Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Διεύρυνση των διεθνών σχέσεων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Λονδίνο με την ενεργή παρουσία και την πολύπλευρη δραστηριότητα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ήταν ένα συνέδριο όπου η αυξημένη συμμετοχή των Ελλήνων Καρδιολόγων ομιλητών και η ποιότητα των εργασιών που παρουσιάστηκαν απόδειξαν περίτρανα το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής τους γνώσης, αναδεικνύοντάς τους σε πρεσβευτές μιας Ελλάδας που δεν μένει στάσιμη, που δραστηριοποιείται και συναγωνίζεται επάξια τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο επιστημονικό πεδίο.
Σε ότι αφορά το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αναδεικνύονται τα εξής:
• Μέχρι το 2030, το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
• Παρά τα βελτιωμένα στοιχεία στη νοσηρότητα και θνησιμότητα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη, ειδικά για τις γυναίκες, επιβαρύνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία €200 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.
• Η κακή επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο αίμα, στα αγγεία και τους πνεύμονες. Μελέτες δείχνουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια και η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.
• Τα ποσοστά της Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι σε ανοδική πορεία και μαζί με άλλους τομείς της καρδιολογίας χρήζουν ευρύτερης έρευνας.
• Η δραματική επιρροή της κατάθλιψης στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του στρες στα γονίδια και στη μακροζωία.
• Το «ιατρικό παράδοξο» της παχυσαρκίας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι μετά την προσβολή από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου οι παχύσαρκοι έχουν μειωμένα ποσοστά θνητότητας από εκείνους που έχουν φυσιολογικό ή και χαμηλότερο βάρος.
• Τη συσχέτιση της πολύωρης τηλεθέασης (περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα), με διπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου πνευμονικής εμβολής.
• Την ευεργετική επίδραση του μεσημεριανού ύπνου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και γενικότερα στην καλύτερη κατάσταση της υγείας.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Pinto, καθώς και με τον πρόεδρο της Αμερικανικής με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για ποικίλα επιστημονικά θέματα που άπτονται της Καρδιολογίας, ενώ συζήτησαν και για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κινεζικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και της Ρωσικής, με τις οποίες μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και ιατρικής εμπειρίας όπως επίσης και να πραγματοποιηθούν επισκέψεις ειδικευομένων εκατέρωθεν.
Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές καρδιολογικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν στρογγυλό τραπέζι για τον τρόπο εφαρμογής των κατευθυντήρων οδηγιών που αφορούν την Καρδιολογία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που θα γίνει στη Ρώμη.
Σε συνάντηση επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου με τους Έλληνες Καρδιολόγους που συμμετείχαν στο Συνέδριο, δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο του Λονδίνου. Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Στέφανος Φούσας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις συναντήσεις που είχαν -τόσο ο ίδιος όσο και το Δ.Σ.- με ομολόγους τους από άλλες Καρδιολογικές Εταιρίες καθώς και τη συμφωνία για συνεργασία που δρομολογήθηκε με στόχο τη διεύρυνση των διεθνών σχέσεων της ΕΚΕ. Επίσης αναδείχτηκε η προσπάθεια του Δ.Σ. της ΕΚΕ να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο, στα μεγάλα επιστημονικά γεγονότα παγκοσμίως αλλά και γενικότερα στα διεθνή FORA.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ