Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δικαστήρια: Ανοίγουν μετά από ενάμιση χρόνο – Αυτά είναι τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα

Πλήρες άνοιγμα μετά από 18 μήνες πιστοποιητικά εμβολιασμού, μοριακά test και σεκιούριτι για ελέγχους – Φόβοι για συνωστισμούς και καθυστερήσεις

Με ελέγχους στις εισόδους των δικαστηρίων όλων των βαθμίδων από σεκιούριτι για πιστοποιητικά και test επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια της χώρας.

Μετά από 18 μήνες μερικού ή γενικού κλεισίματος (κυρίως για τα Ποινικά Δικαστήρια) από σήμερα τα ακροατήρια της χώρας θα εκδικάζουν δικαστικές υποθέσεις και πάλι. Πρόκειται για την ολική επιστροφή της Δικαιοσύνης, με ντεσαβαντάζ βέβαια τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επανέρχεται η «κανονικότητα», όσο βέβαια και από το στοκ των αδίκαστων υποθέσεων που συγκεντρώθηκαν.

Τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν με αφορμή την πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστικών διαδικασιών της Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης καθώς και των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενδέχεται να φέρουν ουρές και καθυστερήσεις κυρίως στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας (Ευελπίδων, Εφετείο, Ειρηνοδικείο Αθηνών, Πρωτοδικείο – Εφετείο Πειραιά κλπ). Κατ’ αρχήν στις εισόδους, έχουν ήδη προσληφθεί (μετά από τη διάθεση κονδυλίου 2,5 εκατομμυριων) με τεράστιο αγώνα «ταχύτητας» από τις διοικήσεις των δικαστηρίων σεκιούριτι για να πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Υπόθεση

Πώς θα λειτουργήσουν

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, για την είσοδο τους στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19. Αυτό ισχύει και για ανηλίκους άνω των 12 ετών.

-Οι υποχρεώσεις αυτές καταλαμβάνουν και ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ωρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα. συλλόγων

Κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις:

Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα:

α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κ.λπ.) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής

ή γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής,

Συζήτηση προσωρινής διαταγής

Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (A’ 79)

Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

διακοπές

Επίδειξη

Τα πιστοποιητικά καθώς και η δήλωση αποτελέσματος self-test επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου στην είσοδο των ως άνω υπηρεσιών σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης (security) ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας.

ΔΣΑ: Προτεραιότητα στους δικηγόρους

Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με απόφαση του ΔΣ του, έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των δικαστηρίων οι δικηγόροι να μπαίνουν κατά προτεραιότητα.

«Το δικηγορικό σώμα έχει σταθερά ταχθεί υπέρ της πλήρους επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας.

Μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/10.9.2021 (ΦΕΚ Β’ 4206/12.9.2021) [βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3hsBqGF ], για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, η Πολιτεία οφείλει να λάβει τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Ιδίως οφείλει να εξασφαλίσει στους χώρους των δικαστηρίων τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις κατά την προσέλευση στους χώρους των δικαστηρίων και να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

πρωτοδίκης

Ο ΔΣΑ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των δικαστηρίων, να δοθεί προτεραιότητα των δικηγόρων κατά την είσοδο στα Δικαστήρια και να εξασφαλιστεί ότι η έναρξη εκφώνησης των υποθέσεων θα μετατεθεί κατά 15’ (ήτοι θα λαμβάνει χώρα στις 09.15, αντί της 09.00) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις που ενδέχεται να παρατηρηθούν κατά την πρώτη εφαρμογή των νέων μέτρων για την πρόσβαση στα δικαστήρια.

Επιτροπή Συμβούλων του ΔΣ του ΔΣΑ θα παρίσταται στους χώρους των δικαστηρίων από τις 16.9.2021 προς υποστήριξη των συναδέλφων και άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Για τις 15 & 16/9/2021 ορίστηκαν οι εξής συνάδελφοι:

– Πρωτοδικείο Αθηνών: ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣΑ, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και οι Σύμβουλοι Χρυσούλα Μαρινάκη και Χάρης Κονδύλης.

– Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: ο Σύμβουλος Δημήτρης Αναστασόπουλος

– Ειρηνοδικείο Αθηνών: ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Ευστάθιος Αναλυτής και η Σύμβουλος-Ταμίας, Μαρινέττα Γούναρη Χατζησαράντου

– Εφετείο και Εισαγγελία Εφετών Αθηνών: οι Σύμβουλοι Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Θεμιστοκλής Σοφός & Μεθόδιος Ματαλιωτάκης

– Διοικητικά δικαστήρια: οι Σύμβουλοι Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Ελευθέριος Ράντος

– Συμβούλιο Επικρατείας: ο Σύμβουλος Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

Με ευθύνη του ΔΣΑ τοποθετήθηκαν αντισηπτικά σε όλα τα κτήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών και των λοιπών δικαστηρίων (όπου δεν υπάρχουν ήδη).

Συγκροτήθηκε, τέλος, Επιτροπή Συμβούλων (με τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Μ. Καλαντζόπουλου και των συμβούλων Ι. Δεληγεώργη, Ζ. Σταυρόπουλου), για να λάβει προσφορές από τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να εξασφαλιστούν προνομιακές τιμές για όποιον δικηγόρο επιθυμεί να κάνει τεστ αντισωμάτων. Οι προσφορές θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ