Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – Γ. Παπαγιάννης – Ωνάσειο: Δεν είδαμε ποτέ κάποια παθολογική κατάσταση στην καρδιά της Τζωρτζίνας

Του Νίκου Νικολετάκη

Με την κρίσιμη κατάθεση του Γιάννη Παπαγιάννη διευθυντή του παιδοκαρδιολογικου τμήματος στο Ωνάσειο συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο γιατρός ξεκαθάρισε ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν έδειξε να έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, αρρυθμία ή κάτι άλλο στην καρδιά της.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα του ότι ο θάνατος της εννιαχρονης δεν συνδέεται αιτιωδώς με κάποιο γενετικό νόσημα της καρδιάς, το οποίο δεν ανιχνεύθηκε από τους γιατρούς ή από τον απινιδωτή που της τοποθετήθηκε.

Όπως είπε ο μάρτυρας, το παιδί ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες ούτε άλλες αρρυθμίες, διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Ο ίδιος επισήμανε ότι υπήρξαν μόνο κάποια μικρά θέματα τα οποία οφείλονται στην αιφνίδια ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο. Στην αίθουσα παραβρέθηκε και ο Μάνος Δασκαλάκης .


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του ereportaz.gr από τις 1/8/2022! Πάτρα: Πρωτοφανής και εντελώς αφύσικος ο θάνατος της Τζωρτζίνας


Η κατάθεση Παπαγιάννη

“Με βάση την ειδικότητα μου , εκπαιδεύτηκα στην ηλεκτροφυσιολογια των παιδιών. Παραπέμπονται πολλά περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Μου παραπέμφθηκε η Τζωρτζίνα από τον κ. Ηλιαδη για να αποφασίσουμε για την κατάλληλη θεραπεία των συμβάντων που είχε παρουσιάσει.
Ξεκινάμε από το ιστορικό της Τζωρτζίνας που είχε ένα επεισόδιο στο Καραμανδάνειο.. Ετέθη υποψία ενός νευρολογικού νοσήματος. Στην εκτίμηση μας ή Τζωρτζίνα δεν είχε παρουσιάσει άλλα προβλήματα. Ήταν ένα ζωηρό παιδί, δεν είχε συμπτώματα ταχυκαρδίας, κόπωσης κλπ. Από το οικογενειακό ιστορικό δεν υπήρχαν ιστορικά αρρυθμιών κλπ. Στην καρδιολογική εξέταση δε βρέθηκε κανένα νευρολογικό εύρημα.

Το καρδιογράφημα παρουσίαζε φυσιολογικό ρυθμό. Δεν είχε κάποια ένδειξη, ούτε παθολογικές βραδυκαρδίες. Κάναμε επίσης έναν εμπεριστατωμένο έλεγχο της καρδιάς, έδειξε φυσιολογικό”.

Στη συνέχεια ο έγκριτος καρδιολόγος ανέλυσε τη λειτουργία του απινιδωτή- βηματοδότη που τοποθετήθηκε στην Τζωρτζίνα.

Μ: Συζητήσαμε τα υπέρ και τα κατά του απινιδωτη. Είπαμε ότι υπήρχαν αιφνίδιο θάνατοι των δύο παιδιών και η ανεξήγητη ανακοπή της Τζωρτζίνας. Είχε γίνει και ένας γενετικός έλεγχος που δεν είχε ολοκληρωθεί. Δεν είχαμε βρει κάποιο αίτιο για να μας δείξει ότι αυτά συνέβησαν από αρρυθμία. Με βάση το ιστορικό της οικογένειας κλπ, αποφασίσαμε με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων να τοποθετηθεί ο απινιδωτής.

Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, τοποθετήσαμε τον απινιδωτή και όταν το παιδί ανένηψε, το πήγαμε πίσω στην Πάτρα.
Ο απινιδωτής είχε συνδεθεί με ένα σύστημα παρακολούθησης εκ του μακρόθεν. Για κάποιο λόγο η μητέρα ήθελε να μας στέλνει κάθε μέρα δεδομένα. Άλλες φορές μέσω μειλ και άλλες φορές χωρίς να με ενημερώσει. Δεν πήραμε ποτέ κάποια παθολογική κατάσταση. Κάποιες φορές το μηχάνημα λειτουργούσε ως βηματοδότης.

Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά την διαρκεια της ανακοπής του παιδιού και μου ζήτησε να δω. Άνοιξα τον υπολογιστή και είδα ότι στις δύο το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς του παιδιού.
20 λεπτά πριν το συμβάν(σ.σ. εννοεί τον αιφνίδιο θάνατο του κοριτσιού) το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, μια ώρα αργότερα, έγινε πάλι καταγραφή των δεδομένων και έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης.

Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία. Μου εστάλη μετά ένα καρδιογραφημα που έδειχνε ότι δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει την καρδιά. Δεν είχαμε ποτέ καμία ένδειξη πρωτογενούς νόσου της καρδιάς!

Πρόεδρος: Σας έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την ενημέρωση;

Μ : Ότι το παιδί δεν είχε κάποιο προειδοποιητικό συμπτώμα.

Π: Στις 29/3/21 το παιδί εξετάστηκε από την κ. Καρατζά. Βρέθηκαν όλα φυσιολογικά. Η εξέταση αυτή έπρεπε να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

 

Μ: Δεν είναι κάτι που γίνεται σε τακτά διαστήματα.
Δεν υπήρχε ένδειξη να εξεταστεί το παιδί αφού τα ευρηματα της κ. Καρατζά ήταν φυσιολογικά.

Πρόεδρος: Σας τηλεφώνησε κάποια στιγμή ο κος Ηλιάδης και σας είπε για τα δύο επεισόδια.

Μ: Με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν είχε προηγουμένως κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα. Δεν ξέρω γιατί δεν γράφτηκε στο παραπεμπτικό, ποιος ήταν ο ρυθμός της καρδιάς του.

Πρ: Το πρώτο 24ωρο της νοσηλείας της Τζωρτζίνας εμφάνισε ένα επεισόδιο σπασμών. Διήρκεσε 20 λεπτά . Είχε πυρετό κλπ. Αυτό είχε σχέση με τη λοίμωξη με την οποία εισήχθη; Ή μπορεί να είχε σχέση με την τετραπληγία;

Μαρ: Συνδυασμός και των δύο. Ο πυρετός και σε φυσιολογικά παιδιά μπορεί να δημιουργήσει σπασμούς. Αλλά σε παιδιά με τετραπληγία.

Πρ. Ποια τα αιτία για ανακοπή στα παιδιά 8 ετών;

Μαρτ: Αρχικά τα αρρυθμιογόνα σύνδρομα. Είτε να έχει μεταφερθεί στο παιδί από ένα γονιό, είτε να είναι αυτόματη μετάλλαξη. Μπορεί να διαταραχθεί λοιπόν η καρδιακή ισορροπία. Υπάρχουν πολλοί τύποι, 17, τους διερευνήσαμε όλους και δεν βρέθηκε κανένας από αυτούς.

Που πάλι δεν βρέθηκε στο καρδιογράφημα ούτε στον γενετικό έλεγχο.

Ο παιδοκαρδιολόγος έκανε αναφορά σε δύο γνωστά σύνδρομα από τα οποία επίσης δεν έπασχε η Τζωρτζίνα Πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία. Σπάνιο και συμβαίνει υπό στρες ή σε έντονη άσκηση.

Μ: Δεν είδαμε ποτέ κάποια παθολογική κατάσταση που να ενεργοποιήσει το μηχάνημα να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Κάποιες φορές λειτουργούσε ως βηματοδότης. Αρκετές ώρες της ημέρας. Τον Νοέμβριο το ποσοστό την ημέρα έφτασε στο 30%. Το παιδί δεν εκδήλωσε κάποια αρρυθμία και δεν κατέγραψε τίποτα το μηχάνημα.

Εγώ έλαβα μια κλήση απ τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής του παιδιού και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Άνοιξα λοιπόν το κομπιούτερ είδα το σύστημα και είδα ότι στις 14:00 υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς του παιδιού. Το μηχάνημα απλώς παρακολουθούσε. Πριν το συμβάν του παιδιού μου εστάλη μια καταγραφή του μηχανήματος που έδειχνε ότι λειτουργεί ως βηματοδότης. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία. Και κάποια στιγμή, όταν η ανάνηψη δεν απέδωσε, μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειξε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να δίνει παλμούς αλλά δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει την καρδιά. Δεν μπορεί να επαναφέρει κάποιον που να είναι σε προθανάτια κατάσταση. Δεν είχαμε ποτέ καμία ένδειξη πρωτογενούς νόσου της καρδιάς καμίας φύσεως.

15:10 μου εστάλη καρδιογράφημα.

Πρ: Ποια τα αιτία για ανακοπή στα παιδιά 8 ετών;

Μαρτ: Αρχικά τα αρρυθμιογόνα σύνδρομα. Είτε να έχει μεταφερθεί στο παιδί από ένα γονιό είτε να είναι αυτόματη μετάλλαξη. Μπορεί να διαταραχθεί λοιπόν η καρδιακή ισορροπία. Το πιο συχνό είναι το σύντομο μακρού κιου ΤΕΙ . Υπάρχουν πολλοί τύποι, 17 τους διερευνήσαμε όλους και δεν βρέθηκε κανένας από αυτούς. Υπάρχει το σύνδρομο …. Που πάλι δεν βρέθηκε στο καρδιογράφημα ούτε στον γενετικό έλεγχο. Πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία . Σπάνιο και συμβαίνει υπό στρες ή σε έντονη άσκηση.
Υπάρχει και η κοιλιακή μαρμαριγή. Υπάρχουν και τα δομικά αιτία αιφνίδιου θανάτου. Είναι μια πάθηση που λέγεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Επίσης προέρχεται από έναν γονιό. 1/500 άτομα . Σοβαρή έχουν λίγοι άνθρωποι. Είναι περίπου 1-5% των ασθενών με υπερτροφική… όμως κι αυτό το αποκλείσαμε πλήρως με τον έλεγχο. Ένα παιδί μπορεί να πεθάνει αιφνίδια και με έξω καρδιακά αίτια. Πχ αν το χτυπήσει μια μπάλα στο στήθος με δύναμη κλπ. Η πολύ σοβαρή επιληψία επίσης μπορεί να οδηγήσει στον αιφνίδιο θάνατο.

Πρ: Εάν έχουμε οποιοδήποτε αυτά, θα αναδείξουν πρώτα απινιδώσιμο ρυθμό;

Μαρτ: Δεν καταλήγουμε στην ασυστολία και αδυναμία συσπάσεως της καρδιάς παρά μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Πρ: Άρα αν συνέβαινε κάποιο από όλα αυτά θα είχαμε λειτουργία του απινιδωτη;

Μαρτ: Ακριβώς έτσι είναι.

Πρ: Τα δομικά μας είπε η κα Καρατζά ότι με τις εξετάσεις θα φαίνονταν οι τυχόν δομικές ανωμαλίες μια καρδιάς .

Μαρ: Ναι

Πρ: Αν έχουμε μια εικόνα μιας καρδιάς μπορεί να αλλάξει και σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Μαρτ: Μπορεί αλλά σε πολυ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικά στα παιδιά 10 ετών

Πρ: Για την εξέταση του ενζύμου της τροπονίνης.

Μαρτ: Είναι ένα μυοκάρδιο κι ένζυμο που όταν έχουμε διαταραχή .. οι τιμές μπορεί να ανέβουν μετά από μια μακρά ανακοπή. Μπορεί να είναι παροδική και όχι τελική νέκρωση. Να είναι ισχαιμία. Η αύξηση μετά από ανάνηψη 50 λεπτά είναι αναμενόμενη.

Πρ: Αν υπήρχε δομική ανωμαλία στην καρδιά η τιμή της τροπονίνης θα αυξανόταν;

Μαρτ: Εξαρτάται από την δομική ανωμαλία. Αν είναι έτσι που να μην επιτρέπει την καλή αιμάτωση της καρδιάς μπορεί να ανέβει.

Πρ: Η μείωση και ο χρόνος μείωσης της τροπονίνης έχει σημασία για το αίτιο που προκαλεί την αύξηση;

Μαρτ: Εξαρτάται πόση ώρα ήταν η καρδιά χωρίς καλή κυκλοφορία. Η τροπονίνη θα έμενε υψηλή κ μετά από μέρες αν υπήρχε κάτι παθολογικό.
Η υποξαιμία γενικώς πρέπει να είναι παρατεταμένη για να .. θα πρέπει να φτάσει στο σημείο να μην αναπνέει το παιδί για αρκετά λεπτά ώστε να είναι πολύ μακρά η διάρκεια και να μην επανέρχεται η καρδιά. Μην ξεχνάτε ότι η καρδιά του ξανά λειτούργησε κανονικά. Μετά από τόσο μακρά ανάνηψη κλπ. Άρα σημαίνει ότι ήταν μια καλή καρδιά.

Πρ: Σας έκανε κάποια ενημέρωση η μητέρα για τα επεισόδια;

Μαρτ: Δεν θυμάμαι αν μου είπε κάτι συγκεκριμένο για τα επεισόδια του παιδιού.

Πρ: Λέτε ότι αν είχε γίνει λάθος στην ΚΑΡΠΑ στο Καραμανδάνειο αυτό θα φαινόταν στην καρδιά του παιδιού.

Μαρτ: Αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη η καρδιά θα ήταν επηρεασμένη. Χαμηλή συσταλτικοτητα δηλαδή που δεν την είχε.

Πρ: Αν είχε κάποια παθολογία η καρδιά θα φαινόταν στη λειτουργία της;

Μαρ: Τα σημάδια δεν εξαφανίζονται, θα φαίνονταν!

Πρ: Υπάρχει περίπτωση να υφίσταται ένα γενετικό αρρυθμιογονο νόσημα το οποίο να μην είναι ανιχνεύσιμο;

Μαρτ: Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Αν υπάρχει υπόνοια κάνουμε πλήρη λεπτομέρεια όλου του γονιδιωματος αλλά ακόμα και 1% σπανιο ποσοστό να υπήρχε θα καταγραφόταν στον απινιδωτή και θα είχε εκεί ρυθμό.

 

Πρ. Λέτε στην κατάθεση σας ότι έπρεπε να ενεργήσουμε με βάση τα κλινικά δεδομένα.

Μαρτ. Έχουμε περιπτώσεις όπως αυτές που σας ανέφερα όπου το ποσοστό ανίχνευσης είναι μικρό. Αν υπάρχει σοβαρή υποψία από το καρδιογράφημα του παιδιού δεν θα περιμένουμε τον γενετικό έλεγχο για να γιατρέψουμε το παιδί. Αλλά δεν βρήκαμε κάτι.

Η πρόεδρος τον ρώτησε για την κεταμίνη. Ο μάρτυρας είπε ότι πρόκειται για αναισθητικό φάρμακο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται μετά από ανακοπή καθώς δεν χρειάζεται.
«Ουσιαστικά λειτουργεί αντίθετα, απ’ όσο καταλαβαίνω « λέει η πρόεδρος.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το ποια εξήγηση δίνει ο ίδιος για την αιφνίδια ανακοπή της Τζωρτζίνας είπε ότι δεν υπάρχει αιτία.

 

Συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας: Μπαράζ ερωτήσεων

Δ. Καράμπελας – Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας: Το τελικό αίτιο θανάτου εδώ πιστοποίηθηκε; Βρέθηκαν τοξικές ουσίες.

Μ: Αυτό ναι συμβαίνει

Κ: Φαίνεται ότι οι τελικές αιτίες του συμβάντος είναι εξωκαρδιακές.

Μ : Ναι γιατί δεν βρηκαμε το αίτιο.

Καράμπελας: Λέτε οτι είναι έξωκαρδιακές
Το επιβεβαιώνετε ;

Μαρτ: Ναι.

Καρ: Η και τοξικές ουσίες;

Μαρτ: Ναι το επιβεβαιώνω.

Κ: Το μέγεθος της καρδιάς;

Μαρτ: Εμείς το μέγεθος δεν το μετράμε. Εμείς μετράμε τον όγκο, όχι τη μάζα. Όταν πάει στον παθολογοανατομο μπαίνει σε φορμόλη για να μην αποσυντίθεται και μειώνεται η μάζα της.

 

Κ: Η επαναλειτουργία της καρδιάς δείχνει μια καλή δομικά καρδιά. Σε συνδυασμό και με τον υπέρηχο ήταν επιβαλλόμενο να γίνει κ μαγνητική;

Μαρτ: Όχι δεν ήταν αναγκαίο. Γιατί διενεργείται για να βρούμε ευρήματα που δεν δείχνει ο υπέρηχος. Εδώ ήμασταν ικανοποιημένοι από τα στοιχεία του υπερήχου.

Κ: Είθισται να γίνεται μαγνητική σε αυτή την ηλικία;

Μαρτ: Ναι μπορεί να γίνει, αν δεν έχει βρεθεί το αίτιο. Σε εμάς είχε βρεθεί.

Καράμπελας: Στον βηματοδότη εσείς ήσασταν θετικός;

Μαρτ: Ήμουν αρνητικός στην αρχή. Αλλά κάναμε όλον τον πλήρη έλεγχο που μας άφησε με απουσία ενδείξεων. Αλλά έχοντας υπόψιν το ιστορικό των δύο θανάτων και περίμεναμε και τον γονιδιακό έλεγχο. Σεβαστήκαμε και τους γονείς που δε θα μπορούσαν να αντέξουν άλλον έναν θάνατο.

Κ: Η επιθυμία ήταν από αμφότερους τους γονείς;

Μαρτ: Δεν μπορώ να σας πω αυτό αλλά εμείς πάντα λαμβάνουμε υπόψιν τη γνώμη κ των δυο γονέων. Άρα επιδιώκουμε πάντα την συναίνεση των γονέων και σε αυτή την περίπτωση από ότι θυμάμαι ήταν σύμφωνοι.

Από την πλευρά του ο δεύτερος δικηγόρος του πατέρα των τριών νεκρών παιδιών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος έκανε ερωτήσεις για το αν ήταν κοντά η μητέρα στο παιδί τις ώρες των επεισοδίων.

Γεωργακόπουλος: 15:10 σας αποστέλλεται ένα καρδιογράφημα από την ομάδα της ανάνηψης. Κλπ κλπ. Στις 15:27:21 πως έγινε η ενημέρωση;

Μάρτυρας: Από το ίδιο μηχάνημα.

Γεωργακόπουλος: Άρα στις 15:27 η μητέρα βρίσκεται πλησίον του παιδιού;

Μάρτυρας: Ναι

Γεωργακόπουλος: Στο 15:10 η καρδιά λαμβάνει ερεθίσματα αλλά δεν λειτουργεί;

Μάρτυρας: Ανταποκρίνεται αλλά δεν ξέρουμε πόσο καλά .

Γεωργακόπουλος: Θα μπορούσε η Τζωρτζινα να έχει πεθάνει από την καρδιά της;

Μάρτυρας: Δεν πιστεύω ότι πέθανε από την καρδιά της! Δεν είχε ένδειξη καρδιακού προβλήματος

 

Η δίκη διεκόπη για 45 λεπτά και ξεκίνησε μετά με ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης που ήταν σε άλλο χώρο πριν

Αλέξης Κούγιας

Υποβάλλατε σε ηλεκτροφυσιολογικη εξέταση την Τζωρτζινα;

Μ. Όχι δεν έγινε τέτοιος έλεγχος . Γιατί δεν υπήρχε ένδειξη. Την κάνουμε όταν έχουμε την υποψία ότι έχει προκληθεί κάποια αρρυθμία στο μυακαρδιο.
Κουγιας. Ποια θα ήταν η ένδειξη για να κάνετε;

Μ. Αν είχε κάποιες ταχυκαρδίες, να το έχουμε δει αυτό κλινικά. Οι γονείς για τα συμπτώματα που έχει το παιδί. Μετά θα βλέπαμε το στεφανιογραφημα της.

Κούγιας. Παιδοκαρδιολόγοι που έχουμε μιλήσει μαζί τους λένε οτι παραλειψατε να κάνετε μια εξέταση που έπρεπε να την κάνετε πρώτα.

Επενέβη η πρόεδρος και υπήρχε μια ένταση.

Πρ. Ποιος σας το έχει πει αυτό; Δικοί σας μάρτυρες;

Κουγιας. Θα έρθουν γιατροί μάρτυρες δικοί μας αλλά απευθύνθηκα σε καθηγητές παιδοκαρδιολόγιας. Θα έρθει η ώρα που θα το αποκαλύψουμε αυτό. Θα το πουν την ώρα που πρέπει. Θα έρθουν οι δικοί μας γιατροί και θα έχετε εκπλήξεις.

Μ. Εγω έχω εκπαιδευτεί στην ηλεκτροφυσιολογία των παιδιών. Έχουμε παρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση πάνω στις παθήσεις που μπορεί να πειράξουν τα παιδιά….και είναι ο πιο αρμόδιος να αποφασίσει πότε θα κανει ποια εξέταση. Όταν έχει αρρυθμίες, όταν έχουμε ενδειξεις. Το παιδί δεν είχε ούτε μια παθολογική αρρυθμία.

Κουγιας. Ξέρατε αν πήγε ένας παιδοκαρδιολόγος στο νοσοκομείο πριν έρθει στο Ωνάσειο. Ενδιαφερθήκατε;

Μ. Δεν νομίζω ότι δεν πήγε να δει παιδοκαρδιολόγος το παιδάκι επειδή ήταν φτωχό. Δεν υπήρχε ένδειξη. Τις πληροφορίες τις πήρα ο ίδιος από τους γονείς.
Κουγιας: Γιατροί είναι οι γονείς;

Μ:Αυτά τα δεδομένα παίρνουμε πρώτα από τους γονείς. Δε νομίζω ότι δεν πήγε να δει παιδοκαρδιολόγος το παιδάκι επειδή ήταν φτωχό. Δεν υπήρχε ένδειξη. Τις πληροφορίες τις πήρα ο ίδιος από τους γονείς.

Κούγιας: Γιατροί είναι οι γονείς;

Μ: Αυτά τα δεδομένα παίρνουμε πρώτα από τους γονείς και μετά βλέπουμε τις εξετάσεις και την εικόνα του παιδιού.

Κούγιας: Αδιευκρίνιστης αιτίας ανακοπή στις 11/4. Ποιες είναι οι αιτίες ώστε να διευκρινιστεί η απώλεια συνείδησεως; Είχε δύο επεισόδια απώλειας συνείδησεως.

Μ: Ξέρω για το επεισόδιο της ανακοπής της 11 Απριλίου. Θύμιζε κάτι σε επιληψία. Αρρυθμιογονες, καρδιακές αρρυθμίες στα παιδιά είναι γενετικές και άλλες παθήσεις. Κάποια σύνδρομα, μυοκαρδιοπάθειες, μυοκαρδίτιδες.

Κούγιας:Είναι εγκληματικό λάθος που δεν έγινε ηλεκτροφυσιολογικη εξέταση την Τζωρτζίνα.
Μ: Ήταν προσωπική εκτίμηση και έκανα και έρευνα με συζητησα. Εγώ ξέρω για τα δύο επεισόδια στο Καραμανδάνειο.

Κ: Σας είπε ο κ.Ηλιάδης ότι υποψιάζεται κάτι η υποπτεύεται για την μητέρα η για το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μ. Όχι δεν μου είπε απολύτως τίποτα. Την πρώτη φορά που ειπώθηκε κάτι τέτοιο ήταν όταν είχε πεθάνει ήδη το παιδί.

Κούγιας: Η επιληψία μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο;

Μ: Σε σπάνιες περιπτώσεις και όταν δεν υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη.

Κούγιας. Αν αποδειχθεί ότι η μητέρα σκότωσε τα παιδιά, όχι να καταδικαστεί, να απαγχονιστεί! Να έχουμε μια δίκαιη δίκη.

Αυτό που κάνατε εσείς στις 8 Απριλίου δεν θα έπρεπε να το είχαν κάνει και οι συνάδελφοί σας κάποιος μήνες πριν;
Μ. Θεωρώ ότι είχαν όλα τα στοιχεία από την κα. Καρατζά που εξέτασε το παιδί.

Κούγιας: Η κα. Καρατζά τους διέψευσε ολους. Εδώ μας είπε ότι είχε εξετάσει το παιδί μετά την ανακοπή.
Το παιδί είχε ωχρότητα, βήχα και έναν υδαρή εμετό 28 ώρες μετά το επεισόδιο.
Μ:Αυτά είναι υποδηλωτικά μιας ίωσης.

Κ: Και δεν ειπώθηκε ποτέ από τους γιατρούς.

Μ: Αν είναι ήπια τα συμπτώματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι είναι ίωση. Θα κάναμε εξετάσεις αίματος.

Κ: Εκεί γιατρέ μας δικαιωνετε. Αν ήσασταν εσείς εκεί, θα γίνονταν εξετάσεις αίματος. Οι παιδίατροι εκεί βλέπανε για βρογχοπνευμονία, γαστρεντερίτιδα και έδιναν αντιβιοτικά στο παιδί.

Μ: Μπορεί να γίνει εξέταση αίματος και να βρεθεί ότι έχει ίωση, άλλες φορές όμως δεν μπορούμε να το διαγνώσουμε.
Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε μεταξύ άλλων: Η κ. Σαλάππα δεν έκανε ποτέ τη δουλειά της. Ήταν προκατειλειμμένη. Ας μου κάνει μήνυση!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ