Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Δίκη Siemens: Οι νέοι ποινικοί κώδικες απάλλαξαν τους 27

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την αρχή της έρευνας και τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens το δικαστήριο ανακοίνωσε χθες την τελική ετυμηγορία του.
Οι συνολικά 54 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από το δικαστήριο. Με την απόφαση κρίθηκαν ένοχοι 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση, αθωώθηκαν πέντε εξ αυτών και απηλλάγησαν οι υπόλοιποι 27 κατηγορουμένοι από το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου.

Η παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας υπαλλήλου επήλθε καθώς με τον ισχύοντα από 1η Ιουλίου Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα μετετράπη σε πλημμέλημα

Η παραγραφή του συγκεκριμένου αδικήματος επήλθε καθώς με τον ισχύοντα από 1η Ιουλίου Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα μετετράπη σε πλημμέλημα. Ως εκ τούτου παραγράφηκε. Οι τροποποιήσεις που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετέτρεψαν και πάλι τη δωροδοκία υπαλλήλου σε κακούργημα, πλην όμως το δικαστήριο κρίνει στη βάση της αρχής ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι ευμενέστερες διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί –θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή– καθώς αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των τελικών ποινών για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Ακόμη, δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι είναι ελέυθεροι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (πρώτος βαθμός) ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα κατ´εξακολούθηση (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κρίθηκαν οι: Μιχαλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαύριδης (στελέχη της Siemens Ελλάδος κατά το επίδικο διάστημα), Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ (οι επτά τελευταίοι στελέχη της Siemens στη Γερμανία) , Γιώργος Σκαρπέλης, Νίκολαος Νίντος, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Παναγιιώτης Νικάκης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ´επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία).

Τσουκάτος: Η δικαίωση ήρθε έπειτα από 11 χρόνια

Αντίθετα, αθώοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κηρύχθηκαν οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Απαλλαγές λόγω παραγραφής
Ακόμη, απηλλάγησαν από το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα λόγω παραγραφής (παύση ποινικής δίωξης) οι Έλληνες και Γερμανοί κατηγορούμενοι στελέχη της Siemens, ανάμεσά τους οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαύριδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, κ.ά. Επίσης έπαυσε η δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου για τους Μ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.

Επιπλέον για τον ίδιο λόγο (παύση ποινικής δίωξης) απηλλάγησαν για το αδίκημα της δωροδοληψίας στον ιδιωτικό τομέα τα 13 αρχικώς κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ έπαυσε και πάλι λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 ακόμη πρόσωπα. Για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα απηλλάγησαν (παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής) ακόμη οι αρχικώς κατηγορούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζικοί -ανάμεσά τους οι Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο τελευταίος, αφού είχε «σπάσει» το βραχιολάκι από τον Νοέμβριο του 2018, εξαφανίστηκε από τη χώρα.

Υπόθεση Siemens: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους – Παραγραφή για Τσουκάτο

Τέλος, με την απόφαση απορρίφθηκαν αυτοτελείς ισχυρισμοί που είχε προβάλλει κατά βάση η πλευρά Χριστοφοράκου για τη συνδρομή δεδικασμένου για έλειψη διττού αξιοποίνου.
Η υπόθεση της Siemens απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία 14 έτη. Η δικογραφία αφορά σε διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η γερμανική εταιρεία, ως ανάδοχος του έργου της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.

Θεσσαλονίκη: 10 μήνες φυλακή στον φοιτητή του ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ