Αναβαθμίζονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και αποκτούν σύγχρονη δομή που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα και όχι μόνο. Τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).
Ειδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα αποκτά πλέον η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), κάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο βήμα μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» ακρίβειας, όπως αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) – Ποιοι θα υπαχθούν
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ε.Δ. τίθεται υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group). Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανάδυσης ολοένα και πιο περίπλοκων κρίσεων (Εβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος).
Η δημιουργία της ΔΕΠ αποτελεί υλοποίηση μιας παλιάς ιδέας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ήδη από την εποχή που ήταν διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι διά αυτής της οδού επαυξάνεται η διακλαδικότητα και εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό και εναέρια και πλωτά μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.
Βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ
Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι οι άμεσες επιθετικές ενέργειες, η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση, ο ανορθόδοξος πόλεμος και η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις. Η ΔΕΠ θα διοικείται από αντιστράτηγο, ο οποίος θα αποτελεί σύμβουλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα θέματα ειδικών επιχειρήσεων και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: μια μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και ένα δεύτερο παρακλάδι που θα συγκεντρώνει Ζ΄ ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ, το ΤΕΝΕΦ και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.
Σε βάθος χρόνου σε αυτή τη νέα δομή θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες ως προς την εκπαίδευση, τις προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού και την επιχειρησιακή σχεδίαση. Επίσης, η ομπρέλα της ΔΕΠ θα επιτρέπει την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση και την κοινή αντίληψη ως προς την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αν και το μοντέλο (προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα) είναι το αμερικανικό, η συγκρότηση της ΔΕΠ συνιστά αποτέλεσμα εφαρμογής των πιο εξελιγμένων νατοϊκών προτύπων.
Εν τω μεταξύ το Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη» επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕ) και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιώντας άλματα στατικού ιμάντα στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου.
ΠΗΓΗ: Πληροφορίες kathimerini.gr