Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δικαίωση της κρυφής κάμερας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, αποτελεί η απόφαση – σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δύναται να χρησιμοποιηθεί η κρυφή κάμερα.

Στην απόφαση με την οποία καταδικάζουν την προσπάθεια της Ελβετίας να εμποδίσει την άσκηση της συγκεκριμένης πρακτικής, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιτρέπουν τη χρήση μέσων καταγραφής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε τέσσερις δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι στην Ελβετία και κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματικά πρόστιμα λόγω ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ με κρυφή κάμερα το 2003, μέσω του οποίου κατήγγειλαν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα των ασφαλίσεων.

Η ετυμηγορία του ΕΔΑΔ έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου στη Βρετανία, όπου δημοσιογράφοι της εφημερίδας Daily Telegraph και του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 αποκάλυψαν, μέσω κρυφής κάμερας, τη δράση δύο βουλευτών, οι οποίοι δέχτηκαν να μεσολαβήσουν -έναντι αδράς αμοιβής- για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων ψεύτικης κινεζικής εταιρείας. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα συνεχίζεται η απαγόρευση της χρήσης κρυφής κάμερας, ενός μέσου που είχε βοηθήσει κατά το παρελθόν να έρθουν στη δημοσιότητα πολλές περιπτώσεις διαφθοράς στο Δημόσιο.

Στην Ελλάδα, χάρη στον τυποκτόνο νόμο για την κρυφή κάμερα, απλά θα κατακρίναμε την παράνομη λήψη των αποδεικτικών στοιχείων που αφορά σε διαφθορά πολιτικού προσώπου…

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ