Διοικητές νοσοκομείων με άρωμα… Cosa Nostra!
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, στις διοικήσεις των νοσοκομείων, θα έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου
Σάλος έχει ξεσπάσει με τους διορισμούς των Διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, που αποτελούν προσωπικές αναθέσεις του Βασίλη Κικίλια και συνιστούν έμπρακτη επιστροφή σε ρουσφετολογικές πολιτικές του παρελθόντος στις οποίες ο λαός έριξε μαύρο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.Οι περισσότερες επιλογές του υπ. Υγείας αφορούν σε πρόσωπα που είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα σε διοίκηση και management είτε έχουν «θολό» πρότερο βίο και ύποπτες συναλλαγές με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε κάθε περίπτωση αναιρούν το σύνθημα περί «επιστροφής στην αξιοκρατία και την κανονικότητα» με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές κι έγινε πρωθυπουργός. Αντί λοιπόν της αναμενόμενης επιστροφής σε αξιοκρατικά κριτήρια, στην Αριστεία και στην πάταξη των πολιτικών ρουσφετιών, γινόμαστε θεατές ενός «έργου» που θυμίζει την αθάνατη και τόσο σύγχρονη ακόμα ταινία της Φίνος Φιλμ «Υπάρχει και φιλότιμο» με νέους πρωταγωνιστές κομματικούς παράγοντες (ηλικίας ακόμα και επιπέδου ΚΑΠΗ) που βολεύονται σαν τον «Θόδωρο Γκρούεζα» του αξέχαστου Διονύση Παπαγιαννόπουλου και υπουργούς που θα «έβαζαν τα γυαλιά» στον «Μαυρογιαλούρο» του Κωνσταντάρα.
Επέλαση του χακί στο ΕΣΥ
Η επιλογή των προσώπων που διορίστηκαν στις θέσεις των 110 Διοικητών των νοσοκομείων αφορά- στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μη γινόμαστε και άδικοι- βόλεμα αποτυχημένων πολιτευτών, επιβεβαιώνοντας πως τίποτα τελικά δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα του 2020 από το 1950. Παράλληλα, ξαφνιάζει η τοποθέτηση 6 απόστρατων στρατιωτικών σε θέση Διοικητή, (του Ιωάννη Ηλιόπουλου στο ΚΑΤ, του Γρηγόρη Ρουμάνη στο νοσοκομείο Ρόδου, του Φώτη Μεσσάρη, στο νοσοκομείο Κεφαλληνίας του Ιωάννη Κοτσαρίδη στο ΕΛΠΙΣ, του Γιώργου Καμπούρη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και του Σπύρου Καββούρη στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου) καθώς το «κουμάντο» στον στρατό δεν έχει καμία σχέση με τη διοίκηση ενός νοσοκομείου, όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, αν τους ρωτούσαμε γι αυτήν την επέλαση του χακί στο ΕΣΥ!
Πιθανότατα, θα απαντούσαν με τη θρυλική ατάκα του Σταύρου Ξενίδη σε άλλη ταινία (Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα), λέγοντας μάλιστα, «Αααα, εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα». Στο ίδιο πνεύμα της τσεκουράτης αποστομωτικής απάντησης κινείται η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας που αναφέρει ότι το αξιόλογο στρατιωτικό μοντέλο management δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και στην πολυεπαγγελματική συγκρότηση του ΕΣΥ και πως θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι μόνο πρώην διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων ή άλλοι αξιωματικοί με αποδεδειγμένη εξειδίκευση σεhealthmanagement ήhospitalmanagement.
Αλισβερίσι
Μετά την τραγελαφική επιλογή του 80χρονου (πολύ μορφωμένου αλλά ηλικιακά παροπλισμένου) Κωνσταντίνου Πατέρα για τη θέση του Διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας που θύμισε άλλη ελληνική ταινία, το «Τζένη, Τζένη» και παρέπεμψε σε σκηνές με τον «Γκόρτσο»-Διονύση Παπαγιαννόπουλο να εισβάλλει με έμβλημα τη μαγκούρα στα νοσοκομεία,άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια η μια μετά την άλλη οι λανθασμένες επιλογές του Κικίλια, γεννώντας δύο απορίες. Η πρώτη, «πώς είναι δυνατόν τόσο λάθος άνθρωποι να επιλέγονται για τις θέσεις αυτές και μάλιστα στο όνομα της επιστροφής στην κανονικότητα» (εδώ γελάμε…) και η δεύτερη, «ποια προεκλογικά γραμμάτια ξεχρεώνει ποιος, σε ποιον και με ποιον τιμοκατάλογο», καθώς είναι γνωστή και διαχρονική η ατάκα του Σπύρου Καλογήρου στο Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα», «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»…
Σε ό,τι αφορά τον παραλίγο Διοικητή-ΚΑΠΗ, ο μεν Κωνσταντίνος Πατέρας, που παραδέχτηκε ότι είχε ζητήσει σαν χάρη την τοποθέτησή του στη διοίκηση του νοσοκομείου Τρικάλων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (προ εκλογών), παραιτήθηκεμετά την γενική κατακραυγή.
Το αμαρτωλό παρελθόν του «Νονού»
Αυτός που τώρα συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις στο πρόσωπό είναι ο Ηλίας Δαλαΐνας που ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Πεντέλης», προερχόμενος από τη Διεύθυνση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων το καλοκαίρι στην Πάτρα και τη μεγάλη μάσα που έγινε εκεί, ενώ εμφανίζεται εκπρόσωπος εταιρείας στην Κύπρο και παράλληλα αξίζει διερεύνησης η σχέση του με offshore στο Ντουμπάι.Όμως δεν είναι μόνο η μάσα στους Παράκτιους Αγώνες που επισκιάζει την επιλογή του Δαλαΐνα. Υπάρχουν κι άλλα φάουλ, σε ό,τι αφορά στο πρόσωπό του, μεταξύ των οποίων το αμαρτωλό του παρελθόν όταν ήταν διοικητής στα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», όπου παραβιάζοντας κάθε κανονισμό είχε νοσηλευτεί για χρόνιο πρόβλημα υγείας μέσα στο Μαιευτήριο για τρεις εβδομάδες, ενώ ο Νόμος απαγορεύει ρητά τη νοσηλεία ανδρών σε μαιευτικά νοσοκομεία. Μεγάλο φάουλ του κ. Δαλαΐνα αποτελεί επίσης η διατήρηση προσωπικού προφίλ στο Facebook με ψεύτικο όνομα (Πέτρος Αναγνωστόπουλος) και φωτογραφία εξωφύλλου, τον ηθοποιό Μάρλο Μπράντο από την ταινία «Ο Νονός», μια εικόνα που παραπέμπει σε CosaNostra! Μάλιστα, οι αναρτήσεις του μέσα στο προφίλ έχουν σχέση με τη μαφία και ο συμβολισμός της επιλογής Δαλαΐνα θα μπορούσε να μεταφραστεί στην εισβολή μαφιόζων στη διοίκηση των νοσοκομείων. Κάτι τέτοιο θα ξένιζε τους πάντες εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που σιωπά, καθώς ο Ηλίας Δαλαΐνας είναι κολλητός του Πάνου Καμμένου των ΑΝΕΛ συνεχίζοντας με μεγάλη δόση νεποτισμού την παλιά φιλία και συνεργασία που είχαν οι πατεράδες τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, και ο Παύλος Πολάκης που διαμαρτύρεται για όλους και για όλα αυτές τις ημέρες δεν λέει κουβέντα για τον Δαλαΐνα.
Στο τρίπτυχο των νοσοκομείων «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Πεντέλης» υπάρχει κι άλλη αμαρτωλή ιστορία, καθώς αναπληρωτής Διοικητή ανέλαβε ο Αδαμάντιος Γάκης, γεωπόνος στις σπουδές, μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου και «κηπουρός» του Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική αργκό. Στον «Άγιο Σάββα» προβληματισμούς προκαλεί η επιλογή της νηπιαγωγού Όλγας Μπαλαούρα για τη θέση της Διοικήτριας, που το βασικό της προσόν είναι ότι είναι σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου. Κι επειδή το δις εξαμαρτείν τελικώς ισχύει, το προσόν αυτό την έχει ξανακάνει διοικήτρια στο παρελθόν στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Ένας… λαδέμπορας στο «Ασκληπιείο»
Μια άλλη αμφιλεγόμενη επιλογή και ένας ύποπτος συμβολισμός αφορά στονΑνδρέα Πλεμμένο που ανέλαβε διοικητής στο «Ασκληπιείο Βούλας». Ο κ. Πλεμμένος είναι μαθηματικός και λαδέμπορας- κάτι που ευλόγως δημιουργεί συνειρμούς για «λαδώματα», ενώ στο παρελθόν ασχολήθηκε με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως ο ίδιος αναφέρει αλλά στην πραγματικότητα είχε σχέση με τα μπλουζάκια και τα άλλα αντικείμενα που έφεραν πάνω τους τις μασκότ Φοίβος και Αθηνά. Φυσικά, όπως όλοι μπορούμε να φανταστούμε, σε όλες τις πτυχές της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, «ήταν πάρα πολλά τα λεφτά Άρη».
Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αναπληρώτρια Διοικητής επιλέχθηκε η Ρίτα Πικρού, με σπουδές στη Διοίκηση επιχειρήσεων κι έμφαση στα χρηματοοικονομικά. Η κ. Πικρού, σύζυγός του πρώην βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Μαραϊτάκη είναι ενεργότατο μέλος της «Ελπίδας» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη γεγονός που προφανώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»ανέλαβε διοικητής ο Ελευθέριος Μπούλιας που στο παρελθόν είχε διατελέσει διοικητής και στους «Αγίους Αναργύρους». Είναι πτυχιούχος φυσικός με ειδικότητα μετεωρολόγου στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που είχε κατέβει σαν υποψήφιος στον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη. Στο «Ιπποκράτειο» ανέλαβε διοικητής ο Μάριος Τίγκας, παλιός πολιτευτής της ΝΔ που είχε διατελέσει αναπληρωτής διοικητής στον «Ερυθρό Σταυρό». Στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», έγινε διοικήτρια η Δέσποινα Τσαρδή, που είχε τοποθετηθεί και στο «Σισμανόγλειο» επί κυβέρνησης Σαμαρά. Στη Διοίκηση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» τοποθετήθηκε η Φωτεινή Βρύνα, ένα ακόμα παράδειγμα βολέματος πολιτευτή με τη ΝΔ, ενώ κατεβαίνοντας προς το λιμάνι του Πειραιά, στο Τζάνειο βρίσκουμε στην θέση του αναπληρωτή διοικητή τον αντιπρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά Ηλία Γουγουάση και στο «Μεταξά» τον Χαράλαμπο Τουμπέκη, πρωτεργάτη της ΔΑΚΕ και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο διοικητής με την Porche και τη βίλα
Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό» που έχει κοινήδιοίκηση με το «Οφθαλμιατρείο» και την «Πολυκλινική» τοποθετήθηκε Διοικητής ο Τάσος Γρηγορόπουλος, πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν σε ανάλογη θέση στο «Λαϊκό» και στον «Ευαγγελισμό» αλλά το προφίλ του το σκιάζουν ύποπτες φήμες περί πλουτισμού καθώς και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τρία πολυτελή αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων μια Porche και πως έχει φτιάξει μια λουσάτη βίλα με πισίνα στη Βούλα. Μια ακόμα κομματική επιλογή αφορά την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τερζάκη στην Διοίκηση του Νοσοκομείου «Βενιζέλειο Πανάκειο» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα του σήμερα, ο Θόδωρος Γκρούεζας του Μαυρογιαλούρου με την ατάκα του Σωτηράκη (Χρήστου Δοξαρά) «φάγανε, φάγανε, φάγανε» να ηχεί στα αυτιά μας και να μας γεννά την ίδια απογοήτευση που ένιωσε τότε ο κινηματογραφικός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, όταν συνειδητοποίησε τι γινόταν στο υπουργείο του. Αλήθεια, συνειδητοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε έμβλημά του τη Διαφάνεια τι γίνεται στο υπουργείο Υγείας επί της οδού Αριστοτέλους;
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στη θέση του Διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας