Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου live – Εντατικολόγος: Η μητέρα τροφοδοτούσε τα social media και δεν είχε κατανοήσει την τραγωδία”

Του Νίκου Νικολετάκη

Ο εντατικολόγος Χαράλαμπος Κοτσιώνης στην κατάθεση του σήμερα στη δίκη Πισπιρίγκου είπε ότι τουςέκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μητέρα, την οποία συνάντησε για πρώτη φορά στην καριέρα του: “Ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά τα πράγματα αλλά μας φαινόταν διαδικαστική στα περισσότερα που έκανε. Μας φαινόταν μια μητέρα που τροφοδοτεί τα social media. Μας φαινόταν ότι ηταν μια μητέρα που δεν είχε κατανοήσει την τραγωδία. Το θεωρούσα αδιανόητο να έχεις περάσει κάτι τέτοιο και να ανεβάζεις φωτογραφίες από παραλίες και από συναυλίες.

Ήταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που δουλευω που το σύνολο του ιατρικού προσωπικού είπε ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συμπεριφορά της μητέρας. Με αυτά τα δεδομένα κρίναμε ότι έπρεπε να διερευνηθεί κάποια εμπλοκή της μητέρας ή της ευρύτερης οικογένειας. Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε. Δεν ξεκινάμε κάποια διαφορά με τους γονείς. Όλη η ομάδα στήριξε τον κ.Ηλιαδη για να γίνουν κάποιες κινήσεις προς αυτή την διερεύνηση.”

Νωρίτερα ο επιμελητής Α’ του νοσοκομείου είπε: “Ήρθε διασωληνωμένο. Το έφερε ο κ.Χασαπόπουλος.

Ο λόγος που το έφερε ήταν επειδή ήταν ένα παιδί δυνητικά ασταθές, υπήρχε η δυνατότητα να κάνει μια δεύτερη ανακοπή.

Το παιδί ήρθε στην μονάδα, έγινε κατά την γνώμη μου σωστή διακομιδή, ήρθε με καλά ζωτικά σημεία. Ο κ. Χασαπόπουλος μου είπε το ιστορικό, για τους άλλους δύο θανάτους στην οικογένεια πρόσφατα.

Ξεκινήσαμε τη νοσηλεία στην ΜΕΘ.

Οι γονείς νομίζω ήρθαν μετά από λίγο γιατί δεν χωράνε στο ασθενοφόρο μεσα. Τους συστήθηκα αλλά δεν τους έδωσα κάποιες άλλες πληροφορίες γιατί το παιδί μόλις είχε έρθει και επρεπε να γνωρίσω το περιστατικό.

Αυτό που χρειάστηκε αρχικά ήταν να μπουν κάτι φλέβες μεγάλες για να κάνουμε την παρακολούθηση του παιδιού. Από τις πρώτες ενδείξεις δεν φαινόταν προβλήμα στο αναπνευστικό, αλλά πρόβλημα μειωμένης καρδιακής παροχής προς την περιφέρεια. Πιθανότατα θα υπήρχε και προβλημα εγκεφαλικού οιδήματος. Αυτα τα αναμένουμε λόγω της ανακοπής.

Και βλέπαμε από το λεγόμενο σύνδρομο μετά την ανακοπή. Δηλαδή προβλήματα στον εγκέφαλο, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και προβλήματα από την επαναιμάτωση των ιστών.

Έπειτα έγινε μια ενημέρωση στους γονείς. Ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε αν το παιδί σας θα ζήσει. Τα πρώτα 24ωρα είναι σημαντικά. Δεν είχαμε αιτία για να ξέρουμε αν μπορούμε να τα αναστρέψουμε τα αίτια.
Οι γονείς ήταν σοκαρισμένοι, δεν είδαμε υπερβολικές αντιδράσεις αλλά αυτό είναι κάτι συνηθισμένο γιατί είχαν υποστεί μεγάλο σοκ.
Μας είχαν ρωτήσει για την πρόγνωση αλλά εμείς σύμφωνα με την οδηγία από την αμερικανική καρδιολογική εταιρεία πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρια 24ωρα. Την όγδοη μέρα κάναμε μαγνητική εγκεφάλου.

Μετά αποσωληνώθηκε αλλά ήταν πολυ πιθανό μετά ότι θα υπάρχουν υπολειπόμενα προβλήματα στο παιδι.
Εγκεφαλικής σπαστικής παραλυσης.

Μετά άρχισε να έχει μια καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον. Αντιδρούσε σε κάτι ηχητικά ερεθίσματα. Όταν ερχόταν η φυσιοθεραπευτρια που την ταλαιπωρούσε αρκετά, άρχισε να κλαίει.

Το θέμα της Τζωρτζίνας τέθηκε συμβούλιο για την χορήγηση βηματοδοτών και εγκρίθηκε. Το παιδί πήγε στο Ωνάσειο για περίπου έναν μήνα, επέστρεψε σε εμάς και μετά μπήκανε στη διαδικασία γαστροστομιας στο Καραμανδάνειο. Ξαναήρθε σε εμάς , εκπαιδεύτηκε η μητέρα για την γαστροστομία. Και έφυγε για το σπίτι. Η κα. Πισπιρίγκου εκείνη την περίοδο στο σπίτι είχε επικοινωνία με τον κ.Ηλιάδη.
Νομίζω ότι τις λίγες ώρες που βρισκόταν στο σπίτι, το παιδί έκανε κάποιους εμετούς. Οντως ο εμετός είναι μια από τις παρενεργειες, δεν το βλέπουμε πολύ συχνά αλλά υπάρχουν.

Τα επεισόδια

Μετά κάναμε το παιδί εισαγωγή στην παιδιατρική. Έκανε τρία μεγάλα επεισόδια. Το πρώτο θεωρείται να ήταν επεισόδιο σπασμών. Αρχικά έλεγαν για ανακοπή αλλά δεν ίσχυε και θα το χαρακτηρίζαμε ως υπεραντίδραση των παιδιάτρων.

Μετά η Τζωρτζίνα εμφάνισε μείωση του κορεσμού, ταχυκαρδία και άλλα συμπτώματα. Έκανε τέσσερα επεισόδια μέσα σε λίγες ώρες. Την κάναμε πάλι εισαγωγή στην μονάδα. Και πάλι δεν βρήκαμε κάτι ενώ την παρακολούθουσαμε 24ωρο και μετά ξαναπήγε στην παιδιατρική.
Πάλι εκεί είχαμε άλλο ένα επεισόδιο με πτώση κορεσμού, ωχρότητα και της έδωσαν εμφυσήσεις με “Αμπού”.

Κατέβηκα το πρωί και είδα το παιδί ωχρό αλλά με καλή πίεση. Μου έδωσε την εντύπωση ότι όποιο επεισόδιο και αν είχε υποστεί, ήταν σε φάση που γινόταν καλά. Μίλησα με την κα.Παπαθεοδωροπούλου και αποφασίσαμε ότι θα παίρναμε το παιδί στην μονάδα. Για άλλη μια φορά το παιδί δεν έδειξε τίποτα. Επανήλθε το χρώμα του.

Αποφασίσαμε να μεταφερθεί στο Αγλαια Κυριακού προκειμένου να γίνει ένας ενδελεχής νευρολογικος έλεγχος.
Μας είχε προβληματίσει το περιστατικό γιατί όσο προχωρούσε ο έλεγχος ήταν αρνητικός, επειδή υπήρχαν άλλοι δύο θάνατοι στην οικογένεια και δεν ήταν πλήρως διευκρινισμενα τα αίτια και μας προβλημάτισε κυρίως η συμπεριφορά των γονιών και κυρίως της μητέρας. Για μένα το συναίσθημά της ήταν απρόσωπο. Τι εννοώ με αυτή τη φράση. Θεωρούσαμε όλοι ότι αυτή η οικογένεια έχει περάσει μια τραγωδία. Έχουν δύο παιδιά που είχαν πεθάνει και το τρίτο παιδί είχε πάθει ανακοπή και θα χρειαζόταν υποστήριξη, δεν ξέραμε σε τι μέγεθος. Μετά το αρχικό σοκ, αυτή η μη αντίδραση και ο μη θρήνος συνεχιζόταν.

Εισαγγελέας: Όταν ήρθε η Τζωρτζίνα στο Ρίο είχε μειωμένη καρδιακή παροχή.

Μ: Η ποσότητα του αίματος στην καρδιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Δεν οφειλόταν μόνο στην ανακοπή. Οφειλόταν και σε μια αγγειοπαραλυση. Φαίνεται ο ασθενής σαν να είναι σε μια σοβαρή σήψη. Όταν της δόθηκαν τα φάρμακα είχαμε καλή ανταπόκριση από το παιδί.

Γεωργακόπουλος: 11 Απριλίου δείγμα αίματος και ούρων θυμάστε τα αποτελέσματα;

Μ:Τις κάνουμε αυτές στις εξετάσεις για ασθενείς που δεν ξέρουμε τα ακριβή αίτια . Ήταν αρνητικός.

Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Αν είχε κεταμίνη θα βρισκόταν στις συγκεκριμένες εξετάσεις;
Μ. Όχι δεν θα βρισκόταν γιατί δεν είναι στο πάνελ των εξετάσεων που κάνουν. Είναι για κάνναβη, αλκοόλ και άλλες ουσίες και δεν ξέρω αν υπάρχει αντιδραστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ