Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι προβλέπεται μετά τα ελαφρυντικά – Τι θα γίνει με τις αναστολές

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε στην τελική της ευθεία και στις 11 το πρωί ανεβαίνει στην έδρα και η εισαγγελέας του Αδαμαντία Οικονόμου η οποία και θα αποφανθεί για τα ελαφρυντικά και τις αναστολές για τους 57 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης.  Ακολούθως, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης (της Χρυσής Αυγής) επί των ποινών και τελευταία η έδρα θα ανακοινώσει την τελική απόφασή της για αυτές.

Το δικαστήριο φτάνει σήμερα σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας έπειτα από το παρελκυστικό αίτημα που υπέβαλλε χθες στο ακροατήριο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ζητώντας την εξαίρεση της έδρας, την οποία εγκαλούσε για μεροληψία εναντίον του.

Επίσης, ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του (και) λόγω των δηλώσεων που έκαναν πολιτικά πρόσωπα αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής πριν ακόμη αυτή ολοκληρωθεί. Ένα αίτημα, το οποίο αν και στο τέλος της χθεσινής ημέρας απερρίφθη από άλλη σύνθεση δικαστών (όχι δηλαδή από το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής) καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

Νωρίτερα, χθες, στο δίκη της Χρυσής Αυγής και πριν εισέλθει στη δικαστική αίθουσα ο Γιάννης Λαγός προκειμένου να υποβάλλει το αίτημά του, η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφαση για τα ελαφρυντικά. Μια απόφαση ιδιαίτερα σημαντική καθώς από αυτή θα καθοριστεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί στους κατηγορουμένους.

Κανένα ελαφρυντικό για τους 7 της Χρυσής Αυγής

Στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής οι  δικαστές δεν αναγνώρισαν ν κανένα ελαφρυντικό στους «7» του άλλοτε ισχυρού ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παπά, Γιώργο Γερμενή, Γιαννη Λαγό και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Για την συγκεκριμένη κατηγορία καταδικασθέντων το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 5-15 χρόνια κάθειρξη. Το δικαστήριο επιβάλλει χωρίς περιορισμούς από τα κατώτατα έως τα ανώτερα όρια της ποινής ότι επιθυμεί, κρίνοντας βέβαια κατά περίπτωση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού.

Δίκη της Χρυσής Αυγής -Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά

Αντίθετα, με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ελαφρυντικά έλαβαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι μετά την δίωξη της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και απομακρύνθηκαν από αυτή. Να σημειωθεί πως και οι δυο όντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν ανεξαρτητοποιηθεί.

Στους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το δικαστήριο (στα πλαίσια της δίκης της Χρυσής Αυγής) χορήγησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αναγνωρίστηκε στον δικηγόρο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχ. Αρβανίτη, όπως επίσης και στον Ν. Μίχο. Στον τελευταίο χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Να σημειωθεί πως οι τέσσερις πρώην βουλευτές έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το πλαίσιο της ποινής για το αδίκημα αυτό χωρίς ελαφρυντικά είναι από πέντε έως 10 έτη. Ωστόσο, με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή αυτή μειώνεται και κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη.

Επίσης με τη χθεσινή απόφασή το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικά (μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μετεφηβικής ηλικίας) σε δέκα ακόμη πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου για τις ποινές, στο δικαστήριο θα εξετάσει το μείζον ζήτημα των αναστολών ή μη των όποιων ποινών επιβάλλει. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε μια άλλη δικάσιμο και όχι στη σημερινή. Και πάλι πρώτη θα τοποθετηθεί η εισαγγελέας για το ζήτημα των αναστολών, ακολούθως οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελευταίο θα «μιλήσει» το δικαστήριο με απόφαση που θα εκδώσει.

Αν πάντως το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν σε αυτές.

Οι δικαστές που «έδεσαν» τη Χρυσή Αυγή

Από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2013 που ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας διαβίβαζε στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τον περιβόητο φάκελο με τις συνολικά 32 περιπτώσεις επιθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής ο δρόμος μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την αποτρόπαια δράση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολύ μακρύς. Σήμερα, επτά και πλέον έτη μετά από εκείνη την καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις κίνηση του κ. Δένδια, η Δικαιοσύνη με την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε για τη Χρυσή Αυγή άφησε το δικό της αποτύπωμα στην Ιστορία.

Μέχρι να φτάσουμε όμως εδώ, η βαριά δικογραφία με τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής πέρασε από τα χέρια άξιων και ικανών δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Πρόκειται για μια αλυσίδα προσώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν μέχρι και σήμερα τη Δικαιοσύνη. Πρόσωπα τα οποία όλα αυτά τα χρόνια σήκωσαν το βάρος σημαντικών αποφάσεων, εργάστηκαν αθόρυβα και συντονισμένα για εκατοντάδες ώρες μέχρι να ξετυλίξουν το κουβάρι των έκνομων δράσεων της εγκληματικής οργάνωσης, έγιναν αποδέκτες επικριτικών σχολίων, ακόμη και απειλών, αλλά εντέλει νίκησαν.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο αντεισαγγελέας σήμερα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη που εξέδωσε την ιστορική απόφαση είναι τα πρόσωπα από τον χώρο της Δικαιοσύνης που συνέδεσαν το όνομά τους με το ξήλωμα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Η εισαγγελέας που έβαλε στο κάδρο το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης

«Κλείσαμε τα αυτιά μας και στρωθήκαμε στην έρευνα. Κάθε βράδυ ήμουν στην Εισαγγελία, εκεί μας έβρισκε το ξημέρωμα, κάναμε σωστά τη δουλειά μας». Με αυτά τα λόγια η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, περιέγραψε σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη πώς ήταν εκείνες οι ημέρες του φθινοπώρου του 2013, όταν πλέον είχε παραλάβει τον φάκελο από τον κ. Δένδια και είχε δώσει εντολή για να ξεκινήσει η μεγάλη έρευνα της Δικαιοσύνης.

Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν η Χρυσή Αυγή, που τότε ήταν ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη, δρούσε ως εγκληματική οργάνωση. Η κυρία Κουτζαμάνη είχε αναθέσει αυτή την τόσο σημαντική έρευνα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο οποίος καθημερινά την ενημέρωνε για τα στοιχεία που συγκέντρωνε.

Το βασικό ζητούμενο ήταν η δικογραφία που τότε σχηματιζόταν να μην καταπέσει στα επόμενα δικαστικά στάδια και όσοι ευθύνονταν για τα αποτρόπαια εγκλήματα της Χρυσής Αυγής να καθίσουν στο εδώλιο. Εγγύηση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ήταν η τεράστια εμπειρία αλλά και η νομική κατάρτιση που διαθέτουν τόσο η κυρία Κουτζαμάνη όσο και ο κ. Βουρλιώτης, αμφότεροι με καταγωγή από το ίδιο νησί, τη Μυτιλήνη.

«Επέλεξα τον κ. Βουρλιώτη, γνωστό για το ήθος, την άριστη νομική του κατάρτιση και το θάρρος του. Η υπόθεση ήθελε θάρρος…», έχει τονίσει η πρώην ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το 2013 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά και κατόπιν εισήγησης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Μάλιστα η κυρία Κουτζαμάνη είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά και η πρώτη γυναίκα που μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο το 1975. Από τότε, μέχρι και την αποχώρησή της από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης το 2016, είχε ασχοληθεί με πλήθος σημαντικών υποθέσεων. Μεταξύ άλλων ήταν και η εισαγγελέας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της 17Ν.

Όμως, όπως η ίδια δήλωσε, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ήταν πιο σύνθετη και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από αυτή της 17Ν. Μάλιστα το διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, η τέως εισαγγελέας είχε δεχτεί απειλές. Άγνωστοι της είχαν στείλει στο γραφείο της ως «μήνυμα» σφαίρες, γεγονός που δεν την πτόησε, διότι όπως έχει δηλώσει: «Όταν αναλαμβάνεις αυτά τα αξιώματα έχεις αποδεχτεί και τους κινδύνους».

Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Το πόρισμα-κόλαφος στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το γεγονός όμως που αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία των δικαστικών ερευνών ήταν το πόρισμα-κόλαφος που συνέταξε για τη δράση της Χρυσής Αυγής ο κ. Βουρλιώτης. Στο έγγραφό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για στρατιωτική δομή, απόλυτη ιεραρχία, αλλά και για εκπαίδευση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με μεθόδους που παραπέμπουν σε αυτές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Το πόρισμα αυτό συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, και όταν πια ο κ. Βουρλιώτης είχε καταλήξει στην κρίση ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της διεύθυνσης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αμέσως ενημέρωσε την κυρία Κουτζαμάνη και στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Μάλιστα είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης για τους καταδικασθέντες σήμερα βουλευτές, καθώς τα αδικήματα ήταν σε βαθμό κακουργήματος.

Στο 9σέλιδο πόρισμά του ο κ. Βουρλιώτης «έδεσε» τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Χαρακτηριστικά έγραφε στο «διά ταύτα» του πορίσματός του: «Προέκυψαν πλέον οι επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την κίνηση της προσήκουσας ποινικής δίωξης, ειδικότερα για το προβλεπόμενο στο άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα έγκλημα (εγκληματική οργάνωση με τη μορφή της ένταξης σε αυτή, που είναι και διαρκές έγκλημα)» και ζήτησε «τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες».

Από τα πρώτα βήματά του στον εισαγγελικό κλάδο ο κ. Βουρλιώτης απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις των συναδέλφων του λόγω του ήθους τους, της νομικής κατάρτισης και της εργατικότητάς του. Γρήγορα αναρριχήθηκε με την αξία του στην εισαγγελική πυραμίδα. Μάλιστα όταν προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ήταν ο νεότερος εισαγγελικός λειτουργός που διορίστηκε ποτέ στη θέση αυτή.

Ο κ. Βουρλιώτης, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Έχει χειριστεί το σκάνδαλο με τις παράνομες μετεγγραφές στα πανεπιστήμια το 1980, ενώ είχε ξεσκεπάσει και τις παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που πουλούσαν «προστασία» στο Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Ιωάννα Κλάπα – Μαρία Δημητροπούλου: Οι ανακρίτριες της Χρυσής Αυγής

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης στις 17 Οκτωβρίου του 2013, η ογκώδης δικογραφία με τα εγκλήματα των Χρυσαυγιτών ανατέθηκε με απόφαση της ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας στην κυρία Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία πλέον έχει προαχθεί στον βαθμό του αρεοπαγίτη, και στην κυρία Μαρία Δημητροπούλου-Ανδρεάδου, η οποία αποχώρησε τον περασμένο Ιούνιο από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης.

Οι δύο γυναίκες ως ειδικές ανακρίτριες  στη δίκη της Χρυσής Αυγής άρχισαν νέο κύκλο ερευνών και κάλεσαν σε απολογία όλους τους κατηγορούμενους. Μέσα από την πολύμηνη έρευνά τους συνέλεξαν στοιχεία που αποτέλεσαν το στέρεο νομικό έδαφος ώστε να θεμελιωθούν οι σημερινές καταδίκες. Η συνεισφορά τους ήταν μεγάλη – δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές είχαν μπει στο στόχαστρο των κατηγορουμένων, οι οποίοι έβαλαν κατά της ανεξαρτησίας τους ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις. Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι δύο ανακρίτριες μαζί τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, αντεισαγγελέα σήμερα του Αρείου Πάγου, αποφάσισαν για το αν οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, θα έπρεπε να προφυλακιστούν ή όχι. Άλλωστε ο κ. Ντογιάκος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 συνολικά προσώπων, ανάμεσά τους και οι καταδικασθέντες σήμερα βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η πορεία μέχρι τη δίκη της Χρυσής Αυγής και οι τρεις δικαστές που εξέδωσαν την ιστορική απόφαση

Τα πρόσωπα όμως από τον χώρο της Δικαιοσύνης που ασχολήθηκαν όσο κανείς άλλος με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είναι αναμφίβολα τα τρία τακτικά μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επί 5,5 χρόνια εξέταζαν στο ακροατήριο την υπόθεση.

Η κυρία Μαρία Λεπενιώτη, η πρόεδρος του δικαστηρίου, και οι συνάδελφοί της, μέλη της έδρας, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος, είναι οι δικαστές που εξέδωσαν την ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής , σύμφωνα με την οποία αποτελεί εγκληματική οργάνωση με κεντρικό διευθυντήριο τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η κυρία Λεπενιώτη, αφού κληρώθηκε ως πρόεδρος του συγκεκριμένου δικαστηρίου, ήταν εκείνη που στις 20 Απριλίου 2015 κήρυξε την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Τότε είχε τον βαθμό του προέδρου Εφετών, αλλά τον περασμένο Ιούνιο προήχθη σε αρεοπαγίτη. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της δίκης για τη Χρυσή Αυγή η πρόεδρος του δικαστηρίου από το Εφετείο, όπου βρισκόταν το γραφείο της όλα αυτά τα χρόνια, θα μετακομίσει στον Άρειο Πάγο.

Δυναμική, άτεγκτη και με υψηλή νομική κατάρτιση, όπως λένε οι συνάδελφοί της, η κυρία Λεπενιώτη έχει εντυπωσιάσει με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια. Από το περιεχόμενο των ερωτήσεών της, τις παρεμβάσεις της και τη συνολική στάση της στο δικαστήριο, ακόμη και ένας απλός παρατηρητής της διαδικασίας θα μπορούσε να αντιληφθεί πως γνώριζε σε βάθος και με λεπτομέρειες την ογκώδη δικογραφία. Προσηλωμένη στην εκπλήρωση του θεσμικού της ρόλου, όλα αυτά τα χρόνια ουδείς μπόρεσε να της προσάψει οτιδήποτε αναφορικά με τον τρόπο που διηύθυνε τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η κυρία Λεπενιώτη εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1984 και έχει ακόμη πενταετή θητεία. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη. Η εμπειρία της είναι πολύ μεγάλη. Έχει ερευνήσει σημαντικές υποθέσεις, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», κυκλώματα εκβιαστών και υποθέσεις που αφορούσαν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων με βασικό κατηγορούμενο τον Κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη. Πλέον, η κορυφαία στιγμή της στο δικαστικό σώμα θα είναι η ταύτιση του ονόματός της με την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής και του χαρακτηρισμού της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η άλλη δικαστής-μέλος του δικαστηρίου που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή είναι η κυρία Γεσθημανή Τσουλφόγλου, επίσης έμπειρη και ικανή δικαστής, η οποία εισήλθε στον δικαστικό κλάδο τον Ιανουάριο του 1997. Στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών προήχθη τον Μάιο του 2009, υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε στη Βέροια και έπειτα στην Αθήνα.

Όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στις δύο γυναίκες συναδέλφους του βρέθηκε ο Ανδρέας Ντόκος, το τρίτο μέλος του δικαστηρίου που ψήφισε για την ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: Protothema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Ποιες είναι οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ