Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δικαιώθηκε δανειολήπτης σε ελβετικό φράγκο

Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειολήπτη ελβετικού φράγκου κατά τράπεζας. Η απόφαση διατάσσει την τράπεζα να αποδέχεται την καταβολή των μηνιαίων δόσεων του δανείου με την αρχική ισοτιμία 1,6485 επιβάλλοντας σε αυτήν χρηματική ποινή για κάθε παράβαση.

Ιστορικό του δανείου

Ιδιωτικός υπάλληλος έλαβε το 2006  στεγαστικό δάνειο 130.000 ευρώ χρονικής διάρκειας 35 ετών, το οποίο κατά παρότρυνση της τράπεζας το 2007  μετέτρεψε σε ελβετικό  φράγκο με ισοτιμία 1,6485. Η δόση  του ήταν  περί τα 388,29 ευρώ  μηνιαίως. Στην πορεία, λόγω της σοβαρής ανατιμήσεως του ελβετικού φράγκου, η δόση του αυξήθηκε σταδιακά και σήμερα ανέρχεται σε 614,48 ευρώ και το κεφάλαιο του δανείου εκτινάχθηκε στα 177.497,65 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης εξυπηρετεί εμπροθέσμως και προσηκόντως το δάνειο του και έχει καταβάλει συνολικά 51.226,05 ευρώ .

Ως εκ τούτων για ένα  δάνειο 130.000  ευρώ καταβλήθηκαν σε 8 μόλις έτη 51.226,05 ευρώ  και το δανεισθέν κεφάλαιο όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και ανέρχεται σε 177.497,65 ευρώ .

Για  την αποκατάσταση της αδικίας  ο δανειολήπτης άσκησε αγωγή προκειμένου να εφαρμοστεί για την  αποπληρωμή του δανείου η αρχική ισοτιμία 1,6485 και όχι η ισοτιμία που επιβάλει η τράπεζα καθώς και ασφαλιστικά  μέτρα  και  ζήτησε μέχρι να  εκδικαστεί η  αγωγή του το 2017  να ανέχεται η τράπεζα την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία και να της επιβληθεί χρηματική ποινή για κάθε παράβαση.

Το Μονομελές  Πρωτοδικείο Αθηνών  δέχτηκε τους ισχυρισμούς του δανειολήπτη, ότι μετέτρεψε το δάνειο του από ευρώ σε ελβετικό φράγκο μετά από προτροπή των υπαλλήλων της τράπεζας που εστίασαν μόνο στη συμφερότητα του δανείου λόγω χαμηλού επιτοκίου και ως εκ τούτου της χαμηλής δόσης, χωρίς να τον ενημερώσουν για τον σοβαρότατο συναλλαγματικό κίνδυνο που ελλοχεύει. Δέχτηκε επίσης ότι υφίσταται  κίνδυνος άμεσης αδυναμίας να καταβάλει την δόση του δανείου, όπως έχει διαμορφωθεί με την σημερινή ισοτιμία, η οποία θα οδηγήσει κλιμακωτά στην καταγγελία του δανείου, στην έκδοση διαταγής πληρωμής και την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του με συνέπεια την αποστέρηση της μοναδικής του κατοικίας.

Η δικηγόρος κ. Αριάδνη Νούκα που χειρίστηκε την υπόθεση ανέφερε ότι “η δικαίωση των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και οι Έλληνες Δικαστές αποκαθιστούν την προσβολή των δικαιωμάτων των ανθρώπων, που εμπιστευόμενοι τα έτη 2006 – 2009 τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, που προωθούσαν αθρόα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, δανειοδοτήθηκαν  κατ αυτό τον τρόπο για να αποκτήσουν την κύρια κατοικία τους. Είναι σημαντικό, ότι με την εν λόγω απόφαση εξασφαλίστηκε  η  δυνατότητα  του  δανειολήπτη  να  τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του, που αναγκαστικά λόγω μείωσης των εισοδημάτων του χωρίς καμιά απολύτως δική του υπαιτιότητα θα παρέβαινε με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η  κύρια κατοικία του. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι επανήλθε η ψυχική του ηρεμία που διαταράχθηκε σοβαρότατα από την καθημερινή αγωνία και ανασφάλεια που του δημιούργησε όλη αυτή η κατάσταση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ