Ένα τεχνητό κάτω άκρο που επιτρέπει στον χρήστη να έχει αυξημένες αισθήσεις από το τεχνητό πέλμα του, δημιούργησαν επιστήμονες στην Αυστρία, καταφέρνοντας ένα σημαντικό ιατρικό και τεχνολογικό επίτευγμα.
Ο πρώτος παραλήπτης, Wolfang Rangger, ο οποίος έχασε το δεξί του πόδι το 2007, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νιώθω σαν να έχω και πάλι ένα πόδι. Είναι σαν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Hubert Egger του Πανεπιστημίου του Linz, στο πέλμα του τεχνητού άκρου τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες, οι οποίοι διεγείρουν τα νεύρα στο σημείο που έχει ακρωτηριαστεί το πόδι, με αποτέλεσμα ο χρήστης να νιώθει τα αντίστοιχα ερεθίσματα. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που σε έναν ανάπηρο από ακρωτηριασμό ποδιού, τοποθετούνται τέτοιας τεχνολογίας αισθητήρες.
Αναλυτικότερα, οι χειρουργοί πρώτα ανακαλωδιώνουν τις νευρικές απολήξεις στο ακρωτηριασμένο μέλος του ασθενούς και τις τοποθετούν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.
Στη συνέχεια έξι αισθητήρες τοποθετούνται στη βάση του τεχνητού ποδιού, για να μετρούν την πίεση που ασκείται στην φτέρνα και το πόδι από τις κινήσεις του ποδιού (πχ στο βάδισμα, ή στην ανάβαση σε σκαλοπάτια).
Αυτά τα σήματα μεταδίδονται σε έναν μικροεπεξεργαστή που τα αναλύει και τα αναμεταδίδει στο σημείο που έχει γίνει ο ακρωτηριασμός του ποδιού. Αυτά τα σήματα διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις κάτω από το δέρμα, οι οποίες με τη σειρά τους μεταδίδουν τα σήματα στον εγκέφαλο.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: