Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Διεθνής κατακραυγή για τις δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού ότι είναι δικαιολογημένος ο λιμός στη Γάζα

«Είμαστε αηδιασμένοι από αυτά τα σχόλια και επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ρητορική είναι επιβλαβής και ανησυχητική», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή δήλωση στους Times of Israel.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχουν επανειλημμένα τονίσει «την ανάγκη να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να αρθούν τα εμπόδια στη ροή της βοήθειας και να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη», προσθέτει η δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι η εσκεμμένη λιμοκτονία αμάχων ήταν «έγκλημα πολέμου» και ότι περίμενε από την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποστασιοποιηθεί κατηγορηματικά» από τα λόγια του ακροδεξιού υπουργού.

Η Γαλλία επέκρινε επίσης τον Σμότριτς, λέγοντας ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας αποτελεί «υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» για το Ισραήλ, καθώς ελέγχει κάθε πρόσβαση στο έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, κάλεσε «την ευρύτερη ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει και να καταδικάσει» τα σχόλια.

Οι δηλώσεις Σμότριτς που προκαλούν οργή

Υπενθυμίζεται ότι ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς υπονόησε ότι πιστεύει ότι το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» ακόμη και αν προκαλέσει τον θάνατο 2 εκατομμύριων αμάχων από την πείνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του τι ακριβώς εισέρχεται στη Λωρίδα, λέγοντας ότι αντιτίθεται στη στάση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σχετικά με το ζλητημα και ότι «δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός δεν θέλει ή δεν καταφέρνει να τους χαλιναγωγήσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η λεηλασία της βοήθειας από τη Χαμάς είναι ο «κύριος παράγοντας» που επεκτείνει τον πόλεμο.

Ο ακροδεξιός υπουργός πρόσθεσε ότι ενώ υποστηρίζει την επανεγκατάσταση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν ζήτησε να οριστεί αυτό ως ένας από τους στόχους του πολέμου. Υποστήριξε ότι αν το Ισραήλ δεν είχε αποσυρθεί από τη Γάζα το 2005, η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να αποφύγει έναν «κύκλο αντιποίνων»

Ρέθυμνο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ