδαραβική αναφορά και τα επόμενα βήματά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν μια τρομερή πράξη και οι υπεύθυνοι για αυτήν πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Δυσπιστία απέναντι στις εξηγήσεις του Ριάντ εκφράζουν όμως και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Οι τελευταίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός στο θέμα της δολοφονίας θα δώσει στο Ριάντ την άδεια να συνεχίσει τις απαγωγές και τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

Μία από τις πιο έντονες φωνές αντίδρασης στους ισχυρισμούς του Ριάντ ήρθε σήμερα από την πρώην διευθύντρια του Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post, η οποία χαρακτήρισε την εξήγηση για τον θάνατό του δημοσιογράφου «εντελώς μ…κία». Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι έγινε έξαλλη διαβάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας. «Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες εισαγγελείς, προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ εκείνου (του Κασόγκι) και αυτών με τους οποίους συναντήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία οδήγησε σε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων με αποτέλεσμα τον θάνατό του. «Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν “πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά”. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση “μάχη” θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “συζήτηση”;! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση που κρατούσε μέχρι σήμερα το Ριάντ για την υπόθεση ήταν εκείνη της πλήρους διάψευσης, επιμένοντας για 19 μέρες ότι ο δημοσογράφος έφυγε από το προξενείο και δεν υπήρχε η παραμικρή εμπλοκή των Σαουδαράβων. Εχθές για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία ομολόγησε την εμπλοκή της, με τρόπο ωστόσο που δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ