Πάνω από τα μισά παιδιά που σήμερα φιλοξενούνται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων θα μείνουν εκτός το 2022, λόγω των αυστηρών προδιαγραφών αδειοδότησης και λειτουργίας των κτιρίων που έθεσε το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017.
Την προειδοποίηση εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ασχολήθηκε με το θέμα των παιδικών σταθμών. Ο κ.Μπακογιάννης ανέφερε ότι σήμερα φιλοξενούνται στις δομές παιδικής φροντίδας του δήμου 5.300 παιδιά αλλά ο αριθμός θα πέσει στα 2.200 (!) εάν ισχύσουν οι προϋποθέσεις που βάζει το ΠΔ 99/2017 για τα κτίρια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά όλες τις πυκνοκατοικημένες πόλεις καθώς οι προδιαγραφές ζητούν κτίρια με συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα αυλής και όχι περισσότερα από δύο επίπεδα (ορόφους) λειτουργίας.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συχνά έρχεται και επανέρχεται καθώς μεγάλο μέρος των παιδικών σταθμών, ειδικά οι περίπου 1.700 πρώην κρατικοί που μεταβιβάσθηκαν στους δήμους, λειτουργούσαν σε παλαιά κτίρια ή και πολυκατοικίες. Με το ΠΔ99, πριν τρία χρόνια, οι δήμοι εκλήθησαν να βρουν λύσεις για να εκσυγχρονίσουν τις κτιριακές υποδομές ενώ τους δόθηκε προθεσμία συμμόρφωσης έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν τότε προγράμματα εκτεταμένων χρηματοδοτήσεων για να εκσυγχρονίσουν οι δήμοι τα υπάρχοντα κτίρια, παράλληλα με τις συμβάσεις για ανέγερση νέων εγκαταστάσεων. Φαίνεται όμως ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά ειδικά στα αστικά κέντρα με την έλλειψη ελεύθερων και κατάλληλων οικοπέδων.
Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει νέα παράταση προσαρμογής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Ταυτόχρονα θα συγκροτήσει επιτροπή προκειμένου να προτείνει κατηγοριοποίηση των προδιαγραφών του ΠΔ, δηλαδή να είναι διαφορετικές στους μεγάλους πυκνοκατοικημένους δημους και πιο αυστηρές στους ημιαστικούς και αγροτικούς δήμους όπου είναι εύκολο να εξασφαλισθούν ελεύθεροι χώροι.
Πηγή: ethnos.gr