Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – Εντατικολόγος ΜΕΘ Παίδων: “Ασφυγμη, απνοϊκή, χωρίς ζωή η Τζωρτζίνα – Η μητέρα με ρωτούσε αν λειτουργεί ο βηματοδότης! “

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η κατάθεση του παιδιάτρου – εντατικολόγου Κωνσταντίνου Τζιούβα αύριο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Του Νίκου Νικολετάκη

Είναι ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος των προσπαθειών ανάνηψης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, η οποία όμως ήταν ουσιαστικά νεκρή, σύμφωνα με το βούλευμα που παραπέμπει τη μητέρα σε δίκη.

Ο παιδίατρος εντατικολόγος στην κατάθεση που έδωσε στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και αποκαλύπτει αποκλειστικά το ereportaz.gr επισήμανε ότι “το παιδί στις 14.30 ήταν νεκρό και ουδέποτε κατάφεραν να το επαναφέρουν στη ζωή.”

“Στα καρδιογραφήματα και στο μόνιτορ βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και στο καρδιογράφημα του παιδιού βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και το ηλεκτρικό σήμα χωρίς ποτέ να έχουμε αρτηριακή πίεση, περιφερικές και κεντρικές σφύξεις, αναπνοή και ακροαστικά σιγή στην καρδιά. Αυτό που παρουσίασε λέγεται ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός” επισήμανε.

Ο ίδιος είπε πως όταν βγήκε στα 15 λεπτά περίπου και ενημέρωσε την μητέρα ότι “το παιδί είναι άσφυγμο, απνοϊκό, ότι έχει πεθάνει ουσιαστικά, και προσπαθούν να το επαναφέρουν στη ζωή” η ίδια τους ζήτησε να συνεχίσουν “γιατί και στο προηγούμενο επεισόδιο στην Πάτρα το παιδί ανέκτησε καρδιακό ρυθμό και αναπνοή μετά από 55 λεπτά ανάνηψης” – Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας άφησε αιχμές στη διάρκεια της δίκης αλλά και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ επειδή κατά την πρώτη ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο ο επικεφαλής της ομάδας που έκανε την ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα συνέχισε τις προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να επαναφέρει στη ζωή το άτυχο κοριτσάκι.

“Με ρώτησε αν λειτουργεί ο βηματόδοτης!”

Ο εντατικολόγος του Παίδων Κωνσταντίνος Τζιούβας επισήμανε στην ανακρίτρια ότι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου όταν της είπε ότι ουσιαστικά η κορούλα της είναι νεκρή αυτή τον ρώτησε “αν γνωρίζει αν δουλεύει ο βηματοδότης!”.

“Η αλήθεια είναι ότι όταν ανακοινώνεις σε έναν γονιό ότι το παιδί του ουσιαστικά έχει φύγει από τη ζωή και κάνεις προσπάθεια να το επαναφέρεις, δεν περιμένεις να σε ρωτήσει αν δουλεύει ο βηματοδότης” τόνισε ο κ. Τζιούβας. Όπως είπε η τελευταία ερώτηση του έκανε εντύπωση, γιατί από τη μέχρι τώρα εμπειρία του δεν του έχει τύχει να ανακοινώνεται ο θάνατος ενός παιδιού στον γονέα του και ο γονέας να προβαίνει σε ερωτήσεις τεχνικού ενδιαφέροντος!

Ο εντατικολόγος σημείωσε ότι του έκανε ακόμα εντύπωση ότι η μητέρα “ενώ θρηνούσε τα 3 παιδιά της, ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε τη ψυχραιμία του.” Επίσης ότι μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Τζωρτζίνας από τον ίδιο και μια επιμελήτρια, τους ζήτησε να πάει το παιδί για νεκροψία-νεκροτομή στη Πάτρα. “Συνήθως ένας γονιός δε σκέφτεται αυτά τα πράγματα εκείνη τη στιγμή” τόνισε.

Ό ίδιος στην κατάθεση του στην ανακρίτρια αναφέρθηκε στα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν. Τόνισε ότι δεν έγινε χρήση κεταμίνης γιατί “στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, δηλαδή σε ένα παιδί που είναι ουσιαστικά νεκρό, δε χρειάζεται να δώσεις κατασταλτικά φάρμακα.”  εντατικολόγος 

“Τα φάρμακα σε σύριγγες έτοιμες για χρήση”

Επισήμανε ότι άμεσα χορήγησαν αδρεναλίνη ενδοφλέβια. “Η αδρεναλίνη που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως συνέβη και στη περίπτωση της μικρής, είναι ήδη έτοιμη και διαλυμένη σε σύριγγα για άμεση χρήση, δηλαδή δε χρειάζεται να ανοιχτεί αμπούλα και να γίνει ανασύσταση του φαρμάκου.”

Το ίδιο έγινε και με το ροκουρόνιο που χρησιμοποιήθηκε για να διευκολυνθεί η διασωλήνωση.                                                            εντατικολόγος 

Η κατάθεση στην ανακρίτρια

“Αναφέρομαι στις από 18-03-2022 και 29-03-2022 ένορκες εξετάσεις μου ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαιώνω και ενώπιον σας ως αληθές και διευκρινιστικά σε όσα με ρωτάτε σας απαντάω ως εξής:

Είμαι παιδίατρος εντατικολόγος, επιμελητής Α’ στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Στις 29-01-2022, περίπου στις 14.30, είχαμε μια κλήση για ανακοπή από τη α’ παιδιατρική κλινική στον 4ο όροφο. Εντός 3 λεπτών ανταποκριθήκαμε και την ώρα που μπήκαμε στο δωμάτιο του παιδιού ήδη οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής έκαναν ΚΑΡΠΑ και χορήγηση οξυγόνου με συσκευή AMBU. Άμεσα αναλάβαμε το έργο. Το παιδί ήταν άσφυγμο ,(αδυναμία ψηλάφησης κεντρικών και περιφερικών αφίξεων), απνοϊκό, με κόρες σε μυδρίαση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό και κυανό, με καρδιοαναπνευστική ανακοπή που οδηγεί στο θάνατο. Εμείς συνεχίσαμε τη διαδικασία της ανάνηψης και άμεσα χορηγήσαμε αδρεναλίνη ενδοφλέβια. Η αδρεναλίνη που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως συνέβη και στη περίπτωση της μικρής, είναι ήδη έτοιμη και διαλυμένη σε σύριγγα για άμεση χρήση, δηλαδή δε χρειάζεται να ανοιχτεί αμπούλα και να γίνει ανασύσταση του φαρμάκου.

Μετά από 10 με 15 λεπτά έγινε ενδοτραχιακή διασωλήνωση. Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ροκουρόνιο, το οποίο ήταν και αυτό έτοιμο σε σύριγγα, δηλαδή και γιαυτό δε χρειάστηκε να ανοιχτεί κάποια αμπούλα και να ανασυσταθεί κατά τη διάρκεια της ενδοτραχιακής διασωλήνωσης. Μετά από 15 λεπτά και αφού διασωληνώσαμε τη μικρή, συνέχισαν οι συνάδελφοι να κάνουν ΚΑΡΠΑ και AMBU και εγώ βγήκα από το δωμάτιο και ενημέρωσα τη μητέρα ότι η μικρή έχει φύγει από τη ζωή και προσπαθούμε να τη φέρουμε πίσω. Αυτό πρέπει να έγινε περίπου στις 14.50′.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου – Νοσηλεύτρια: “Το οξύμετρο δεν ακουγόταν ενώ το πρωί λειτουργούσε κανονικά – Η μητέρα δεν μου απαντούσε αρχικά!”

Πάτρα – Πέτρος Κουσουλός: Υπό προσδιορισμό η δίκη για Μαλενα-Ίριδα

Πάτρα: “Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε!” – “Καταπέλτης” για την Πισπιρίγκου η παιδίατρος του Παίδων που καταθέτει αύριο στη δίκη


Η μητέρα μου ανέφερε ότι και στο επεισόδιο που είχε κάνει η μικρή στη Πάτρα χρειάστηκαν περίπου 55 λεπτά για την ανάνηψή της και επίσης με ρώτησε εάν δουλεύει ο βηματοδότης. Η τελευταία ερώτηση μου έκανε εντύπωση, γιατί από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου δεν μου έχει τύχει να ανακοινώνεται ο θάνατος ενός παιδιού στον γονέα του και ο γονέας να προβαίνει σε ερωτήσεις τεχνικού ενδιαφέροντος.

Εκείνη τη στιγμή η μητέρα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον κο Παπαγιάννη, καρδιολόγο του Ωνασείου. Μάλιστα μίλησα και εγώ μαζί του και τον ρώτησα γιατί το παιδί έχει απινιδωτή βηματοδότη και μου είπε ότι στο παιδί δεν έχει βρεθεί παθολογική αιτία για τη βραδυκαρδία και ο βηματοδότης τοποθετήθηκε για προληπτικούς λόγους. Στη συνέχεια φέραμε μόνιτορ που παρακολουθεί όλα τα ζωτικά σημεία και κάναμε και καρδιογραφήματα.

Στα καρδιογραφήματα και στο μόνιτορ βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και στο καρδιογράφημα του παιδιού βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και το ηλεκτρικό σήμα χωρίς ποτέ να έχουμε αρτηριακή πίεση, περιφερικές και κεντρικές σφύξεις, αναπνοή και ακροαστικά σιγή στην καρδιά. Αυτό που παρουσίασε λέγεται ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός.

ΕΡ. Τι είναι ο ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός;

ΑΠ. Ουσιαστικά παρατηρείται στην καρδιακή ανακοπή, όπου ενώ συνεχίζει

να υπάρχει ηλεκτρικό σήμα, δεν παρατηρείται σύσπαση των τοιχωμάτων της καρδιάς.

ΕΡ. Το ηλεκτρικό σήμα από πού δίνεται;

ΑΠ. Στη Τζωρτζίνα το ηλεκτρικό σήμα δινόταν από το βηματοδότη, δηλαδή το ηλεκτρικό σήμα που βλέπουμε στο καρδιογράφημα είναι ο ηλεκτρισμός που δίνει ο βηματοδότης στη προκειμένη περίπτωση χωρίς κλινικά να έχουμε ποτέ σύσπαση των τοιχωμάτων της καρδιάς και κατά συνέπεια να έχουμε αρτηριακή πίεση και σφύξεις.

ΕΡ. Ποιο είναι το ιατρικό πρωτόκολλο στη διαδικασία ανάνηψης σε καρδιακή ανακοπή;

ΑΠ. Μετά τα 30 λεπτά από την ανακοπή, εάν ο ασθενής δεν ανακτήσει αυτόματο ρυθμό και αναπνοή δικαιούμαστε να σταματήσουμε τη προσπάθεια ανάνηψης και δηλώνεται η ώρα θανάτου. Στη Τζωρτζίνα εφόσον είχαμε ηλεκτρικό σήμα στο μόνιτορ και στο καρδιογράφημα από το βηματοδότη συνεχίσαμε τη προσπάθεια ανάνηψης πάνω από τα 30 λεπτά και κράτησε περίπου 1 ώρα. Μόλις έπαψε το ηλεκτρικό σήμα να υφίσταται τότε δηλώσαμε και την ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας.

ΕΡ. Σε ποιές περιπτώσεις χορηγείται κεταμίνη;

ΑΠ. Η κεταμίνη κατά τη διάρκεια της ενδοτραχιακής διασωλήνωσης στα παιδιά έχει συγκεκριμένες ενδείξεις όπως αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, άσθμα και βρογχιολίτιδα και δεν αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής. Η χρήση της είναι πολύ σπάνια και σε επείγουσα διασωλήνωση. Στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, δηλαδή σε ένα παιδί που είναι ουσιαστικά νεκρό, δε χρειάζεται να δώσεις κατασταλτικά φάρμακα.

ΕΡ. Εσείς ξέρετε πως επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό η κεταμίνη;

ΑΠ. Προκαλεί καταστολή και αναλγησία. Έχει άμεση δράση. Οι άμεσες επιπλοκές είναι ταχυκαρδία, βρογχοδιαστολή, παραισθήσεις και σε αυξανόμενες δόσεις κάνει βραδυκαρδία, άπνοια, απώλεια επιπέδου συνείδησης, κώμα. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Τζωρτζίνα κατά τη διαδικασία της ανάνηψης ουδέποτε είχε δικό της ρυθμό και αναπνοή.

ΕΡ. Το γεγονός ότι στη Τζωρτζίνα είχε τοποθετηθεί απινιδωτής-βηματοδότης και παρόλα αυτά έπαθε καρδιακή ανακοπή δικαιολογείται επιστημονικά;

ΑΠ. Εμπειρικά μπορώ να σας πω ότι η καρδιά για να δουλέψει χρειάζεται οξυγόνο. Ναι λοιπόν δικαιολογείται, γιατί με ή χωρίς βηματοδότη η καρδιά
χρειάζεται οξυγόνο και αν για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η παροχή οξυγόνου σταματάει η καρδιά.

ΕΤ. Πως μπορεί να διακοπεί η παροχή οξυγόνου;

ΑΠ. Η παροχή οξυγόνου στον οργανισμό εξασφαλίζεται από το αναπνευστικό σύστημα και προϋποθέτει καλή καρδιακή λειτουργία.

ΕΡ. Πως κρίνετε τη συμπεριφορά της μητέρας κατά τις τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας;

ΑΠ. Μου έκανε εντύπωση ότι ενώ θρηνούσε τα 3 παιδιά της, ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε τη ψυχραιμία του. Επίσης, εντύπωση μου έκανε ότι μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Τζωρτζίνας από εμένα και μια επιμελήτρια, μας ζήτησε να πάει το παιδί για νεκροψία-νεκροτομή στη Πάτρα. Συνήθως ένας γονιός δε σκέφτεται αυτά τα πράγματα εκείνη τη στιγμή. Ήταν στρεσαρισμένη και ταυτόχρονα έδειχνε να διατηρεί τη λογική της.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την αρχική εκτίμηση το παιδί στις 14.30 ήταν νεκρό και ουδέποτε καταφέραμε να το επαναφέρουμε στη ζωή.

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα καθώς ένας ένορκος ήταν ασθενής.

εντατικολόγος

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ