Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δίκες εξπρές για οικονομικές διαφορές

Αλλαγές στην Δικαιοσύνη επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των διαδίκων στη Θέμιδα.

Στα ψιλά γράμματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις αλλά παράλληλα αυξήσεις και πρόστιμα από την άλλη, όταν διακρίνεται σκοπός παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου, πήρε τον δρόμο προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κάποιες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται είναι:

• Μειώνεται από το 50% στο 20% το ποσό του οφειλόμενου φόρου ή δασμού που πρέπει να καταβληθεί από τον διάδικο για να ασκήσει έφεση σε φορολογικές ή τελωνειακές υποθέσεις. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για την εξισορρόπηση μεταξύ της διευκόλυνσης της πρόσβασης του διαδίκου στη Δικαιοσύνη αλλά και του δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία είσπραξη των οφειλομένων.
• Διαφορές που το αντικείμενό τους δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ θα μπορούν να δικάζονται χωρίς νομικούς συμπαραστάτες, μόνο με την παρουσία των διαδίκων. Το όριο, εδώ και 16 χρόνια, ήταν στα 590 ευρώ.
• Με χρηματική ποινή έως… 1.500 ευρώ για όσους κάνουν αιτήσεις εξαίρεσης σε βάρος δικαστών, προβάλλοντας απαράδεκτους λόγους.
• Εφόσον  το δικαστήριο κρίνει ότι το δικόγραφο του διαδίκου που ηττήθηκε στα διοικητικά δικαστήρια υπερβαίνει σε έκταση το αναγκαίο μέτρο (σ.σ.: εάν δηλαδή λέει πολλά, χωρίς λόγο) έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στον… χαμένο αυξημένη δικαστική δαπάνη.
• Εισάγεται το έκτακτο ένδικο μέσο της επανάληψης μιας δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
• Επανέρχονται ενώπιον των Μονομελών Διοικητικών Πρωτοδικείων οι φορολογικές ή τελωνειακές διαφορές το αντικείμενο των οποίων δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
Επιπλέον, όποιος προβεί σε αίτημα για αναβολή θα πληρώνει παράβολο υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ προκειμένου να αποφευχθούν οι συνεχείς αναβολές που «μπουκώνουν» τα πινάκια με υποθέσεις.

 

dikastikoi
• Από τις 60.001 ευρώ έως τις 150.000 ευρώ η διαφορά θα δικάζεται από το τριμελές δικαστήριο, ενώ όταν η διαφορά ξεπερνά τις 150.001 ευρώ, τη σκυτάλη θα παίρνει το Διοικητικό Εφετείο.
• Αίτημα για πρότυπη δίκη στο ΣτΕ (σ.σ.: δίκες που γίνονται για να λύνεται άπαξ ένα σοβαρό θέμα, χωρίς να περνά από τον πρώτο ή τον δεύτερο βαθμό) θα μπορεί πλέον να γίνεται μόνο από δικηγόρο -και όχι από ιδιώτες διαδίκους- με το παράβολο να καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου όταν το αίτημα απορρίπτεται.
• Σε περίπτωση καθυστέρησης έκδοσης μιας απόφασης πέραν των 8 μηνών, θα αναλαμβάνει… δράση ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας, όχι για να διενεργήσει πειθαρχική έρευνα, αλλά για να κρίνει το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρησης.
• Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να δώσει αναστολή σε μια τελωνειακή ή φορολογική υπόθεση, αυτή πρέπει να προσδιορίζεται εκ νέου εντός έξι μηνών.
70 ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ Η ΜΗΝΥΣΗ

dikastirio

Τα αιτήματα πενίας

Αλλαγές θα επέλθουν και όσον αφορά τα αιτήματα πενίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

• Τα αιτήματα πενίας (σ.σ.: που αφορούν στον ορισμό δικηγόρου από τη διοίκηση) -τα οποία όσο βαθαίνει η κρίση πληθαίνουν- δεν θα εξετάζονται μόνο από τους προϊσταμένους της διεύθυνσης των δικαστηρίων αλλά και από άλλους δικαστές, προκειμένου να επισπεύδεται η διαδικαςία εξέτασής τους.
• Μπαίνει τέλος στην καταβολή δικαστικού ενσήμου για τις αναγνωριστικές αγωγές, ακόμη και τις εκκρεμείς.
• Στις περιπτώσεις εργατικών διαφορών για τις οποίες προβλέπεται υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου, αυτό καθορίζεται σε ποσοστό 4 τοις χιλίοις επί του ύψους της αξίωσης. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία αφού λόγω της οικονομικής δυσχέρειας πολλοί εργαζόμενοι δεν κατάφερναν να καταφύγουν στα δικαστήρια.
• Οποιος κάνει αίτημα για αναβολή θα πληρώνει ένα παράβολο υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ. Το παράβολο θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τη βαθμίδα της Δικαιοσύνης και κρίνεται απαραίτητο για να αποφευχθούν οι συνεχείς αναβολές που «μπουκώνουν» τα πινάκια με υποθέσεις. Η ίδια πρόβλεψη θα ισχύσει και για τις διοικητικές διαφορές.
• Το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 70 ευρώ, ώστε και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αλλά και για να αποφεύγονται οι απερίσκεπτες μηνύσεις.
• Από 50 έως 250 ευρώ θα καλείται να πληρώνει ο διάδικος που προβάλλει ψευδείς λόγους εξαίρεσης δικαστή. Το ποσό μέχρι σήμερα κυμαινόταν από 12 έως 120 ευρώ.
• Ο αμελής πραγματογνώμονας που δεν προσκομίζει εγκαίρως το πόρισμά του θα βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού θα πληρώσει από 30 έως 150 ευρώ, εάν δεν έρθει στο ακροατήριο (μονομελές δικαστήριο) από 40 έως 85 ευρώ, ενώ εάν δεν παρουσιαστεί σε ανώτερα δικαστήρια το επιβαλλόμενο πρόστιμο ορίζεται από 85 έως 230 ευρώ.
• Τέλος, με το σχέδιο νόμου μπαίνει φρένο στη συμμετοχή των δικαστικών λειτουργών σε αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, σωματείων κ.λπ. Με τη νέα ρύθμιση κρίθηκε ότι οι δικαστές έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και υποθέσεις που περιμένουν και έτσι τα καθήκοντά τους μπορούν να τα φέρουν εις πέρας οι δικηγόροι.

Με πληροφορίες από το “Έθνος”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ