Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – “Αδειάζει” δικαστές, γιατρούς και νοσηλευτές ο Ιατροδικαστής Σ. Μπουζιάνης: “Για τη χορήγηση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα δεν ευθύνεται η κατηγορούμενη!”

Του Νίκου Νικολετάκη

“Ήξεις αφήξεις” στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, το πόρισμα του οποίου συνέβαλε στο να οδηγηθεί στη φυλακή η μητέρα των τριών δολοφονημένων κοριτσιών από την Πάτρα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. Όπως έγραψε το ereportaz.gr αρχικά ο Σωτήρης Μπουζιάνης επιβεβαίωσε ότι εμμένει στο πόρισμα  που υπογράφει  και αναφέρει ως αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη τη χορήγηση μεγάλης ποσότητας κεταμίνης(6,5 mg/λίτρο αίματος). “Η συγκεκριμένη ουσία έπειτα από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται, εντοπίζεται όταν τα όργανά λειτουργούν κανονικά ώστε να τη μεταβολίσουν. Για το λόγο αυτό βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης” τόνισε ο ιατροδικαστής. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι μετά θάνατον ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μεταβολίζει ουσίες οπότε δικαιολογείται που δεν βρέθηκαν όσες χορηγήθηκαν στη διάρκεια της ανάνηψης (αδρεναλίνη και ροκουρόνιο).

Μέχρι την πρώτη διακοπή της δίκης οι παρευρισκόμενοι έμειναν με την εντύπωση μιας ιδιαίτερα επιβαρυντικής κατάθεσης για την τύχη της κατηγορούμενης.

Αλλαγή στάσης 

Η κατάσταση άλλαξε άρδην στη συνέχεια. Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας  Πισπιρίγκου Αλέξης Κούγιας είπε ότι έχει στα χέρια του ένα έγγραφο – το οποίο κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό – και το οποίο δείχνει ότι υπήρξε αιμοραγία της Τζωρτζίνας που προκάλεσε ο σωλήνας διασωληνώσεως, πράγμα που όπως είπε αποδεικνύει ότι το κορίτσι ήταν ζωντανό και όχι νεκρό όπως επιβεβαίωναν οι γιατροί.

Όπως είπε, “βασικός ισχυρισμός της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου είναι ότι το παιδί βρισκόταν στη ζωή την ώρα που οι γιατροί της ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» είχαν σπεύσει στο δωμάτιο του για ανάνηψη και από ιατρικό λάθος χορηγήθηκε κεταμίνη.”

Κούγιας: Σε νεκρό σώμα μπορεί να καταγράφει κάκωση ή εκχύμωση ή οίδημα;

Μάρτυρας: Ότι και να καταγράφει μπορούμε να βρούμε αν είναι μετά θάνατο. Οίδημα δε μπορεί να υπάρξει σε νεκρό σώμα.

Κούγιας: Δηλαδή μπορεί να προκληθεί οίδημα μετά θάνατο;

Μάρτυρας: Μόνο εν ζωή το οίδημα και η εξαγγείωση, η μελανιά κοινώς.

Κούγιας : Ποιος ο λόγος που παραγγέλθηκαν εξετάσεις; Ποιος επικοινώνησε μαζί σας;

Μάρτυρας : Μιλούσα με την ΥΔΕΖΙ, (Υποδιεύθυνση δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής). Αρχικά η πρώτη παραγγελία ήταν από το τμήμα Αμπελοκήπων.

Κούγιας : Είναι συνηθισμένο να παρεμβαίνει η ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας : Δεν μου έχει τύχει ξανά.

Κούγιας : Πόσες ημέρες μετά παρενέβη η ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας : Στις 22 Φεβρουαρίου μου ήρθε η παραγγελία.

Κούγιας : Θυμάστε εάν υπήρχε εκπομπές που έλεγανπως υπάρχει μία μάμα που σκότωσε τρία παισιά;

Μάρτυρας : Όλοι τις έβλεπαν.

Κούγιας : Έχετε μάθει εάν παρενέβη ο κ.Τσιάρας και ζήτησε πειθαρχική έρευνα των ιατροδικαστών;

Μάρτυρας : Βεβαίως.

Κούγιας : Τι λέει το έγγραφο;

Μάρτυρας : Πως την προανάκριση την έχει αναλάβει η υπηρεσία μας.

Κούγιας: Η ανακρίτρια σας έκανε μόνο ερωτήσεις μόνο για το αν έπρεπε να γίνει εκταφή και όχι για την ιατροδικαστική έκθεση;

Μάρτυρας: Ναι.

Κούγιας: Υπάρχει θάνατος στο νοσοκομείο παίδων. Γίνεται απευθείας νεκροψία;

Μαρτυρας: Ναι.

Κούγιας: Έχει παρέμβει ποτέ στην καριέρα σας η ΥΔΕΖΙ ή έχετε ακούσει κάτι τέτοιο από συνάδελφο;

Μάρτυρας: Όχι.

Κούγιας: Είπατε στην κατάθεση σας ότι η κεταμίνη δεν έχει χορηγηθεί στη Τζωρτζινα κατά τη νοσηλεία της σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Που βασιστήκατε για να το πείτε;

Μάρτυρας: Μου ζητήθηκε από τον κ. Ράϊκο να του προσκομίσω τη φαρμακευτική αγωγή του παιδιού από το νοσοκομείο. Απευθύνθηκα στον αστυνομικό που έκανε την προανάκριση και μου έστειλε ένα χαρτί από την κ. Μαυρίκου και μου έστειλαν χαρτί από το νοσοκομείο και το μετέφερα. Στα φάρμακα που μας εγραψε δεν υπήρχε κεταμίνη.

Κούγιας: Εκ των υστέρων μάθατε αν το νοσοκομείο κεταμίνη; Γιατί δεν είπατε ότι υπάρχει το φάρμακο στο βαλιτσάκι ανάνηψης;

Μάρτυρας: Μου έστειλαν την αγωγή του παιδιού.

 

«Η νοσοκόμα λέει ψέμματα»

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση αυτή του ιατροδικαστή στον συνήγορο υπεράσπισης όταν ο κ. Κούγιας τον ρώτησε για τον απινιδωτή της Τζωρτζίνας:

Κούγιας : Έχετε καμία αμφιβολία πως χρησιμοποιήθηκε απιδινωτής;

Μάρτυρας : Όχι.

Κούγιας : Η νοσηλεύτρια που λέει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε λέει αλήθεια ή ψέματα;

Μάρτυρας : Στην προκειμένη περίπτωση, ψέματα!

Από ένα σημείο και μετά οι απαντήσεις του ιατροδικαστή φαίνονταν παραπάνω από ικανοποιητικές για την υπεράσπιση και την κατηγορούμενη.

Ο ίδιος ερωτήθηκε από τον Αλέξη Κούγια για διάφορα θέματα που δεν αφορούν την ιατροδικαστική επιστήμη. Αντί να απαντήσει όμως ότι είναι ειδικότητα άλλου (εντατικολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, παθολογοανατόμου, καθηγητή τοξικολογίας) αποκρινόταν άμεσα και μάλιστα με μεγάλη άνεση σε δύσκολες ερωτήσεις. Μιλούσε μάλιστα για περιστατικά που αφορούν την επιχείρηση ανάνηψης και τη διασωλήνωση της Τζωρτζίνας σα να ήταν παρών στη ΜΕΘ.

“Την κεταμίνη δεν τη χορήγησε η κατηγορούμενη”

Ουσιαστικά ο Σωτήρης Μπουζιάνης υιοθέτησε τη θέση της υπεράσπισης λέγοντας ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν μπορεί να χορήγησε η ίδια την κεταμίνη. Επειδή όμως η ουσία που σκότωσε την Τζωρτζίνα υπάρχει και επιβεβαιώθηκε από τα εργαστήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης κάποιος την χορήγησε. Ποιός μένει; Γιατροί και νοσηλευτές.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Κούγια – Μπουζιάνη:

Κ: Μπορεί να είναι νεκρό ένα παιδί και να δημιουργηθεί οίδημα λίγα λεπτά πριν;

Μ: Όχι

Κ: Εμάς η θέση μας είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε κατά τη διασωλήνωση και κατά την άποψη μας δεν είναι θανατηφόρα.
Πρέπει η ειδοποίηση από την κατηγορούμενη να είναι πριν τις 2.28;
Όμως η διασωλήνωση ξεκίνησε 2.43 ή 2.48. Βάσει κατάθεσης της κ. Θεοτοκάτου προανακριτικά.
Η ξυλοκαινη είναι δραστικό φάρμακο;

Μ: Όχι, είναι τοπικό αναισθητικό

Κ: Γιατί να χορηγηθεί σε ένα παιδί που είναι νεκρό;

Το παιδί ζει στις 2.43. Θα αποκλείατε σε αυτήν την περίπτωση να έχει χορηγηθεί κεταμίνη από την κ. κατηγορουμένη;

Μ: Ναι


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου: Επεισόδιο με την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα

Δίκη Πισπιρίγκου live – Ιατροδικαστής Σ. Μπουζιάνης: «Αιτία θανάτου η κεταμίνη- Δεν υπάρχει μεταβολισμός μετά θάνατον!»


47γρμ καρδιά

Ο Ιατροδικαστής δεν έμεινε σε αυτό μόνο. Ερωτώμενος για τα 47γρμ καρδιάς της Τζωρτζίνας απάντησε ως έμπειρος παιδοκαρδιολόγος και είπε ότι σε λίγο θα “εξαφανιζόταν!”

Κούγιας: Μία καρδιά 47 γρμ. όπως και μια υπετροφική καρδιά είναι μία εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Πόσο μπορεί να έχουμε μείωση του προσδόκιμου;

Μ: 47 γρ. είναι πολύ μικρή καρδιά. Σε 8,5 μήνες έμεινε στο 1/3. Δηλαδή αν ζούσε λίγο ακόμα θα εξαφανιζόταν;

Κ: Εμείς υποστηρίζουμε ότι πέθανε από αυτές τις αιτίες και όχι από κεταμίνη. Ήταν βιώσιμο αυτό το παιδί;

Μ: Κανείς μας δεν μπορεί να το προβλέψει.

«Δεν μετράμε το βάρος της καρδιάς, αλλά τις διαστάσεις και άλλα χαρακτηριστικά», είχε πει στην “ΜΠΑΜ” ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας και υπεύθυνος Ιατρείου Δομικών Καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι διακεκριμένοι καρδιολόγοι, θεράποντες ιατροί της Τζωρτζίνας όπως ο κ. Παπαγιάννης διευθυντής του παιδοκαρδιολογικου τμήματος στο Ωνάσειο, η καθηγήτρια καρδιολογίας κ. Αγγελική Καρατζά, ο ιατρός Στέλιος Στειρόπουλος κατέθεσαν ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν έδειξε να έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, αρρυθμία ή κάτι άλλο.

 

Βηματοδότης

Σε ερώτηση που έγινε στον ιατροδικαστή σχετικά με τον ισχυρισμό του γιατρού Παπαγιάννη ότι ο βηματοδότης μπήκε στη Τζωρτζίνα επειδή το ήθελαν οι γονείς, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε: «Αλίμονο εάν οι θεράποντες ιατροί λειτουργούν με το τι θα πουν γονείς!».

Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως η ταχυκαρδία θα έπρεπε να είχε καταγραφεί στο βηματοδότη, ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κ. Κούγια είπε πως «εάν το παιδί ήταν νεκρό δε χρειαζόταν να διασωληνωθεί».

Κούγιας : Εγώ δεν έχω δει ποτέ αθώο άνθρωπο να καταδικάζεται 49χρόνια… Λέτε η ουσία αυτή δεν έχει χορηγηθεί στη Δασκαλάκη Γεωργία σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο. Που βασιστήκατε να δώσετε απάντηση;

Μ: Εγώ με τον κ. Ράικο μιλούσαμε. μου ζητήθηκε να του προσκομίσω τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε το παιδί. Απευθύνθηκα στον κ. Θεοδώρου από ΥΔΕΖΙ, και μου έστειλε χαρτί που υπέγραφε η κυρία Μαυρίκου. Σε αυτά τα φάρμακα που μας έγραψε δεν υπάρχει κεταμίνη.

Κ: Εκ των υστέρων πληροφορήθηκατε που υπάρχει κεταμίνη;

Μ: Το ξέραμε περίπου που χρησιμοποιείται κεταμίνη.

Κ: Εγώ κι όλοι είχαμε μείνει με εντύπωση πως η κεταμίνη είναι εξωνοσοκομειακό. Τώρα θα την εντάσσατε στα ενδονοσοκομειακά φάρμακα;

Μ: Όταν εγώ έκανα την ερώτηση δεν γνώριζα ότι θα μου στείλει χαρτί και μέσα δεν θα υπάρχει κεταμίνη. Στο χαρτί που μου έστειλε η κυρία Μαυρίκου γράφει φαρμακευτική αγωγή νοσοκομείου.

Κ: Εάν γνωρίζατε πως το παιδί έχει διασωλωνηθεί θα σας παραξένευε κεταμίνη;

Μ: Δεν θα με παραξένευε εφόσον ήξερε ότι έχει διασωληνωθεί, θα σκεφτόμουν πως ίσως έχει χορηγηθεί και κεταμίνη.

 

Δείτε το σχόλιο που έκανε ο Πέτρος Κουσουλός για την “περίεργη” κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη

Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων θα καταθέσει πάλι ο ιατροδικαστής Σ. Μπουζιάνης για να απαντήσει σε ερωτήματα της έδρας και των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ