Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: «Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές και αποστασιοποιημένο στη μητέρα» κατέθεσε η κλινική ψυχολόγος

Με την κατάθεση της Κλινικής Ψυχολόγου του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», Φιλοθέη Λύρα, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

της Τζένης Μάρκου

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίας με την μητέρα εκείνη είχε καταστροφικές σκέψεις χωρίς μα συνοδεύονται από κανένα συναίσθημα αγωνίας. Συγκεκριμένα είπε «Ήρθε στο γραφείο μου πρώτα η μητέρα. Θυμάμαι την προσπάθεια της μητέρας να έχει σκέψεις, φαντασιώσεις αρνητικές, καταστροφικές για τη Μαλενα,ότι δεν θα πάει καλά το παιδί,ότι φοβάται πολύ για τη Μαλένα. Μου περιέγραφε ότι Μαλενα είχε αίσθηση καθαριότητας, να τακτοποιεί τα πάντα και μου έκανε εντύπωση γιατί ένα παιδί 3,5 ετών δεν μπορεί να έχει τέτοια αίσθηση και συμπεριφορά. Για την Τζωρτζίνα είπε ότι είναι πιο θρασεία και πιο εγωίστρια από την Μαλένα. Και αυτό μου έκανε εντύπωση γιατί δεν τα ακούσεις τέτοιους χαρακτηρισμούς από μια μητέρα για το παιδί της.
Έλεγε συνέχεια ότι δεν θα πάει καλά η Μαλενα ,σκεφτόταν το χειρότερο σενάριο ενώ οι ιατροί της έλεγαν ότι έχει καλή πρόγνωση το παιδί.
Έλεγε συνέχεια ότι η Μαλενα δεν θα έχει καλή κατάληξη,ότι δεν θα πάει καλά το παιδί,δεν ήταν σε κατάσταση σοκ ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Δεν έδειχνε να έχει κατακρημνιστεί η μητέρα. Μου είπε ότι η μητέρα είχε από μικρή την ικανότητα της διαίσθησης όταν θα συνέβαινε κάτι κακό. Νομίζω μου είπε, αλλά δεν είμαι σίγουρη γι αυτό που σας λέω όταν την ρώτησα τον λόγο που έχει αυτές τις καταστροφικές σκέψεις εκείνη μου είπε ότι η μεγάλη κόρη έχει προβλήματα υγείας. Δεν είμαι σίγουρη γι αυτό που σας λέω!

Προσπαθούσε να με πείσει ότι έχει αγωνία για την Μαλενα μου μετέφερε ότι το παιδί δεν θα πάει καλά αλλά αυτό δεν συνοδεύεταν από συναίσθημα,μιλούσε με έναν ψυχρό και αποστασιοποιημένο τρόπο
Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο στη μητέρα»

Προεδρος: Πόσο κράτησε η συνάντηση σας;

Μάρτυρας: 40 λεπτά νομίζω…

Πρόεδρος: Τι γίνεται μετά;

Μάρτυρας: Πήγα δυο φορές, αλλά κάθε φορά κάτι προέκυπτε. 11 του μήνα παίρνω τα παιχνίδια…της συστήθηκα της είπα ποια είναι με πιο απλό τρόπο.

Πως ήταν η Μαλένα;

Μάρτυρας: Ανέκφραστη. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ήταν ότι η μητέρα ήταν καθισμένη και δεν υπήρχε αλληλεπίδραση μητέρα και παιδιού. Συνήθως όταν συναντάς έναν ξένο άνθρωπο κάτι θα πει στην μητέρα του.

Μάρτυρας: Τα επεξεργάζεται και αρχίζει να λέει λόγια. Ήταν σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιες ιστορίες…Δεν απεύθυνε στην μητέρα ή μητέρα τίποτα στο παιδί. Συνήθως οι μητέρες συνοδεύουν τα παιδιά

Πρόεδρος: Δεν θα ήταν παρέμβαση στο έργο σας όμως αυτό ;

Μαρτυρας: Όχι γιατί είναι αυθόρμητες οι αντιδράσεις των γονέων. Δεν είναι ψυχοθεραπεία.
Ένα παιδάκι 3 ετών δεν μπορεί να απομονωθεί από τους γονείς. Ήταν ένα παιδί που δεν εκφραζόταν.

Πρόεδρος: Δεν είναι θετικό ότι η Μαλένα δεν φοβόταν;

Μάρτυρας: Όχι. Όταν μπαίνει ένας ξένος άνθρωπος τα παιδιά σε μια τέτοια ηλικία δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον φόβο τους. Θα κλαίνε, θα λένε μαμά….

Πρόεδρος: Όταν φέρατε τα παιχνίδια έπαιζε;

Μάρτυρας: Δεν εξέφρασε ούτε έκπληξη να τα στήσει, να κάνει ένα παιχνίδι…Ήταν πολύ όμορφο…Ήταν ανέκφραστο όμως…

Πρόεδρος: Τι άλλο σας έκανε εντύπωση;

Μάρτυρας: Ήταν η στάση η μητέρα που ήταν σε απόσταση με το ίδιο βλέμμα που είχα μαζί της στην πρώτη συνάντηση… Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Θα μπορούσε το παιδί να καλέσει την μαμά….Σκέφτηκα ακόμα ότι μπορεί να μην είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας-παιδιού.

Πρόεδρος: Εάν υπήρχε αυτό τι θα σήμαινε ; Εάν δεν είχε αποκατασταθεί η σχέση μητέρας-παιδιού;

Μάρτυρας: Ότι ήταν ένα παιδί αφημένο. Δεν υπήρχε συναισθηματική επαφή με το παιδί. Περίμενα να δω πως θα εξελιχθεί.

Πρόεδρος: Ποιος σας ενημέρωσε για τον θανατο της Μαλένας;

Μάρτυρας: Μου το είπε ένας γιατρό μου λέει πέθανε η Δασκαλακη. Λέω … ποιος η μανα; Έπαθα σοκ. Μου λέει ποια μάνα; Το παιδι, η Μαλένα και μου έφυγε ένας λυγμός. Μου είπαν αιφνίδιος θάνατος.

Εισαγγελέας: Από ποια συναισθήματα ενεργοποιούνται

Εισαγγελέας: Σας ρώτησε με ποιους τρόπους θα μπορούσε να συνδράμει στην ψυχική του παιδιού της. Σας ρώτησε; Πως να φερθώ;

Μάρτυρας: Όχι. Είναι αυτό που μου έκανε εντύπωση ότι φοβάται μην πάθει κάτι κακό η Μαλένα. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είχε εμμονική σκέψη ότι θα πάθει κάτι κακό χωρίς κανένα συναίσθημα ή έκφραση αγωνίας.

Απόστολος Πουρτσίδης-Παιδίατρος Ογκολόγος

«Είχαμε αλλά πιο σοβαρά παιδιά στον όροφο, η Μαλένα δεν έμπνεε λόγους ανησυχίας. Εάν το έβλεπε κάποιος ξένος δεν θα καταλάβαινε ότι έχει λευχαιμία. Ήταν ένα παιδί που δεν προβλημάτιζε καθόλου ούτε ιατρικά, ούτε νοσηλευτικά».

Πρόεδρος: Εσείς ποτε φεύγετε από το νοσοκομείο το Σάββατο;

Μάρτυρας: 2.15

Πρόεδρος: Πότε ενημερωθήκατε εσείς;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο η κυρία Νικήτα και μου είπε χάσαμε την Δασκαλάκη. Στην αρχή δεν κατάλαβα γιατί την φωνάζαμε Μαλένα είχαμε και ένα παιδί που βρισκόταν στο τελικό στάδιο και δεν κατάλαβα… Εκείνη την ώρα κόντεψα.. τι να πω ήταν σοκαριστικό, ήταν αιφνίδιο δεν το περίμενα.

Πρόεδρος: Τι σας είπαν οι γιατροί;

Μάρτυρας: Μου είπαν ότι το βρήκανε σε μυδρίαση. Ότι έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, ότι κλήθηκε η μονάδα ήρθε ο εντατικολόγος και αυτά..Ήμασταν τόσο φορτισμένοι όλοι στον όροφο. Δεν το περιμέναμε…

Πρόεδρος: Βγήκε η ιατροδικαστική ..

Μάρτυρας: Μου έφερε ο πατέρας την ιατροδικαστική και μου ζήτησε τους φακέλους για δικαστική χρήση.

Δεν υπάρχει περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την ιατροδικαστική υπηρεσία αλλά λόγω καλοκαιριού δεν ήταν εφικτό.

Σαν γιατρός δεν έχω δει άνθρωπο να έχει ηπατική ανεπάρκεια και να περπατάει στον διάδρομο. Οποίος έχει δει να έρθει να καταθέσει.

Πρώτα πρώτα θα ήταν κατακίτρινο. Δεν έχει διάθεση, είναι σε μόνιμη υπνηλία, δεν αναγνωρίζει, δεν μπορεί να περπατήσει…

Πρόεδρος: Αυτό ισχύει και στα παιδιά;

Μάρτυρας: Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια.

Πρόεδρος: Πέφτει σε κώμα εάν έχει ηπατική ανεπάρκεια;

Μάρτυρας: Ε βέβαια

Πρόεδρος: Μπορεί να μπερδευτεί ο ύπνος με το κώμα; Δηλαδή να κοιμόταν, αλλά να ήταν σε κώμα; Στην περίπτωση της Μαλένας ας πούμε…

Μάρτυρας: Μα δεν συζητάμε για την Μαλένα ότι είχα ηπατική ανεπάρκεια….συγνώμη…. Τι συζητάμε; Δεν έχω δει στα 35 χρόνια να χάσω παιδί απο οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Εισαγγελέας: Εάν η χορήγηση είχε τοξική δράση τα συμπτώματα θα είχαν εμφανιστεί άμεσα;

Μάρτυρας : Ναι. Σίγουρα δεν θα είχε την διάθεση, δεν θα είχε τάση για παιχνίδι και θα φαίνονταν άρρωστος. Τα συμπτώματα Θα ήταν η ναυτία και οι εμετοί στο πρώτο 24ώρο.

Εισαγγελέας: Κατά την περιγράφει η κατηγορούμενη ανέφερε ότι η Μαλένα τινάχτηκε και έβγαλα ένα βρόχο έμειναν τα μάτια μισάνοιχτα
και άρχισε η αντλία να χτυπά. Συνδέετε με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια;

Μάρτυρας: Σας είπα κύρια εισαγγελέα δεν πέθανε το παιδί από ηπατική ανεπάρκεια. Το είπα και στον πατέρα όταν μου έφερε την ιατροδικαστική. Το παιδί δεν πέθανε ούτε από λευχαιμία, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια αλλού οφείλεται ο θάνατος της Μαλένας μας.

Εισαγγελέας: Ρωτάω εάν συνδέετε αυτή η περιγραφή με ηπατική ανεπάρκεια

Μάρτυρας: Ακούω πάντα τις περιγραφές των γονιών, οι περιγραφές είναι καλές αλλά εάν δεν το έχεις δει με τα ίδια σου τα μάτια δεν βγάζεις διαγνώσεις. Η συγκεκριμένη περιγραφή θα μπορούσε να συνδέεται με σπασμούς…

Εισαγγελέας: Προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε με την ιατροδικαστή. Αφήσατε κάποιο τηλέφωνο;

Μάρτυρας: Δεν απάντησαν. Ήταν Ιούλιος. Για έναν και μόνο λόγο κάλεσα για να την ενημερώσω ότι δεν είχε προχωρήσει η θεραπεία της για να δημιουργήσει τοξικότητα και να την ενημερώσω για την κλινική της εικόνα.

Εισαγγελέας: Η ιατροδικαστής προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σας;

Μάρτυρας: Ποτέ.Όχι !

Πρόεδρος: Δεν έχετε υποχρέωση να δώσετε το ιατρικό φάκελο στην ιατροδικαστική;

Μάρτυρας: Όχι. Η ιατροδικαστική υπηρεσία έπρεπε να τα ζητήσει ώστε να ψάξει και τα πάντα…

Εισαγγελέας: Η μητέρα σας διαμαρτυρήθηκε ότι δεν βρήκε κάποιον στον όροφο και έψαχνε 5-10 λεπτά;

Μαρτυρας: Όχι και δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρχε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στον όροφο εκείνη την στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ