Η υπόθεση της Proton Bank και των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα και εκδικάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τη δίκη να βρίσκεται πλέον στο στάδιο απολογίας των κατηγορουμένων.
Στο εδώλιο εκτός του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κάθονται στενοί του συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών του και της Τράπεζας Proton Bank.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαριές. Εγκληματική οργάνωση, μέσω της οποίας τέλεσαν κακουργήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση, απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το κατηγορητήριο αναφέρει, πως η εγκληματική δραστηριότητα των κατηγορουμένων σχετίζεται με την άντληση κεφαλαίων παράνομα από την Τράπεζα, τον έλεγχο της οποίας είχε αποκτήσει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, προκειμένου τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν με τον ένα η τον άλλο τρόπο σε εταιρείες του Ομίλου Λαυρεντιάδη η να διατεθούν σε καινούργιες εταιρείες, που δημιουργήθηκαν απο στενούς του συνεργάτες.
Η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στην Proton Bank άγγιξε τα 700 εκατομμύρια και το δημόσιο, αλλά και οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ακριβά την ανακεφαλαιοποίηση της.
Εκτός από την παράνομη χρηματοδότηση εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη από την Proton Βank, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία και στενών του συνεργατών, όπως ο Α.Αθανάσογλου και άλλοι, για εξαπάτηση των υπευθύνων του Ομίλου Sciens από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ, μέσω επένδυσης, αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων σε αξία υπερδιπλάσια της εμπορικής, καθώς παρουσιάστηκε από τους κατηγορούμενους ως εξασφαλισμένη η επένδυση λόγω της υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής κατάστασης της ALAPIS (εταιρείας του Ομίλου Λαυρεντιάδη) η οποία στην πραγματικότητα ήταν σε πολύ κακή οικονομικη κατάσταση.
Η εξαπάτηση των υπευθύνων του Ομίλου Sciens προκύπτει από σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που υπάρχουν στη δικογραφία, και αντηλλάγησαν μεταξύ βασικών κατηγορουμένων πριν γίνει η αγορά των ακινήτων, που ομολογούν ξεκάθαρα ότι “στην εταιρεία (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) δεν υπάρχει σάλιο”.
Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που έχει απασχολήσει για χρόνια τη δικαιοσύνη έχει περάσει στο στάδιο των απολογιών.
Ομως από καιρό το Δικαστήριο εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της ουσίας της υπόθεσης, καθώς έχει αποβάλλει χωρίς αιτιολόγηση από την πολιτικη αγωγή το δημόσιο που θα μπορούσε να διεκδικήσει αποζημίωση, όπως επίσης έχει αποβάλλει από την πολιτική αγωγή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και την εταιρεία Sciens, την Eurobank και λοιπά.
Κατά το στάδιο των απολογιών αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός, για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο Αρειος Πάγος, ότι οι κατηγορούμενοι, άλλοι απολογούνται και άλλοι όχι, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας της δίκης να ζητήσει υποχρεωτικά να προσέλθουν και να δώσουν εξηγήσεις, ενώ το δικαστήριο εμφανίζεται να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διελευκανθεί η υπόθεση.
Για παράδειγμα ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν απολογήθηκε και παρά την τοποθέτηση της εισαγγελέως να προςέλθει για να φωτιστούν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση η δίκη, όπως όλα δείχνουν, θα περάσει σύντομα στο στάδιο της εισαγγελικής αγόρευσης οπότε και αναμένεται με ενδιαφέρον τί θα πει η εισαγγελέας, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές.