Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – Καρδιολόγος Παίδων: «Δεν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα – Έκπληξη ο ξαφνικός θάνατος του παιδιού – Η καρδιά του ήταν οχυρωμένη!»

 

Του Νίκου Νικολετάκη

Ξεκάθαρος ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε κάποιο καρδιολογικό νόσημα το οποίο θα οδηγούσε σε αιφνίδιο θάνατο ήταν ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων “Παν. & Αγλαΐας Κυριακού” Στέλιος Στειρόπουλος : «Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία. Δεν υπήρχε δηλαδή καρδιολογικό νόσημα. Ήταν έκπληξη για εμάς ότι το παιδί πέθανε το Σάββατο. Η καρδιά του ήταν οχυρωμένη» τόνισε.

Η κατάθεση του καρδιολόγου

Μάρτυρας: Εξέτασα το άτυχο κορίτσι στις 27/1. Ήρθε στο καρδιολογικό ιατρείο συνοδευόμενο από τη μητέρα του. Έγινε η εξέταση και όλα ήταν φυσιολογικά. Είχε φυσιολογικό ρυθμό εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια έγινε υπερηχογράφημα το οποίο σε γενικές γραμμές ήταν καλό, η μόνη λεπτομέρεια ήταν ότι η βαλβίδα είχε κάποια πρόπτωση. Εξηγώ: είχε προπτωσική συμπεριφορά η βαλβίδα. Ήταν μια λεπτομέρεια που είδα και την κατέγραψα αν και δεν ήταν κάτι περίεργο.
Μου έδειξαν ένα βίντεο με το μόνιτορ. Είδα στο μόνιτορ ότι η συσκευή λειτουργούσε κανονικά. Η ανιχνευτική ικανότητα και η βηματοδοτική ήταν σωστή. Το παιδί έπαιρνε ένα αντιυπερτασικό φάρμακο. Εμείς προτείναμε να αλλάξουμε αυτό το φάρμακο και να βάλουμε ένα πιο κατάλληλο για την Τζωρτζίνα που είναι πρώτης γραμμής για την υπέρταση.

Νομίζω την επόμενη ημέρα είχα μιλήσει και με τον κύριο Ηλιάδη και μου είπε άριστη επιλογή η αλλαγή του φαρμάκου. 15-20 λεπτά είδα το παιδί όσο κράτησε η εξέταση. Το Σάββατο που έφυγε από τη ζωή δεν είχα εφημερία.
Πρ: στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Ηλιάδη σας έδωσε άλλες πληροφορίες για το παιδί;

Μαρτ: Μάλιστα τον ρωτήσαμε, μας είπε το ιστορικό του παιδιού ότι είχαν εξεταστεί και οι γονείς για καρδιολογικά νοσήματα, ότι υπήρχαν αλλά δυο παιδιά που είχαν πεθάνει.

Πρ: Αυτά τα επεισόδια βραδυκαρδίας εξηγούνται;

Μαρτ: Καρδιολογικά όχι. Ήξερα ότι έχει γίνει εκτεταμένος έλεγχος αλλά έπρεπε και εγώ ως καρδιολόγος να εξετάσω όλα αυτά. Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιο καρδιολογικό νόσημα το οποίο θα οδηγούσε σε αιφνίδιο θάνατο. Ήταν έκπληξη για εμάς ότι το παιδί πέθανε το Σάββατο. Η καρδιά του ήταν οχυρωμένη.

Πρ: μπορεί να έχουμε βραδυκαρδία από άλλη αιτία;

Μαρτ: Βεβαίως από υποξία για παράδειγμα.

Πρ: Υπαρχει κάποιος χρόνος που μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να συμβεί αυτό για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα;

Μαρτ: Αφού υπάρχει βηματοδότης, γιατί δεν απάντησε το μυοκάρδιο και σταμάτησε σημαίνει κάτι άλλο. Δεν είναι καρδιολογικό το νόσημα.

Πρ: ποτε έχουμε πρόβλημα στο μυοκάρδιο δεν ανταποκρίνεται δηλαδή στον βηματοδότη και δεν οφείλεται σε καρδιολογικό;

Μαρτ: Αν έχουμε υποξία τα όργανα δεν αντιδρούν γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο.

Πρ: σε τι συμπέρασμα οδηγήστε;

Μαρτ: σίγουρα, δεν ήταν καρδιολογικής αιτιολογίας.

Η πρόεδρος δίνει στον μάρτυρα εξετάσεις με το καρδιογράφημα και άλλες μετρήσεις της Τζωρτζίνας: Δείτε αυτές τις εξετάσεις και πείτε μας τι βλέπετε

Μαρτ: Βλέπουμε εδώ ότι λειτουργεί ο βηματοδότης αλλά το μυοκάρδιο δεν ανταποκρίνεται. 14:29, ώρα 15:10 βλέπω υπάρχει ηλεκτρική δραστηριότητα.

Πρ: Δηλαδή λειτουργεί η καρδιά εκεί;

Μαρτ: Ηλεκτρικά μπορεί, μηχανικά να μην μεταφράζεται σε σφυγμό.
Βλέπω στις εξετάσεις αυτές ότι :
Στις 14:20 έχει αποδιοργανωθεί ηλεκτρικά η καρδιά. Υπάρχει κάποια δραστηριότητα αλλά όχι αυτή που θα περιμέναμε. 14:24 το ίδιο ουσιαστικά. 14:29 είναι ακόμα πιο αποδιοργανωμένη η καρδιά.
Σταδιακά δηλαδή αποδιοργανωνόταν.

Μπάκα(συνεργάτιδα Αλέξη Κούγια): Σχετικά με τα καρδιογραφήματα, κατέβασαν τον καρδιογράφο μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας και οι ώρες δεν είναι ακριβώς αυτές. Της νετρόνης (τιμή) είναι η ώρα. Το καρδιογράφημα αυτό δεν είναι συνεχόμενο, είναι διαφορετικά.

Πρ: Κατάλαβα τι λέτε δεν έχουμε κάθε ένα λεπτό καταγραφή.

Μπάκα: Κάποιος πρέπει να μας απαντήσει αν το μηχάνημα που λέει 13:59 είναι η πραγματική ώρα.

Πρ: Αυτή είναι η δίκη σας αντίληψη για την ώρα. Ένα μηχάνημα δεν καταγράφει μόνο του ώρες.

Μπάκα: Πρέπει να το δούμε

Πρ: Θα το δούμε στη πορεία σημειώστε το. Συνεχίζουμε!

Σύνεδρος: Μπορείτε από το καρδιογράφημα να προσδιορίσετε την ώρα θανάτου;
Μ: Τα σπαικ (αυτές τις γραμμούλες που λέμε) αν δεν υπάρχουν είναι θάνατος. Όπως και αν δεν έχουμε σφυγμό.

Καράμπελας – Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση για τα επεισόδια βραδυκαρδίας;

Μ: Αφού δεν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, μπορεί να υπήρχε βλάβη καρδιαγγειακή αυτόνομη νευροπάθεια. Αυξομειώσεις δηλαδή στη πίεση, φυσικά και η υποξία μπορεί να είναι αιτία όπως είπαμε.

Η δίκη διεκόπη εν αναμονή του Αλέξη Κούγια ο οποίος τελικά δεν προσήλθε να εξετάσει τον μάρτυρα.

ΔέσποιναΤαταριώτη – ειδικευόμενη παιδίατρος «Αγλαΐα Κυριακού»

Άκουσα πρώτα για το περιστατικό, στην πρωινή παράδοση της 27ης/1. Μας είπαν οι συνάδελφοι για ένα κορίτσι 9 ετών, με ιστορικό ανακοπής που έκτοτε είχε εγκεφαλοπάθεια. Ότι ήρθε για περεταίρω έλεγχο, καθώς είχαν παρουσιαστεί επεισόδια αποκορεσμού και ταχυκαρδίας/βραδυκαρδίας. Το παιδί ήταν σε καλή κατάσταση. Από το ιστορικό ξέραμε ότι έχουν χαθεί δυο αδερφάκια από αιφνίδιο θάνατο.

Επισκέφθηκα τον θάλαμο της Τζωρτζίνας, με τους δυο γονείς παρόντες, πήρα το ιστορικό του παιδιού και το οικογενειακό. Οι γονείς μου είπαν για τους θανάτους των δύο παιδιών. Για τον πρώτο θάνατο μου φάνηκε περίεργο που το παιδί πέθανε ξαφνικά από οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Εξέτασα το παιδί, ήταν σε σταθερή κατάσταση, τετραπληγικό με εγκεφαλοπάθεια. Δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επαφή. Είχε καλές εξετάσεις και καλά ζωτικά σημεία.

Προγραμματίσαμε καρδιολογική εξέταση, από την οποία δε διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. Έγινε μόνο μια αλλαγή φαρμάκου. Ενημέρωσα τη μητέρα για την αλλαγή, εκείνη στην αρχή έφερε αντίρρηση, όχι με άσχημο τρόπο, λέγοντας μου ότι την αγωγή του παιδιού τη ρυθμίζει ο κ. Ηλιάδης. Επικοινωνήσαμε μαζί του και αυτός συμφώνησε.

Έγινε και εγκεφαλογράφημα το οποίο δεν ανέδειξε καμία παθολογία. Είπαμε ότι εφόσον το παιδί ήταν σταθερό, να αρχίσουμε σταδιακά τη σίτιση. Η νυχτερινή βάρδια κύλισε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί κάτι. Το πρωί 28/1 ξαναείδα το παιδί και ήταν μια χαρά. Κάναμε έναν υπέρηχο κοιλίας και ήταν όλα φυσιολογικά.

Κάποια στιγμή ενώ ήμουν απέναντι από τον θάλαμο, βγήκε η μητέρα και μας είπε ότι κάτι κάνει το παιδί, να μπούμε να το δούμε.

Είδαμε ένα παιδί που είχε στρέψει το κεφάλι αριστερά, οι κόρες σε μυδρίαση, είχε προσήλωση βλέμματος, είχε ταχυκαρδία και αποκορεσμο. Δεν έκανε κινήσεις αλλά είχε μια ανησυχία, μια γκρίνια.

Βάλαμε οξυγόνο και σε ελάχιστη ώρα επανηλθε το οξυγόνο. Δώσαμε μιδαζολάμη για να λυθεί το επεισόδιο σπασμών, σε περίπτωση που όλο αυτό ήταν σπασμοί.

Στο μεταξύ είδαν το παιδί και οι συνάδελφοι από τη ΜΕΘ και δεν εντόπισαν κάτι.

Βγήκαμε από τον θάλαμο και περίπου στις 11.30 ξαναβγήκε η μαμά και μας είπε ότι το παιδί πάλι κάτι κάνει. Ξαναμπήκαμε και είδαμε ακριβώς ένα ίδιο επεισόδιο, πάλι με ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού.

Ξαναβάλαμε οξυγόνο και επανήλθε πάλι. Η μαμά τότε μας είπε ότι «το μεγάλο επεισόδιο με τη βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε σε λίγο». Αυτή η φράση μου έκανε πολύ εντύπωση εκείνη την ώρα.

Η διευθύντρια μετά ζήτησε τα φάρμακα να τα δίνουν οι νοσηλευτές και όχι η μητέρα, για να είμαστε σίγουροι ότι δίνονται σωστά.

Στη συνέχεια πάλι το μεσημέρι 14.30 πάλι ήρθε η μαμά και είπε ξανά το ίδιο. «Ελάτε κάτι κάνει το παιδί». Είδαμε ξανά την ίδια εικόνα με τα προηγούμενα. Εξετάσαμε ξανά το παιδί και ακούσαμε λίγα ακροαστικά, πιθανόν από μια μικρή εισρόφηση και έτσι δώσαμε αντιβίωση.

Την επόμενη ημέρα, 29/1, το πρωί οι συνάδελφοι μας είπαν ότι το παιδί ήταν μια χαρά. Εκτός από τις 18.30 το απόγευμα που πάλι η μαμά είχε ειδοποιήσει για ίδιο επεισόδιο το οποίο άμεσα υποχώρησε. Επίσης η συνάδελφος μας είπε ότι τα επεισόδια αυτά δεν καταγράφονταν στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Εξετάσαμε το παιδί και ήταν όλα εντάξει και χαμηλώσαμε λίγο την παροχή οξυγόνου.

Μέχρι το μεσημέρι μπαίναμε και τη βλέπαμε και ήταν σε σταθερή κατάσταση. Αφαιρέσαμε και τα ηλεκτρόδια του εγκεφαλογράφου.

Τελευταία φορά που μπήκα στο δωμάτιο ήταν στις 13.30 και ήταν όλα εντάξει. Κάποια στιγμή πριν τις 14.30 μιλούσα με τη διευθύντρια μου στο τηλέφωνο και ακούω μια νοσηλεύτρια να της φωνάζει και μου λέει «έλα επάνω γρήγορα, η Τζωρτζίνα κάτι έπαθε».

Πήγα τρέχοντας και είδα τη διευθύντρια μου και τους νοσηλευτές να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Μπήκα και εγώ στη διαδικασία. Με την ανάνηψη ασχολούνταν κυρίως οι γιατροί της μονάδας αλλά βοηθούσα κι εγώ. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για πολλή ώρα. 15.50 σταματήσαμε. Γι αυτό γράφτηκε αυτή η ώρα θανάτου.

Πρόεδρος: Είδατε τη μητέρα μετά;

Βγαίνοντας από τον θάλαμο συλλυπήθηκα τη μητέρα για το τραγικό συμβάν. Τυπική διαδικασία, δε μου είπε εκείνη κάτι. Μόνο «ευχαριστώ».

Πρ: Σας είπε η μητέρα για ποιον λόγο μπήκε το παιδί στο Καραμανδάνειο;

Μου περιέγραψε ένα επεισόδιο σαν να τρέμει, σαν πανικό. Τη ρώτησα αν το παιδί είχε τις αισθήσεις του, απάντησε ναι.

Πρ: Στις 28/1 πως σας ενημέρωσε για το πρώτο επεισόδιο; Φώναζε κάτι; Βοήθεια;

Όχι, όχι ποτέ! Να έρθει τρέχοντας, να φωνάξει «βοήθεια», ποτέ. Άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, βγήκε και μας είπε «ελάτε γιατί κάτι κάνει το παιδί». Πολύ ήρεμα. Δεν διαπίστωσα αγωνία, ή ανησυχία.

Πρ: Στις 29/1 όταν τρέξατε, η μητέρα που ήταν;

Θυμάμαι ήταν ανοιχτή η πόρτα του θαλάμου δε θυμάμαι που στεκόταν. Κάποια στιγμή της είπαμε να περάσει έξω. Ήταν πολύ ψύχραιμη, δεν έδειχνε να έχει αγωνία, δεν έκλαιγε. Ήταν ψύχραιμη.

Πρ: Όταν σας είπε ότι «το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» τη ρωτήσατε τι εννοεί;

Όχι, δεν το σκέφτηκα να τη ρωτήσω.

Πρ: Τα επεισόδια ήταν όλα τα ίδια;

Ναι, όλα.

Πρ: Στην κατάθεση σας λέτε για τον κ. Δασκαλάκη, ότι ζήτησε η ιατροδικαστική να γίνει στην Πάτρα η στα Γιάννενα;

Ήμασταν στο γραφείο, ήρθε και μας είπε ότι ήθελε να μεταφερθεί στην Πάτρα ή τα Γιάννενα η σορός του παιδιού. Δεν θυμάμαι όμως κάτι άλλο.

Εισ: Το μεγάλο επεισόδιο που σας προανήγγειλε η μητέρα το έκανε τελικά το παιδί;

Μ: Επεισόδιο βραδυκαρδίας, εγώ δεν είδα. Τώρα τι εννοούσε ακριβώς η μητέρα, δεν το ξέρω. Μόνο εκείνη το ξέρει αυτό…

Καράμπελας: Περιγράψτε μας τον θάλαμο νοσηλείας.

Ήταν ο θάλαμος της μόνωσης που είχε νοσηλευτεί το παιδί. Εχει το κρεβάτι, 1-2 καρέκλες και το μπάνιο. Η πόρτα έχει τζαμάκι που αν περάσει κάποιος απέξω βλέπει μέσα.

Καράμπελας: Για τα επεισόδια δόθηκε κάποια εξήγηση που οφείλονταν; Συζητήσατε με τους συναδέλφους σας;

Θυμάμαι ότι λέγαμε ότι ήταν επεισόδια ανεξήγητα. Ότι θα μπορούσαν να είναι σαν σπασμοί ή ένα άτυπο επεισόδιο από αυτά που κάνουν τα παιδιά με εγκεφαλοπάθειας. Ή ένα επεισόδιο που προκύπτει από υποξία, έλλειψη οξυγόνου.

Καράμπελας: Στον εγκεφαλογράφο ποτε μπήκε το παιδί και πότε βγήκε;

Στις 28/1 το μεσημέρι μπήκε και το πρωί προς μεσημέρι της 29/1 βγήκε. Σχεδόν 22 ώρες.

Γεωργακόπουλος: Φτάσατε στον θάλαμο περίπου στις 14.30. Και μπήκατε στην ανάνηψη. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί τότε ήταν νεκρό;

Πρακτικά το παιδί ήταν ήδη νεκρό, ναι.

Γεωργακόπουλος: Θυμάστε αν χτυπούσε το οξύμετρο;

Στη διαδικασία της ανάνηψης χτυπούσε συνέχεια. Τη στιγμή που μπήκα στον θάλαμο δεν μπορώ να θυμηθώ αν χτυπούσε.

Γεωργακόπουλος: Νωρίτερα όταν είχατε μπει στον θάλαμο ήταν σε λειτουργία το οξύμετρο;

Ναι, λειτουργούσε κανονικά.

Γεωργακόπουλος: Το γεγονός ότι «γύριζε στο όνομα της» που αναφέρεται στο ιστορικό της, δε σημαίνει ότι είχε κάποια αντίληψη;

Μ: Γενικά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο αντιλαμβάνονται αυτά τα παιδιά. Δυο φορές που της είπα «Τζωρτζίνα μου» γύρισε στο όνομα της. Τώρα αν αντιλαμβανόταν ή αν ήταν τυχαίο δεν μπορώ να το γνωρίζω.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ