Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό

Συνεδριάζει σήμερα και έπειτα από διακοπή 17 ημερών, για δεύτερη ημέρα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται για σειρά κακουργηματικών πράξεων μέλη της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδα της Χρυσής Αυγής (Χ.Α) όπως και άλλα πρόσωπα – στελέχη του κόμματος.

Και σήμερα, όπως και την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης, στις 20 Απριλίου, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α αναμένεται να μην δώσει το «παρών» στη δικαστική αίθουσα. Με τον τρόπο αυτό, οι κατηγορούμενοι επιχειρούν να απαξιώσουν την ακροαματική διαδικασία και να αποφύγουν κάθε ταύτιση σε επικοινωνιακό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο με τη «βαριά» δικογραφία για την υπόθεση της Χ.Α που συμπεριλαμβάνει, κατά περίπτωση ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα.

Αντίθετα, όπως και κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής της δίκης, παρόντες στο δικαστήριο είναι οι γονείς του δολοφονημένου από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα, αλλά και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Επίθεση Χρυσαυγιτών κατά αλλοδαπού κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την επενάναρξη της δίκης, ομάδα Χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε αλλοδαπό, παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η αστυνομία. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί, στην οδό Αμοργού, πολύ κοντά στον Κορυδαλλό και όπως λένε οι πληροφορίες, το θύμα έφυγε αιμόφυρτο για να γλυτώσει.

Την ίδια ώρα, η αντιρατσιστική οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού, όπως κάνουν και άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά και πολίτες του Κορυδαλλού, που ζητούν να μην διεξαχθεί η δίκη εκεί. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τι είχε γίνει την πρώτη μέρα της δίκης

Σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ναζιστικού κόμματος – που αποτελεί και το βασικό πυρήνα των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη αποτελούσε η Χ.Α. – απουσίαζε από το δικαστήριο την πρώτη ημέρα της δίκης και τα μέλη της κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που τους παρέχει ο νόμος εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Απόντες ήταν ο αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη που είναι κατηγορούμενοι, πρακτική που σύμφωνα με πληρηφορίες αναμένεται να κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Συγκεκριμένα, απόντες εκτός από τον Ν. Μιχαλολιάκο ήταν οι κατηγορούμενοι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α: Γιωργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Αντίθετα, παρόντες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ήταν ο βουλευτής της Χ.Α Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Ο τελευταίος όπως και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που δεν παρέστη στο δικαστήριο, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και έχουν καταθέσει ενόρκως για την αποτρόπαια δράση της ΧΑ.

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον 34χρονο μουσικό Παύλο Φύσσα. Το στυγερό αυτό έγκλημα αποτέλεσε άλλωστε και την αρχή για να «ξετυλιχθεί» το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

«Προστασία μαρτύρων»

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής ζητεί την προστασία των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι θα καταθέσουν στο ακροατήριο. Και αυτό, με δεδομένο ότι την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν κληθεί να καταθέσουν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που απέστειλαν στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, πρόκειται για «πέντε κρούσματα προκλητικών επιθέσεων, εκ μέρους πέντε «αγνώστων», σε πρόσωπα τα οποία προσέρχονταν στο χώρο του Δικαστηρίου, με κορυφαίο βεβαίως τον τραυματισμό δύο αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι δράστες, σύμφωνα κατά τους καταγγέλλοντες, δήλωσαν την ταυτότητά τους ως μέλη της «Χρυσής Αυγής» και διέφυγαν ανενόχλητοι».

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές Κορυδαλλού και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.

Με την επιστολή τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής – Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κωνσταντίνος Σκαρμέας – ζητούν την προάστια των μαρτύρων (και) με τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο και όχι «στην από όλες τις απόψεις ακατάλληλη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού».

Συγκεκριμένα, η πολιτική αγωγή ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέρα, για την ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες τρομοκρατικές και εκφοβιστικές επιθέσεις από τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής». Παράλληλα, ζητούν να ενημερωθούν για το εάν « διερευνώνται ευθύνες αστυνομικών και αν έχει αποφασιστεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ή οποιασδήποτε άλλης εσωτερικής διαδικασίας έρευνα, για τον απρόκλητο τραυματισμό των μαρτύρων κατηγορίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λίγα μέτρα από την είσοδο του δικαστηρίου και την προκλητική διαφυγή των δραστών χωρίς καμία καταδίωξη ή έρευνα».

Ζητούν την αλλαγή τόπου διεξαγωγής της δίκης

Τέλος, οι συνήγοροι δηλώνουν ότι επιμένουν στο αίτημα «για τη διεξαγωγή της δίκης στο φυσικό της χώρο του Εφετείου Αθηνών, χώρο απείρως πιο ασφαλή για τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας, εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους παράγοντες της δίκης, το κοινό και τα ΜΜΕ».

Τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο ζητούν και οι αρχές και φορείς του Κορυδαλλού υπερτονίζοντας ότι το δικαστήριο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολικά συγκροτήματα, όπου μάλιστα μαθητές Λυκείου θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το θέμα της ακαταλληλότας της δικαστικής αίθουσας επιχειρήθηκε άλλωστε να τεθεί από συνηγόρους πολιτκής αγωγης και τις τοπικές αρχές του Κορυδαλλού και την πρώτη ημέρα της δίκης, αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη μετέθεσε την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας τους για τη σημερινή συνεδρίαση.

Υπό τα δεδομένα αυτά παράγοντες της δίκης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η δίκη να οδηγηθεί σε νέα διακοπή, κάτι που αν συμβεί θα καθυστερήσει και άλλο την ουσιαστική έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκινάει με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας και πρώτο να καταθέτει στο δικαστήριο τον πατέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

Οι ελλείψεις πάντως της δικαστικής αίθουσας φάνηκαν από την πρώτη ημέρα έναρξης της ακροματικής διαδικασίας που προκαλεί μάλιστα και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, καθώς πρόκειται για την πρώτη δίκη μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά.

Η αίθουσα που διαμορφώθηκε εντός των φυλακών Κορυδαλλού για τη διεξαγωγή της δίκης αυτής φάνηκε ανίκανη να «φιλοξενήσει» τους 68 κατηγορουμένους, τους 100 και πλέον δικηγόρους, τους 80 διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τους μάρτυρες, το κοινό κ.α. Κάτι, που «είδε» και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία όμως επισήμανε ότι είναι στην αρμοδιότητα της πολιτείας να εξασφαλίσει την κατάλληλη αίθουσα για την διεξαγωγή της δίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ