Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου – Παιδοκαρδιολόγος: Φυσιολογικές όλες οι εξετάσεις της Τζωρτζίνας – Τίποτα δεν δικαιολογεί την ανακοπή

“Το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και πρέπει να στραφούμε σε άλλα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του”, είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά. Η ίδια επισήμανε ότι της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι η καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας δεν είχε καμία βλάβη μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στις 11 Απριλίου στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας. «Αν το παιδί ήταν καρδιοπαθές, δεν θα είχε επανέλθει. Το ότι το παιδί επιβίωσε, δείχνει και ότι η ανάνηψη έγινε σωστά και ότι η καρδιά του δεν είχε πρόβλημα» τόνισε η μάρτυρας. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καρατζά κλήθηκε στο ακροατήριο έπειτα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξη Κούγια. Ωστόσο, η Ρούλα Πισπιρίγκου απουσίαζε σήμερα από τη δικαστική αίθουσα ενημερώνοντας το δικαστήριο ότι έπρεπε να υποβληθεί σε προγραμματισμένη εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο.

Του Νίκου Νικολετάκη

Στη σημερινή διαδικασία απουσίαζαν τόσο η κατηγορούμενη όσο και ο συνήγορος με την συνεργάτιδα του, με αποτέλεσμα η Πρόεδρος να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της.

Στην αρχή η Πρόεδρος ανάγνωσε στο δικαστήριο την υπεύθυνη δήλωση που έστειλε η Ρούλα Πισπιρίγκου: “Δεν θα παράστω λόγω προγραμματισμένη ραντεβού σε εξωτερικό νοσοκομείο και θα εκπροσωπούμαι από τους δικηγόρους μου ” ανέφερε η κατηγορούμενη. “Αυτό ήταν γνωστό από χθες όμως” σχολίασε η Πρόεδρος.

Η ίδια ζήτησε να της χορηγηθούν βεβαιώσεις για τα δικαστήρια πού βρίσκονταν ο Αλέξης Κούγιας και η συνεργάτιδα του κ. Μπάκα και δεν μπορούν να βρίσκονται στην αίθουσα.

“Δεν φταίτε εσείς σε κάτι αλλά να τα διαβιβάσετε αυτά στους άλλους” ανέφερε η Πρόεδρος και συνέχισε:

“Το δικαστήριο θα συνεχίσει και θα εξετάσει την κ Καρατζά. Θα καταθέσει σήμερα και θα ξαναέρθει άλλη μέρα για να εξεταστεί από τον κ. Κούγια. Το ίδιο θα γίνει και αύριο. Δεν θα στέρησω κανένα νοσοκομείο και κανέναν γιατρό από τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως έκανε ο κ. Κούγιας στην αρχή της δίκης και μας έφερε ένα πολυσέλιδο με τα δικαστήρια που έχει, θα μπορούσε να μας φέρει και ένα άλλο έγγραφο για το ποιες δίκες έχει. Να μην δημιουργούνται προβλήματα. Θα επικοινωνήσω με τις φυλακές για να δω σε ποιο νοσοκομείο είναι η κατηγορούμενη και πόσο καιρό το ξέρατε” πρόσθεσε η Πρόεδρος.

“Εγώ γνωρίζω και διαψεύστε με, ότι και αύριο θα είναι στο ΜΟΔ ο Κούγιας , πώς προέκυψε η Μυτιλήνη;” αναρωτήθηκε η ίδια.

Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος Μ. Δασκαλάκη: “Γνωρίζω ότι το δικαστηρίο κάνει το καλύτερο, αλλά αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, με δύο εκλογές που έρχονται, κάπως πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα…” Η δίκη διεκόπη για μισή ώρα.

 

Στη συνέχεια της δίκης Πισπιρίγκου ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να πάρει τον λόγο:

Καλημέρα κ. συνήγορε σας ακούμε.
Μας είπε η ασκούμενη ότι θέλετε να μας καλέσετε” του είπε η Πρόεδρος.

Κούγιας: Αύριο ενώ είχα αναβολή υποθέσεως στην 5μελη Μυτιλήνης, εκπρόσωπο έναν εξ αυτών. Ενημέρωσα το δικαστήριο δύο μέρες πριν και το απέρριψε. Αν νομίζετε ότι θέλω να προκαλέσω κόλλημα στη διαδικασία δεν ισχύει, κάθε μέρα είμαι εδώ.
Αναβλήθηκε αυτή τη φορά η δίκη στην Κατερίνη. Έχω υποβάλει αίτημα αναβολής. Στην υπόθεση του Άλκη Καμπανού έχω στείλει συνεργάτη μου.

Πρόεδρος: Είπατε ότι αμφισβητώ την ηθική σας και δε θέλω να αισθάνεστε έτσι. Δεν ισχύει αυτό. Θεωρώ ότι οι συνήγοροι ειναι το πιο απαραίτητο μέλος της διαδικασίας.
Αλλά αυτή η δική που αφορά ένα κακούργημα, πρέπει να λαμβάνουμε πρόνοια να δικαστεί η υπόθεση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Τηλεφώνησα στο Μεικτό Ορκωτό της Κατερίνης, μου είπαν ότι η δίκη αναβλήθηκε και ότι η βοηθός σας η κ. Μπάκα δεν παραστάθηκε, αλλά αντιθέτως μια δικηγόρος από Κατερίνη η κ. Παπανικολάου.

Κούγιας: Της είπα το βράδυ της Μπάρκα “Δεν ξέρω τι θα κάνεις, πρέπει το πρωί να είσαι στη Θεσσαλονίκη.
Αν ερωτεύτηκες τον εαυτό σου και θες να κάνεις εσύ τη δίκη, θα φύγεις από το γραφείο!”

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της Αγγελικής Καρατζά καθηγήτριας πλήρους βαθμίδας στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρόεδρος: Πότε ήταν η πρωτη φορά που ήρθατε σε επαφή με τη Τζωρτζίνα και πως;

Μ: “29 Μαρτίου εξέτασα τη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη και ο λόγος ήταν η παραπομπή της από την οικογενειακή παιδίατρο επειδή είχαν προηγηθεί δύο θάνατοι στην οικογένεια. Έτσι την έστειλε η παιδίατρος για καρδιολογικο έλεγχο. Εξέτασα το παιδί με λεπτομέρεια. Έκανα υπερηχογράφημα και καρδιογράφημα και ήταν όλα φυσιολογικά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά.”

Σε αυτό το σημείο η γιατρός εξήγησε με λεπτομέρειες τι ακριβώς είναι το υπερηχογράφημα καρδιάς.

Πρόεδρος: Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται ένα παιδί που έρχεται σε εσάς και διαπιστώνετε ότι είναι φυσιολογικό; Κάθε πότε πρέπει ο γονιός να το ξαναπάει;

Είναι γνωστό ότι ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν συμπεριλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Κανένα παιδι που δεν έχει ενδείξεις, δεν πρέπει να εξετάζεται.

Π : Τα μεταβολικά νοσήματα έχουν σχέση με την καρδιά, τα γονίδια;

 

Μ: Πρόκειται για μία σπάνια ομάδα κληρονομικών παθήσεων της καρδιάς. Αφορούν ή τη δομή της καρδιάς ή τις αρρυθμίες. Στη χώρα μας το κέντρο γι αυτά είναι το Ωνάσειο. Χθες εγώ μίλησα με τον Παπαγιάννη που είναι διευθυντής του Ωνασειου, μου επιβεβαίωσε ότι αυτός ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο για τη Τζωρτζίνα. Έγινε γονιδιακός έλεγχος και ήταν αρνητικός.

Π : Ποια είναι η διαφορά της ανακοπής με το έμφραγμα;

Μ: Όποιος πεθάνει, κάνει ανακοπή. Σταματάει η καρδιά. (Αναλύει τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου)

Π: Τι αίτιο μπορεί να προκαλέσει;

Μ: Στα παιδιά σπάνια. Η ανώμαλη έκθεση της στεφανιαίας αρτηρίας και στους εφήβους η χρήση κοκαΐνης. Εδώ, δεν είχαμε έμφραγμα.

Π: Διαφορά της ανακοπής με τη συγκοπή ;

Μ : (αναλύει ιατρικά.)

Π: Ένας άνθρωπος που παθαίνει ανακοπή, είτε παιδί είτε ενήλικας, την ώρα που κοιμάται, ποια είναι η αντίδραση του σώματος;

Μ:Συνήθως δεν αναγνωρίζουμε την αιτιολογια, απλά βρίσκουμε νεκρό τον ασθενή στο κρεβάτι.

Π: Εμείς μπορούμε να δούμε αντίδραση στο σώμα του ανθρώπου που παθαίνει ανακοπή;

Μ: Τίποτα. Απλά πέθανε.

Π: Υπάρχει περίπτωση να κάνει προθανάτιο ρόγχο και στο δέρμα του να έχει υποστάσεις. Μεγάλα κομμάτια μωβ χρώματος στο δέρμα, κακής κυκλοφορίας κάποιος που δεν κοιμάται και παθαίνει ανακοπή;

 

Μ: Μπορεί να πέσει κατευθείαν κάτω.
Η καρδιολογία είναι περίπλοκη υπόθεση.

Π: Ποια είναι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς που αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα σε αυτη την ηλικία;

Μ: Ξεκινάμε από το ιστορικό. Κόκκινα σημαδια. Υπάρχουν κληρονομικές παθήσεις στην οικογένεια. Το δεύτερο είναι το ιστορικό του ίδιου του παιδιού.

Π: Σύμφωνα με το φύλλο παιδιατρικού ιστορικού, θέλω να μου πείτε , αντιλαμβάνομαι ότι έγινε μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας και προγραμματιστηκε εξέταση για τις 9.4 να δείτε το παιδί. Μιλήσατε στις 8.4, πώς μιλήσατε και τι συνέβη;

 

Μ: Στις 8.4 το παιδί μπήκε στο Καραμανδάνειο με πιθανούς σπασμούς. Επειδή το Καραμανδάνειο έχει την τάση να κάνει ευρύ έλεγχο στα παιδιά, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας και μου ζήτησε να το δω την επόμενη μέρα. Με πήρε να επιβεβαιώσει να στείλουμε με ασθενοφόρο το παιδί, αλλά ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι το είχα εξετάσει και ότι δεν είχε νόημα να δω πάλι ένα φυσιολογικό παιδ. Αυτά τα επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν μαζί μου στο γραφείο.
Μου έχουν δώσει και είδα τα 3 καρδιογραφηματα που ειχε κάνει η Τζωρτζίνα.Μπορώ να σας πω ότι ήταν όλα φυσιολογικά για την ηλικία της.

Π: Κάποια υποψία κάτι;

 

Μ: Καμία

Π: Με βάση αυτά , θα επαναλαμβάνατε στο παιδί καρδιογράφημα;

Μ: Όχι γιατί η κλινική εικόνα δεν ταίριαζε.

Π : Στις 8.4 έγινε μια εξέταση αίματος που ελέγχθηκαν 3 τιμές , η cpk και η τροπονίνη.

 

Μ : Κάνει ανάλυση τι δείχνει ο καθένας δείκτης.

Π : Τι θα δει ένας γιατρός για να καταλάβει ότι είναι ένδειξη για κάτι καρδιολογικό;

Μ: Την τροπονίνη.

Π: Της εδωσαν να δει και άλλες εξετάσεις που είχαν γίνει και να τις σχολιάσει.

 

Μ: Ενδεχομένως να ήταν λάθος ή πρώτη εξέταση ,γιατί την προηγούμενη μέρα δεν το είχε (στα αυξημένα ηωσυνόφυλλα). Τα αυξημένα λευκά, ήταν λόγω σπασμών ή εμετών. Παράγοντες στρες. Όλες οι υπόλοιπες τιμές ήταν φυσιολογικές.

Π : Μπορουν αυτά να προκαλέσουν ανακοπή;

 

Μ: Σε καμία περίπτωση. Ήταν στα πλαισια ίωσης, στρες και εμετών.

 

Π: Το παιδί είχε παραπονεθεί και για έναν πόνο στην πλάτη.

 

Μ: Τέτοιο άλγος είναι στο στέρνο, όχι στην πλάτη.
Πολύ συχνό συμπτωμα, τα παιδιά εκείνη την ώρα νομίζουν ότι θα πεθάνουν. Αλλά πολύ λίγες πιθανότητες για κάτι παθολογικό.

Η πρόεδρος αναφέρει στην μάρτυρα τις σφίξεις, τη θερμοκρασία κλπ στις 9.4. Η κ. Καρατζά τις σχολιάζει όλες ως φυσιολογικές.

Π : Τι μπορεί να οδηγήσει εκτός εκτός πρόβλημα καρδιάς, τον οργανισμό σε ανακοπή;

 

Μ : Να έχει μια βαριά λοίμωξη ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα. Ακόμα και ο covid ή και η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή και θάνατο. Εδώ, δεν είχαμε ευρήματα. Έγινε εν αιθρία.

Π : είναι φυσιολογικό να παίρνει αντιβίωση απο τις 10.4 , 3 η ώρα τη νύχτα να κάνει ένα επεισόδιο και μέχρι την Κυριακή 11.4 το πρωί, μέχρι τότε να μην έχει συμβεί τίποτα και να κάνει ανακοπή; Και να υποθέσουμε ότι υπήρξε λοίμωξη.

 

Μ : Δεν έχουν πυρετό καταρχάς. Αν είχε βαριά λοίμωξη, θα είχε πυρετό!
Με βάση τη δική μου ιατρική λογική, δε μπορώ να εξηγήσω το αίτιο της ανακοπής!
Εξεπλάγην, γιατί όταν εξέτασα τη Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή, στις 12.4 την Δευτέρα το πρωί, διότι μετά από παρατεταμένη ανακοπή, η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν ελάχιστου υγρού αντιδραστικού. Εξεπλάγην γιατί συνήθως αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα χρειάζονται τη χορήγηση κάποιων φαρμάκων.

Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά!

Η καρδιά δεν υπέστη βλάβη, παρά την παρατεταμενη ανακοπή.

Π: Το γεγονός ότι εδώ κράτησε γύρω στα 50 λεπτά; Τι σημαίνει;

Μ: Εάν το παιδί ήταν καρδιοπαθές ,δεν θα είχε επανέλθει.

Μ: Και αυτό το καταλάβαμε. Σε περίπτωση που δεν είχε νόσημα και προσπαθούσαν 50 λεπτά, μας δείχνει κάτι;

Μ: Όχι, όχι, όχι. Το ότι έγινε έτσι, επιβεβαιώνει και ότι η ανάνηψη έγινε σωστά και ότι το παιδί δεν είχε κάποιο προηγούμενο πρόβλημα. Και σωστά έγινε η ανάνηψη, η υποστήριξη του κυκλοφορικού.

Εισαγγελέας:

Έγινε λόγος ότι εσείς είπατε στον Φίλια σε δεύτερο χρόνο να μπει ένα χόλντερ.

Μ: Επειδή υπήρχε το ιστορικό των θανάτων, για να αποκλείσουμε ότι δεν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, ελέγχουμε και τον καρδιακό ρυθμό. Του είπα, αν θες να κάνεις κατι παραπάνω για να ελεγξεις την καρδιά, μπορείς να βάλεις ένα χόλντερ. Θεώρησαν οι γιατροί ότι δεν ήταν απαραίτητο και δεν το τοποθέτησαν. Στο Ωνάσειο , έβαλαν απινιδωτή.
Ε : Όταν αντιμετωπίζει ένας μη ειδικός, μια μητέρα, που το παιδί έχει χάσει τις αισθησεις, σε πόση ώρα πρέπει να ειδοποιήσει;

 

Μ: Να βγει αμέσως στον διάδρομο να φωνάξει! Άλλο το παιδί που κοιμάται, και άλλο το παιδί με ανακοπή.

 

Ρ: Σε πόση ώρα πρέπει να έρθει γιατρός και να κάνει ΚΑΡΠΑ;

Μ: Όσο νωρίτερα, τόσο περισσότερο εγκέφαλο σώζουμε.

Ε: Ο Χασαπόπουλος μας είπε ότι μέσα σε 5 λεπτά πρέπει να γίνει για να το επαναφέρουν.
Ιδανικά 10.
Έγινε άμεση επέμβαση μέχρι να πάνε;

Μ: Δεν το γνωρίζω.

Γνωρίζετε περιστατικά με καρπα άνω των 30 λεπτών , εκτός της τζωρτιζνας;

 

Εμείς συνήθως μετά τα 20 λεπτά, σταματάμε την ΚΑΡΠΑ. Αν το κάνουμε, το κάνουμε για ψυχολογικούς λόγους. Γιατί μετα από κάποια ώρα, ο εγκέφαλος παθαίνει υποξία. Ο εγκέφαλος δεν έχει πολλές ελπίδες μετά από κάποια ώρα. Ήταν λογικό μετά από 55 λεπτά ο εγκέφαλος του παιδιού να είχε υποστεί βλάβη.
Υπάρχει όμως και αιφνίδιος καρδιακος θάνατος στα παιδιά. Υπάρχει ένα 30%. Δυστυχώς, βλέπουμε κάποια παιδιά μέσα στο σπίτι να το παθαίνουν αυτό.
Οι αρρυθμίες δεν είναι σπάνιες στα παιδιά, είναι κύριος λόγος που τα βλέπουμε στα γραφεία μας.
Δε θεωρήσαμε απαραίτητο να μπει χόλντερ. Επίσης το Καραμανδάνειο δεν διαθέτει χολντερ.
Δεν διαπιστωνεται το αίτιο του 30% της νεκροτομής. Γιατί όταν κάποιος παθαίνει ανακοπή, γίνεται ιατροδικαστική εξέταση .

Θεωρώ ότι το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό. Θα πρέπει να στραφούμε σε άλλη αιτία!

Η παιδοκαρδιολόγος συμβουλεύτηκε πάλι τις εξετάσεις και είπε απαντώντας σε ερώτηση ενόρκου:

“Δεν καταγράφεται αρρυθμια ουτε ισχαιμία. Είναι εντελώς φυσιολογικό. Και δεν έχει ταχυκαρδία. Ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο στα παιδιά κάνει μόνο το Ωνάσειο! Δεν ξέρω αν έγινε από τον κ. Παπαγιάννη, που μόνο αυτός κάνει.”

Δ. Γεωργακοπούλος(δικηγόρος Μ. Δασκαλάκη):
Μετα από όλα αυτά και με εξετάσεις κλπ, έχετε κάποιο λόγο να θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη ανακοπή, οφείλεται σε αιφνίδιο επεισόδιο;

Μ : Το παιδί ήταν χαμηλού καρδιολογικού κινδύνου και η πιθανότητα ήταν ελάχιστη.

Γεωργακόπουλος : Ένας βασικός λόγος που κληθήκατε σήμερα, ήταν η κατάθεση σας. Διευκρινίστε μας.

Μ : Πέμπτη και Παρασκευή επικοινώνησα με τον κ. Φίλια. Ουδέποτε είπα ότι επικοινώνησα με το Καραμανδάνειο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο θάνατος ενός παιδιού αποτελεί ένα σπάνιο γεγονός. Κάθε φορά που θα συμβεί ένας θάνατος, θέλουμε να είμαστε σίγουροι. Επιστρέφω στο αρχείο μου να δω αν έχω κάνει κάποια παράλειψη. Ο λόγος που με πήραν από το Καραμανδάνειο είναι για να βεβαιωθούν. Πάντα όταν έχει πεθάνει ένα παιδί, γυρίζω πίσω και κάνω έλεγχο στον σκληρό δίσκο του αρχείου μου για να βεβαιωθώ ότι ο θάνατος του δεν έχει να κάνει με δική μου παράλειψη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε όταν είδα ότι όλα είναι φυσιολογικά!

Ουδέποτε είπα ότι δεν επικοινώνησα με το Καραμανδάνειο την Πέμπτη και την Παρασκευή πριν πάθει το παιδί την ανακοπή.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 10 με την κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ