Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – Εντατικολόγος: “Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη & μιδαζολάμη” – Απορρίφθηκε αίτημα Κούγια να υποβάλει ερώτηση για Μαλένα

Του Νίκου Νικολετάκη

Ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, όπως αποκαλύψαμε αποκλειστικά χθες στο ereportaz.gr (διαβάστε το εδώ), είπε ότι δεν χορήγησε κεταμίνη γιατί δεν χρειάζεται σε παιδί που είναι χωρίς τις αισθήσεις του. Ο ίδιος είπε ότι ήταν περίεργη η συμπεριφορά της μητέρας και η επιστημονική ερώτηση που του υπέβαλε η κατηγορούμενη όταν βγήκε στο 10λεπτο μετά την αρχική προσπάθεια ανάνηψης να την ενημερώσει ότι το παιδί της “έχει φύγει απ τη ζωή ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.” Τότε η ίδια τον ρώτησε αν λειτουργεί ο βηματοδότης, πράγμα που του φάνηκε παράξενο: Συνήθως απ την εμπειρία μου οι άνθρωποι κλαίνε καταρρέουν γίνονται επιθετικοί κατηγορούν τους γιατρούς. Εκείνη μου έκανε μια τεχνική ερώτηση” επισήμανε.

Με την σημαντική κατάθεση του παιδιάτρου- εντατικολόγου, που ήταν υπεύθυνος της ομάδας που έκανε την επιχείρηση ανάνηψης μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας στο Παίδων συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η κατάθεση Τζιούβα

Στις 29/1 είχαμε μια κλήση επείγουσα για ανακοπή ενός παιδιού. Κατεβήκαμε πάρα πολύ γρήγορα σε δυο λεπτά ήμασταν κάτω ήδη οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει να κάνουν ΚΑΡΠΑ περίπου στα δέκα λεπτά διασωληνωσαμα το παιδί, χορηγήσαμε αδρεναλίνη και ταυτόχρονα γινόταν η αναζωογόνηση. Στα δέκα λεπτά, ως είθισται, βγήκα να πω στη μητέρα ότι η Τζωρτζίνα δεν τα έχει καταφέρει και ότι από εκεί και πέρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Μας είπε να προσπαθήσουμε κι άλλο το σεβάστηκα. Μας ρώτησε αν δουλεύει ο βηματοδότης. Κάναμε παραπάνω από μια ώρα. Εκείνη την ώρα έμαθα και για το ιστορικό της οικογένειας οπότε αποφασίσαμε να παρατείνουμε την προσπάθεια. Ποτέ δεν είδε σφυγμό δεν τα καταφέραμε δυστυχώς έφυγε το παιδί.

Πρ: Το μόνιτορ κορεσμού τι είναι;

Μαρτ: Είναι μια συσκευή που μετράει τους παλμούς. Υπάρχουν διάφορα μόνιτορ.

Πρ: Θυμάστε πόσο κορεσμό και τι σφιξεις έδειχνε ;

Μ: Ήταν χαμηλά, δε θυμάμαι ακριβώς.

Π: Το παιδί το ακούσατε ακροαστικά;

Μ: Ναι όταν πήγαμε . Πιάσαμε σφίξεις, δεν είχε καθόλου. Και άκουσα τον θώρακα και άκουσα αμυδρούς ήχους, ελάχιστους στην καρδιά.

Π: Η αδρεναλίνη τι φάρμακο είναι;

Μ: Είναι μια ορμόνη δεν είναι φάρμακο.

Τη χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε την καρδιά να πάρει ρυθμό.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της μητέρας ο μάρτυρας είπε: Ήταν έξω απ το δωμάτιο όταν βγήκα, ως όφειλα. Μίλησα με τη μητέρα και της είπα ότι το παιδί έχει φύγει απ τη ζωή ότι τα πράγματα είναι δύσκολα . Μου είπε να προσπαθήσουμε περισσότερο. Γιατί στην Πάτρα έκαναν 50 λεπτά. Κ με ρώτησα αν δουλεύει ο βηματοδότης . Μου έκανε μια τεχνική ερώτηση και μου έκανε εντύπωση. Συνήθως απ την εμπειρία μου οι άνθρωποι κλαίνε καταρρέουν γίνονται επιθετικοί κατηγορούν τους γιατρούς. Εκείνη μου έκανε μια τεχνική ερώτηση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου – Εντατικολόγος ΜΕΘ Παίδων: “Ασφυγμη, απνοϊκή, χωρίς ζωή η Τζωρτζίνα – Η μητέρα με ρωτούσε αν λειτουργεί ο βηματοδότης! “

Δίκη Πισπιρίγκου – Νοσηλεύτρια: “Το οξύμετρο δεν ακουγόταν ενώ το πρωί λειτουργούσε κανονικά – Η μητέρα δεν μου απαντούσε αρχικά!”

Πάτρα: “Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε!” – “Καταπέλτης” για την Πισπιρίγκου η παιδίατρος του Παίδων που καταθέτει αύριο στη δίκη


Π: Λέτε ότι η κατηγορούμενη ήταν στρεσαρισμένη.

Μ: Ήταν ευγενής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω.

Π: Στο τέλος πια όταν είχατε την παύλα και την πήρατε στο γραφείο των γιατρών . Και την ενημερώσατε ότι το τελευταίο παιδί της κατέληξε.

Μ: Ήταν σε στρες. Ήταν ήρεμη σχετικά φαινόταν όμως ότι μέσα της κάτι έβραζε στα μάτια της στο πως κοίταγε. Μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια. Και επειδή το παιδί έπρεπε να πάει για νεκροτομή η άλλη ερώτηση ήταν αν θα πάει στην Αθήνα ή στην Πάτρα. Περίεργο μου φάνηκε γιατί το ρωτάει. Αλλά είχα γίνει ήδη νεκροτομή σε προηγούμενο παιδί στην Πάτρα. Της είπα ότι δεν μπορώ να καθαρίσω εγώ που θα πάει για νεκροτομή.

Π: Εκείνη την ώρα δεν σας ρώτησε μα γιατί πέθανε;

Μ: Δεν θυμάμαι να το ρώτησε. Έπρεπε να το ρωτήσει σε όλους τους άλλους γιατρούς όχι σε μένα που πάλεψα μια ώρα .

Π: Ξέρετε να μας πείτε αν δώσουμε υπερβολική δόση κεταμίνης τι θα προκληθει στον οργανισμό;

Μ. Στην ανάνηψη δεν θα γίνει τίποτα. Αν δεν είμαστε σε ανάνηψη θα κάνει ταχυκαρδία, μυδρίαση, παραλήρημα, καταστολή και αναλγησία.

Απορρίφθηκε αίτημα Κούγια

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα αίτημα του Αλέξη Κούγια ο οποίος ήθελε να κάνει μια ερώτηση στον μάρτυρα “Πως κρίνει ότι οι γονείς της Τζωρτζίνας είχαν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου μετά τον θάνατο της Μαλένας”.

Χαρακτήρισαν άσχετο με την υπόθεση το ερώτημα. Η Εισαγγελέας ζήτησε από τον συνήγορο υπεράσπισης να τους προσκομίσει ότι στοιχεία από την υπόθεση που αφορά Μαλένα- Ίριδα θεωρεί ότι σχετίζεται με την δίκη για την ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας.

Ο μάρτυρας διευκρίνησε ότι δεν χορήγησε ποτέ κεταμίνη αλλά ούτε και μιδαζολάμη. “Χορηγήσαμε μόνο αδρεναλίνη και ροκουρόνιο.”
Ο ίδιος είπε ότι ο συνδυασμός κεταμίνης και μιδαζολάμης μπορεί να προκαλέσει ανακοπή.
Η μιδαζολάμη είναι φάρμακο τύπου βενζοδιαζεπίνης που χρησιμοποιείται για αναισθησία, καταστολή, προβλήματα ύπνου και σοβαρή διέγερση.

 

Απαντώντας ο μάρτυρας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τον Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος σήμερα έδωσε το παρών στη δίκη, είπε πως όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται καταγράφονται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν καταγράφηκε κάποιο φάρμακο διότι δεν χρησιμοποιήθηκε.Το παιδί δεν ήταν εν ζωή όταν κατεβήκαμε κάτω, δεν μπορώ να προσδιορίσω την ώρα. Η προσωπική εκτίμηση είναι πως δεν ήταν πολλή ώρα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε ακριβώς επήλθε ο θάνατος. Αυτό που είπα στη μητέρα ήταν πως δεν μπορέσαμε να επαναφέρουμε το παιδί στη ζωή”

 

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν καταγράφηκε κάποιο φάρμακο διότι δεν χρησιμοποιήθηκε.
Το παιδί δεν ήταν εν ζωή όταν κατεβήκαμε κάτω, δεν μπορώ να προσδιορίσω την ώρα.

Η προσωπική εκτίμηση είναι πως δεν ήταν πολλή ώρα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε ακριβώς επήλθε ο θάνατος. Αυτό που είπα στη μητέρα ήταν πως δεν μπορέσαμε να επαναφέρουμε το παιδί στη ζωή» τόνισε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Ο μάρτυρας εξήγησε στην κατάθεση του πως ο ίδιος δε χορηγούσε τα φάρμακα αλλά οι νοσηλεύτριες, επισημαίνοντας: «Δε τα χορηγούσα εγώ αλλά είχα επίγνωση. Είναι τεράστια τα φιαλίδια. Ξέρει να διαβάσει, είχε εμπειρία και δεν έχω καμία αμφιβολία πως χορήγησε σωστό φάρμακο. Και δεν έλειπε κεταμίνη».

Συνήγορος υπεράσπισης 
Καταιγιστικές ερωτήσεις στον μάρτυρα υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας. Σε κάποια σημεία οι τόνοι ανέβηκαν:

Αλ. Κούγιας: Έχετε μιλήσει με κάποιο δικηγόρο;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν έχω μιλήσει με κανένα δικηγόρο. έχω έρθει ως μάρτυρας για να περιγράψω αυτά που βίωσα κατά τη φάση της ανακοπής.

Αλ. Κούγιας: Έχετε καταλήξει από τι υπέστη ανακοπή το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Γνωρίζετε πως έχει αποδοθεί κατηγορία στην κατηγορουμένη πως ευθύνεται για θάνατο με χορήγηση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλέξης Κούγιας: Πως θα μπορούσε να την χορηγήσει;

Μάρτυρας: Να κάνω υπόθεση;

Αλέξης Κούγιας: Έχει σημασία πως το αίμα που λήφθηκε για τοξικολογικές είναι από καρδιά;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Έχω πληροφορία όταν στο αίμα που παίρνεις από καρδιά οι ουσίες τριπλασιάζονται;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Πιστεύω όταν κυκλοφορεί το αίμα είναι παντού η ίδια. Αυτό το λέω με την εμπειρία και τη λογική μου.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει τι ποσότητας κεταμίνης βρέθηκε;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση η χορήγηση κεταμίνης με το βάρος;

Μάρτυρας: Ναι. Εάν είχαμε σώσει στη Τζωρτζίνα θα δίναμε 25 ml… Εμείς δώσαμε μόνο ροκουρόνιο.

Ο μάρτυρας σε ερώτηση Κούγια είπε ότι η κεταμίνη διδάσκεται στο μάθημα φαρμακολογίας.

Κούγιας: Πόσο διαρκεί η διαδικασία αναζωογόνηση ς;
Μ: 20 λεπτά μίνιμουμ σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Ο κ. Τζιούβας ξεκαθάρισε ότι το παιδί ήταν 100% άσφυγμο. Το παιδί ήταν “κυανό”. Δεν χρειαζόταν οξύμετρο (σ.σ. για να διαπιστωθεί η κατάσταση του). πρόσθεσε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον μάρτυρα αν η ερώτηση της κατηγορουμένης για τη λειτουργία του βηματοδότη μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απόρησε με την απώλεια του παιδιού της από τη στιγμή που έχει απινιδωτή – βηματοδότη.
“Της είπαμε ότι το παιδί της πέθανε, μου φάνηκε παράξενη η τεχνική ερώτηση” επανέλαβε.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έδειχνε με νοήματα να αντιδρά στις ερωταπαντήσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης ρωτούσε κατ’ επανάληψη: “Αν η μητέρα σκέφτηκε ότι μπορεί να υπάρχει ιατρικό λάθος, όπως στη Μαρία – Ελένη είναι παράξενο να ρωτήσει αν λειτουργεί ο βηματοδότης;”

Μ: “Ναι” απάντησε ξεκάθαρα ο μάρτυρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ