Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – παιδίατρος: “Πολύ ήρεμη η μητέρα στα επεισόδια της Τζωρτζίνας” – “Αντέδρασε στην αλλαγή φαρμάκου”

Του Νίκου Νικολετάκη

Τα συγκλονιστικά τελευταία λεπτά μετά την ανακοπή που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη αλλά και την «ηρεμία» της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν τους ειδοποίησε περιέγραψε με “σπασμένη φωνή” στην κατάθεση της η ειδικευόμενη παιδίατρος του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Δέσποινα Ταταριώτη:  “Άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, βγήκε και μας είπε ήρεμα,«ελάτε, κάτι κάνει το παιδί»”. Η μάρτυρας επισήμανε ότι στο νοσοκομείο παρουσίασε τέσσερα επεισόδια αν και όλες οι εξετάσεις της 9χρονης ήταν φυσιολογικές!

Η παιδίατρος αναφέρθηκε και στη φράση της κατηγορούμενης η οποία τους προκάλεσε εντύπωση: “Το μεγάλο επεισόδιο με την βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμα θα δείτε”, για το οποίο είχε μιλήσει στην κατάθεση της και η Διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής Μυρσίνη Μαυρίκου.

Η κ. Ταταριώτη κατέθεσε ότι εξέτασε αρκετές φορές την 9χρονη από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2022, που η Τζωρτζίνα δολοφονήθηκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Όπως είπε, στις εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα, οπότε συζήτησαν την περίπτωση να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή ,πράγμα για το οποίο αντέδρασε αρχικά η μητέρα, διότι όπως είπε “το παρακολουθεί ο κ. Ηλιάδης και ρυθμίζει την αγωγή”. Τελικά μετά από επικοινωνία με τον Διευθυντή της ΜΕΘ παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών άλλαξαν το φάρμακο.

Η μάρτυρας χαρακτήρισε περίεργο αυτό που έμαθε περί ηπατικής ανεπάρκειας που ανέφερε το πόρισμα της ιατροδικαστού και ανάφερε η μητέρα ως αιτία θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη. Παραξενεύτηκε μάλιστα όπως είπε και από τον αιφνίδιο θάνατο της Ίριδας που ” “έφυγε” στο σπίτι, χωρίς να υπάρχει ιστορικό αιφνίδιων θανάτων στην οικογένεια!”

Η κατάθεση της παιδιάτρου

«Άκουσα για το παιδί στις 27 Ιανουαρίου 2022, στην πρωινή παράδοση. Έμαθα πως είχε ιστορικό με ανακοπή, είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια και πως ήρθε για περαιτέρω έλεγχο σε εμάς από το νοσοκομείο της Πάτρας. Είχε παρουσιάσει επεισόδια αποκορεσμού και βραδυκαρδίας.

Μας είπαν πως ήταν σε σταθερή κατάσταση με καλές εξετάσεις. Μας είπαν πως η οικογένεια είχε χάσει δύο παιδιά, το ένα από ηπατική ανεπάρκεια και το άλλο στο σπίτι με αιφνίδιο τρόπο.

Εξέτασα το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση, ήταν βέβαια ένα παιδί με εγκεφαλοπάθεια, με καλά ζωτικά σημεία και καλές εξετάσεις. Το εξέτασε και η διευθύντρια, κυρία Μαυρίκου.

Στη συνέχεια το συνόδευσα στο καρδιολογικό τμήμα, δε διαπιστώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα, συζητήσαμε για αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής. Αρχικά αντέδρασε η μητέρα, διότι μου είπε πως το παρακολουθεί ο κ. Ηλιάδης και ρυθμίζει την αγωγή. Έγινε επικοινωνία με τον κ. Ηλιάδη και αλλάξαμε το φάρμακο», περιέγραψε η παιδίατρος σχετικά με την πρώτη επαφή που είχε με την μικρή Τζωρτζίνα.

Τα επεισόδια της Τζωρτζίνας

Στη συνέχεια, όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2022. Εκείνο το πρωινό, την παραμονή του θανάτου του παιδιού, η μητέρα ενημέρωσε τους γιατρούς για το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε η Τζωρτζίνα.

Η κυρία Ταταριώτη μπήκε στο δωμάτιο και διαπίστωσε, όπως είπε, πως το παιδί είχε ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού και ήταν με το κεφάλι σε στροφή προς αριστερά και προσήλωση βλέμματος. «Είχε και μία είδους γκρίνια και ανησυχία, το ακούσαμε ρυθμικό, βάλαμε οξυγόνο και επανήλθε», εξήγησε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

«Το παρακολουθούσαμε και είδαμε πως ήταν σταθερό. Γύρω στις 11:30 βγαίνει ξανά η μητέρα και μας λέει ότι “κάτι κάνει το παιδί”. Βλέπουμε παρόμοιο επεισόδιο, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού. Περίπου στα 3 λεπτά λύθηκε το επεισόδιο. Μας είπε η μητέρα μία φράση που μου έκανε εντύπωση και μου έμεινε, πως το μεγάλο επεισόδιο με την βραδυκαρδία δε το έχει κάνει ακόμα θα δείτε», είπε η παιδίατρος η οποία αναφέρθηκε και στο επόμενο επεισόδιο της 9χρονης: “Γύρω στις 2 και κάτι μεσημέρι βγήκε και πάλι η μητέρα μας είπε “κάτι κάνει το παιδί”. Ήταν το παιδί στην ίδια κατάσταση. Έκανε ένα πυρετικό κύμα αργότερα μέσα στην ημέρα 38 και κάτι” ανάφερε η γιατρός. Επισήμανε μάλιστα ότι έκαναν αλλαγή στην αγωγή, με τη σκέψη ότι μπορεί να είναι επεισόδιο σπασμών.

Την επόμενη ημέρα, στην πρωινή παράδοση, η μάρτυρας κατέθεσε ότι ενημερώθηκε πως η μητέρα είχε ενημερώσει τους γιατρούς για ένα παρόμοιο επεισόδιο που έκανε η Τζωρτζίνα περίπου τα μεσάνυχτα.

Η κυρία Ταταριώτη σημείωσε ότι μετά εξέτασε την Τζωρτζίνα και ήταν σταθερή, δεν είχε κάνει πυρετό ξανά ενώ αποφάσισαν να της χαμηλώσουν και λίγο το οξυγόνο. Στη συνέχεια όπως είπε στην κατάθεση της, μπήκε και είδε την Τζωρτζίνα και άλλες φορές.

“Τελευταία φορά που μπήκα ήταν 13:30. Ήταν όλα σταθερά και όλα εντάξει. Στη συνέχεια ολοκληρώσαμε και την επίσκεψη και στους θαλάμους άλλων παιδιών”, κατέθεσε η μάρτυρας. Η ίδια αναφέρθηκε στο σοκαριστικό γεγονός όταν είδαν το κοριτσάκι άπνοο: “Στις 14:30, ενώ μιλούσα με την επιμελήτρια μου στο τηλέφωνο για το εξιτήριο άλλου παιδιού άκουσα την νοσηλεύτρια να φωνάζει. Ανέβηκα αμέσως στο 4ο, μπήκα μέσα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας και είδα την επιμελήτρια μου και άλλους γιατρούς να κάνουν ΚΑΡΠΑ στο παιδί. Μπήκα και εγώ και βοήθησα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για πάνω από μία ώρα.

Στις 15:50 σταματήσαμε και έχει καταγραφεί ως ώρα θανάτου. Στη συνέχεια, συλλυπήθηκα τη μητέρα και με ευχαρίστησε σε μία κάπως τυπική διαδικασία”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ταταριώτη.

 

Πρόεδρος: Θυμάστε εάν σας είπε ή εάν ρωτήσατε την κατηγορουμένη για την αιτία εισαγωγής της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο;

Μάρτυρας: Μου περιέγραψε πως έκανε ένα επεισόδιο σαν να τρέμει, σαν να ήταν σε πανικό.

Πρόεδρος: Πως σας ενημέρωσε ότι το παιδί «κάνει κάτι»; Φώναξε βοήθεια;

Μάρτυρας: Όχι ποτέ δε φώναξε βοήθεια.

Πρόεδρος: Το πώς σας ενημέρωσε ήταν κάτι οξύ; Έντονο;

Μάρτυρας: Άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, βγήκε και μας είπε ήρεμα, «ελάτε, κάτι κάνει το παιδί».

Πρόεδρος: Μήπως διαπιστώσατε εσείς κάποια ανησυχία της κατηγορουμένης;

Μάρτυρας: Όχι δεν μπορώ να πω ότι διαπίστωσα κάτι κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Την ώρα της ανακοπής, θυμάστε την κατηγορούμενη;

Μάρτυρας: Θυμάμαι να της λένε να περάσει έξω και πέρασε.

Πρόεδρος: Θυμάστε εκεί την εικόνα της;

Μάρτυρας: Πολύ ψύχραιμη, δεν είχε αγωνία, δε φώναζε.

Πρόεδρος: Μήπως σας είπε κάτι; Για παράδειγμα «κάντε ότι μπορείτε για παιδί μου»

Μάρτυρας: Δεν άκουσα κάτι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνεργάτιδας του Αλέξη Κούγια(ο οποίος αν και αναμενόταν δεν ήλθε τελικά), η παιδίατρος ανάφερε ότι λόγω του αιφνίδιου και αναπάντεχου θανάτου της Τζωρτζίνας  κράτησαν τα δείγματα αίματος του κοριτσιού.

Ταταριώτη: Το οξύμετρο λειτουργούσε 
Συνεργάτιδα Κούγια:  Είπατε ότι το οξυμετρο χτυπούσε και λειτουργούσε;

Μ: Δεν θυμάμαι αν χτυπούσε εκείνη την ώρα. Σίγουρα λειτουργούσε γιατί τις ίδιες σφυξεις που έβλεπα στις ακουστικό μου τις έβλεπα και στις σφυξεις στο μόνιτορ.
Συνεργάτιδα Κούγια:  (Της δείχνει τρία φύλλα εντολής φαρμάκων 26-29/1. ) Αν η κατηγορούμενη τα χορηγούσε στις 28 Ιανουαρίου δεν θα αναγράφονταν όπως και στις 26 Ιανουαρίου;

Μ: Στις 28 Ιανουαρίου έγιναν τα επεισόδια και εκείνη την μέρα έγινε η αλλαγή. Τις πρωινές δόσεις τις δώσει ήδη η μητέρα από γαστροστομία και η αλλαγή έγινε λίγες ώρες αργότερα δηλαδή πρωί προς μεσημέρι.

Συνεργάτιδα Κούγια: Στέλνονταν τα καρδιογράφηματα στον κ.Παπαγιάννη. Θυμάστε αν στέλνονταν σε πραγματικό χρόνο;

Μ:  Δεν το γνωρίζω

«Μετά από αυτό το συμβάν και επειδή ήταν ένας αιφνίδιος θάνατος που δεν περιμέναμε να συμβεί, επειδή το είχαμε εξετάσει πολλές φορές εκείνη την ημέρα το παιδί και η κατάσταση του ήταν σταθερή, αποφασίσαμε να γίνει ιατροδικαστική και τοξικολογική όπως είθισται σε αυτές περιπτώσεις και να πάρουμε τα αίματα και να τα κρατήσουμε μήπως τα ζητήσει κάποιος» τόνισε η μάρτυρας.

 

Καρδιολόγος Παίδων: “Ανεξήγητος ο θάνατος της Τζωρτζίνας”

Νωρίτερα, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε και ο καρδιολόγος του Παίδων, Στέλιος Στειρόπουλος, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε κάποιο καρδιολογικό νόσημα το οποίο θα οδηγούσε σε αιφνίδιο θάνατο ήταν ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων “Παν. & Αγλαΐας Κυριακού” Στέλιος Στειρόπουλος : «Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία. Δεν υπήρχε δηλαδή καρδιολογικό νόσημα. Ήταν έκπληξη για εμάς ότι το παιδί πέθανε το Σάββατο. Η καρδιά του ήταν οχυρωμένη» τόνισε.

 

Η κατάθεση του καρδιολόγου

Μάρτυρας: Εξέτασα το άτυχο κορίτσι στις 27/1. Ήρθε στο καρδιολογικό ιατρείο συνοδευόμενο από τη μητέρα του. Έγινε η εξέταση και όλα ήταν φυσιολογικά. Είχε φυσιολογικό ρυθμό εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια έγινε υπερηχογράφημα το οποίο σε γενικές γραμμές ήταν καλό, η μόνη λεπτομέρεια ήταν ότι η βαλβίδα είχε κάποια πρόπτωση. Εξηγώ: είχε προπτωσική συμπεριφορά η βαλβίδα. Ήταν μια λεπτομέρεια που είδα και την κατέγραψα αν και δεν ήταν κάτι περίεργο.

Μου έδειξαν ένα βίντεο με το μόνιτορ. Είδα στο μόνιτορ ότι η συσκευή λειτουργούσε κανονικά. Η ανιχνευτική ικανότητα και η βηματοδοτική ήταν σωστή. Το παιδί έπαιρνε ένα αντιυπερτασικό φάρμακο. Εμείς προτείναμε να αλλάξουμε αυτό το φάρμακο και να βάλουμε ένα πιο κατάλληλο για την Τζωρτζίνα που είναι πρώτης γραμμής για την υπέρταση.

Νομίζω την επόμενη ημέρα είχα μιλήσει και με τον κύριο Ηλιάδη και μου είπε άριστη επιλογή η αλλαγή του φαρμάκου. 15-20 λεπτά είδα το παιδί όσο κράτησε η εξέταση. Το Σάββατο που έφυγε από τη ζωή δεν είχα εφημερία.
Πρ: στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Ηλιάδη σας έδωσε άλλες πληροφορίες για το παιδί;

Μαρτ: Μάλιστα τον ρωτήσαμε, μας είπε το ιστορικό του παιδιού ότι είχαν εξεταστεί και οι γονείς για καρδιολογικά νοσήματα, ότι υπήρχαν αλλά δυο παιδιά που είχαν πεθάνει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου live – Καρδιολόγος Παίδων: «Δεν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα – Έκπληξη ο ξαφνικός θάνατος του παιδιού – Η καρδιά του ήταν οχυρωμένη!»

Δίκη Πισπιρίγκου – Κατάθεση “καταπέλτης” από την Διευθύντρια παιδιατρικής Παίδων: “Δεν δικαιολογείται ο θάνατος της Τζωρτζίνας”


Πρ: Αυτά τα επεισόδια βραδυκαρδίας εξηγούνται;

 

Μαρτ: Καρδιολογικά όχι. Ήξερα ότι έχει γίνει εκτεταμένος έλεγχος αλλά έπρεπε και εγώ ως καρδιολόγος να εξετάσω όλα αυτά. Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιο καρδιολογικό νόσημα το οποίο θα οδηγούσε σε αιφνίδιο θάνατο. Ήταν έκπληξη για εμάς ότι το παιδί πέθανε το Σάββατο. Η καρδιά του ήταν οχυρωμένη.

 

Πρ: μπορεί να έχουμε βραδυκαρδία από άλλη αιτία;

 

Μαρτ: Βεβαίως από υποξία για παράδειγμα.

 

Πρ: Υπαρχει κάποιος χρόνος που μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να συμβεί αυτό για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα;

 

Μαρτ: Αφού υπάρχει βηματοδότης, γιατί δεν απάντησε το μυοκάρδιο και σταμάτησε σημαίνει κάτι άλλο. Δεν είναι καρδιολογικό το νόσημα.

 

Πρ: ποτε έχουμε πρόβλημα στο μυοκάρδιο δεν ανταποκρίνεται δηλαδή στον βηματοδότη και δεν οφείλεται σε καρδιολογικό;

 

Μαρτ: Αν έχουμε υποξία τα όργανα δεν αντιδρούν γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο.

 

Πρ: σε τι συμπέρασμα οδηγήστε;

 

Μαρτ: σίγουρα, δεν ήταν καρδιολογικής αιτιολογίας.

 

Η πρόεδρος δίνει στον μάρτυρα εξετάσεις με το καρδιογράφημα και άλλες μετρήσεις της Τζωρτζίνας:

Δείτε αυτές τις εξετάσεις και πείτε μας τι βλέπετε

Μαρτ: Βλέπουμε εδώ ότι λειτουργεί ο βηματοδότης αλλά το μυοκάρδιο δεν ανταποκρίνεται. 14:29, ώρα 15:10 βλέπω υπάρχει ηλεκτρική δραστηριότητα.

Πρ: Δηλαδή λειτουργεί η καρδιά εκεί;

Μαρτ: Ηλεκτρικά μπορεί, μηχανικά να μην μεταφράζεται σε σφυγμό.
Βλέπω στις εξετάσεις αυτές ότι :
Στις 14:20 έχει αποδιοργανωθεί ηλεκτρικά η καρδιά. Υπάρχει κάποια δραστηριότητα αλλά όχι αυτή που θα περιμέναμε. 14:24 το ίδιο ουσιαστικά. 14:29 είναι ακόμα πιο αποδιοργανωμένη η καρδιά.
Σταδιακά δηλαδή αποδιοργανωνόταν.

 

Μπάκα(συνεργάτιδα Αλέξη Κούγια): Σχετικά με τα καρδιογραφήματα, κατέβασαν τον καρδιογράφο μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας και οι ώρες δεν είναι ακριβώς αυτές. Της νετρόνης (τιμή) είναι η ώρα. Το καρδιογράφημα αυτό δεν είναι συνεχόμενο, είναι διαφορετικά.

Πρ: Κατάλαβα τι λέτε δεν έχουμε κάθε ένα λεπτό καταγραφή.

Μπάκα: Κάποιος πρέπει να μας απαντήσει αν το μηχάνημα που λέει 13:59 είναι η πραγματική ώρα.

Πρ: Αυτή είναι η δίκη σας αντίληψη για την ώρα. Ένα μηχάνημα δεν καταγράφει μόνο του ώρες.

Μπάκα: Πρέπει να το δούμε

Πρ: Θα το δούμε στη πορεία σημειώστε το. Συνεχίζουμε!

Σύνεδρος: Μπορείτε από το καρδιογράφημα να προσδιορίσετε την ώρα θανάτου;
Μ: Τα σπαικ (αυτές τις γραμμούλες που λέμε) αν δεν υπάρχουν είναι θάνατος. Όπως και αν δεν έχουμε σφυγμό.

Καράμπελας – Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση για τα επεισόδια βραδυκαρδίας;

Μ: Αφού δεν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, μπορεί να υπήρχε βλάβη καρδιαγγειακή αυτόνομη νευροπάθεια. Αυξομειώσεις δηλαδή στη πίεση, φυσικά και η υποξία μπορεί να είναι αιτία όπως είπαμε.

Η συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια υπέβαλε τελικά ερωτήσεις και στον καρδιολόγο του Παίδων:

Συνεργάτιδα Κούγια: Ποσα γονίδια είχαν βγει και είχατε καταλήξει σε συμπεράσματα;

Μ: Μιλώντας με τον κ.Ηλιαδη μου είχε πει ότι είχαν βγει τα πρώτα γονίδια και ήταν αρνητικά.

Συνεργάτιδα Κούγια:  Και στα υπόλοιπα 2000 γονίδια;

Μ Βγήκαν μετά τα αποτελέσματα. Ο σκληρός πυρήνας είναι τα τα πρώτα γονίδια που ψάχνουμε πρώτα για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Εισαγγελέας: Όταν λέτε σφυξεις τι σημαίνει; Εχει μηχανική λειτουργία . Τι σημαίνει; (Του έδωσαν και πάλι τα καρδιογράφηματα).

Μ: Να πιάνουμε σφυγμους, σίγουρα πιάνουμε καρωτίδα. Αποτι ξέρω οι συνάδελφοι ακουσαν 32 σφυξεις με το ακουστικό ακροαστικα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε καρδιακή παροχή. Δεν σημαίνει ότι όντως αν δω 32 σφυξεις, τότε θα τις ακούω η θα τις δω.

Σύνεδρος:  14.20 καρδιογράφημα, ηλεκτρικά 32 σφυξεις τι εικόνα παρουσιάζει;

Μ:  Φαντάζομαι θα έχει εικόνα ανακοπής. Δεν θα έχει εικόνα ότι θα κοιμάται. Λογικά θα ήταν ωχρό, το οξύμετρο αν δεν υπήρχε σφυγμους δεν θα έπιανε καν.

Σύνεδρος:  Λογικά όποιος ήταν εντός του δωματίου θα καταλάβαινε ο οποιοδήποτε ότι έπαθε ανακοπή το παιδί.

Μ: Ναι
Συνεργάτιδα Κούγια Του δίνει δύο καρδιογράφηματα 15.35 και 15.10 και τον ρωτάει ποιες οι διαφορές στα δύο καρδιογράφηματα.

Μ:  Στο καρδιογράφημα στις 15.10 που γράφεται χειρόγραφα υπάρχει μια οργανωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Στο άλλο 15.35 χειρόγραφα είναι πολύ λιγότερα οργανωμένη. Έχει κάποια Σπάικ.

Γεωργακόπουλος: Στο καρδιογράφημα 15.10 που γράφεται χειρόγραφα υπάρχει μια οργανωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα, μπορεί να αποτυπώνει το φαινόμενο του ηλεκτρο… διαχωρισμού;

Μ:  Ναι

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ