Ως ταξιτζή… χαρακτήρισε τον εαυτό του αστυνομικός της Άμεσης Δράσης καταθέτοντας στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Κληθείς από την πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη να περιγράψει το ακριβώς έγινε και τι έκανε η αστυνομία το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά.
Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης κ. Διαμαντής Βίντσης δήλωσε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κλήθηκαν εκείνο το βράδυ, προκειμένου να ενισχύσουν όπως είπε, συναδέλφους τους σε «επεισόδια με φιλάθλους».
Η κατάθεσή του αστυνομικού προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου και της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίες εντόπισαν αντιφάσεις στα όσα είπε σήμερα ο μάρτυρας. Στις πρώτες καταθέσεις του ο αστυνομικός της Ομάδας Δράσης έλεγε ότι εκείνο το βράδυ έψαχνε με τους συναδέλφους του στα στενά ενώ είχε κλειδώσει το περιπολικό ενώ σήμερα υποστήριξε πως δεν βγήκε από το περιπολικό.
Ειδικότερα, στην κατάθεσή του ο αστυνομικός ανέφερε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού έψαξαν στα γύρω στενά αλλά δεν εντόπισαν κάποιον ύποπτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρωμα του συγκεκριμένου περιπολικού ήταν εκείνο που συνόδευσε το ασθενοφόρο με τον Παύλο Φύσσα στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επέστρεψε στην περιοχή με εντολή οι αστυνομικοί να ψάξουν για υπόπτους.
Η κατάθεση και οι ερωτήσεις της προέδρου:
Μάρτυρας: Μας ζήτησαν να κάνουμε προσαγωγές, ότι περίεργο βλέπαμε .
Πρόεδρος: Ποιον να κάνετε προσαγωγή, όποιον να ναι , έτσι;
Μάρτυρας: Ξεχωρίζεις τον ύποπτο…κάποιον που δεν ταιριάζει εκείνη την ώρα σε εκείνο το σημείο.
Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα Δημήτρη Χατζησταμάτη, ο οποίος υπεβλήθη σε σειρά ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης για την μετάθεσή του από τις φυλακές Κορυδαλλού (όπου ο μάρτυρας εργάζονταν ως εξωτερικός φρουρός) σε κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η μετάθεση φέρεται να έγινε μετά την γνωστοποίηση, εκ μέρους του στην υπηρεσία, πως ήταν παρών με ενεργό ρόλο στα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας.
Ο κ. Χατζησταμάτης κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η μετάθεση του επηρέασε τις αρχικές του καταθέσεις καθώς, όπως επεσήμανε, ο συνήγορος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως οι συγκεντρωμένοι Χρυσαυγίτες στο σημείο της δολοφονίας του μουσικού «διευκόλυναν ψυχολογικά τον Ρουπακιά» και πως «οι αστυνομικοί υποτίμησαν την όλη κατάσταση» .
Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ρώτησε το μάρτυρα:
Συνήγορος: Το «Κοράλι» ήταν άντρο κάποιας πολιτικής ομάδας;
Μάρτυρας: Όχι, αλλιώς δεν θα πήγαινα.
Συνήγορος: Το <συντεταγμένο ποδοβολητό>, αφού σας έκανε τόση εντύπωση, γιατί δεν το έχετε αναφέρει στις τρεις προηγούμενες καταθέσεις σας, και το αναφέρετε τώρα;
Μάρτυρας: Για μένα, συντεταγμένο και ποδοβολητό είναι ταυτόσημα.
Συνήγορος: Έχετε ξαναδεί κόσμο να τρέχει, κύριε;
Μάρτυρας: Έχω δει, αλλά όχι τόσο ομοιόμορφα… Αυτό πρέπει να προσπαθήσεις για να το πετύχεις.
Συνήγορος: Θεωρείτε τη συνάντηση του Φύσσα και της παρέας του με τους άλλους τρεις στην καφετέρια, τυχαία;
Μάρτυρας: Ναι.
Στην κατάθεσή του ο κ. Χατζησταμάτης εξέφρασε και πάλι την απογοήτευση του γιατί εμπιστεύτηκε τους αστυνομικούς στους οποίους κατέθεσε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ. «Έπρεπε να είχα διαβάσει τα χαρτιά και να είχα πάρει αντίγραφα. Ούτε καν μου τα έστειλαν, δεν τα έλαβα ποτέ…» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι το παράπονο του…» ανέφερε η πρόεδρος.
Συνήγορος: Δηλαδή έκαναν κακούργημα;
Πρόεδρος: Έχει απαντήσει… Δεν είπε κάτι τέτοιο.
Συνήγορος (παρεμβαίνει): Στις δικές μου ερωτήσεις, απάντησε ότι έγραψαν άλλα.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.