Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι μάχιμος δημοσιογράφος, έντιμος, καλό παιδί, με χιούμορ και με απόλυτη συναδελφική αλληλεγγύη, στοιχείο που στις μέρες μας ψάχνεις να βρεις με το σταγονόμετρο.
Του Σταύρου Ζαγκανά
Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β΄ Πειραιά στις επικείμενες εκλογές, Δημήτρης Μαρκόπουλος μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την προσωπική και επαγγελματική του διαδρομή.
Αυτός είναι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, που μπορεί στις εκλογές του 2019 να… ντύθηκε βουλευτής φορώντας «γαλάζιο» κοστούμι, αλλά για όλους εμάς θα αποτελεί πάντα έναν εκλεκτό συνάδελφο που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί του! Παράσημό του, για το οποίο -καλώς- υπερηφανεύεται και που αποδεικνύει τα των λόγων μας τα αληθή η βράβευσή του ως δημοσιογράφου της χρονιάς το 2010, στον χώρο της οικονομίας, από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση. Ο περί ου ο λόγος, γεννημένος στις 10 Απριλίου του 1975, δημοσιογράφος και εσχάτως, όπως προαναφέραμε, πολιτικός και εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β΄ Πειραιά στις επικείμενες εκλογές, είναι γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, ενώ τον γνωρίσαμε ως ένα από τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Η καταγωγή του είναι από την ορεινή Ολυμπία και συγκεκριμένα τις Αμυγδαλιές Ανδρίτσαινας. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος άνοιξε την καρδιά του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την αίσθηση του χιούμορ που τον διακατέχει!
-Δημήτρη, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του δημοσιογράφου και τι σου αρέσει σε αυτήν;
Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα, καθώς έχει μεγάλο άγχος, πολυεργασία, διάσπαση δυνάμεων, συνήθως αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στον κόπο του εργαζομένου και υψηλά ποσοστά θανάτων. Παρά ταύτα, η ομορφιά της έγκειται στο γεγονός ότι σου εξασφαλίζει πρόσβαση σε πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης, είναι επάγγελμα στο οποίο δεν πλήττεις ποτέ, σε διαμορφώνει ως χαρακτήρα, αποτελεί ένα είδος «πανεπιστημίου» από μόνο του, και φυσικά σε οδηγεί παντού. Ακόμα και στην πολιτική όπως έγινε με εμένα. Μαρκόπουλος
-Τι ώρα ξυπνάς κάθε μέρα;
Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι πολύ επιβαρυμένο και για αυτόν τον λόγο ξυπνώ και ξεκινώ την ημέρα μου από πολύ νωρίς προκειμένου να προλάβω να ανταποκριθώ στις ημερήσιες υποχρεώσεις μου, οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο τις καθημερινές αλλά ορισμένες συνεχίζονται και τα Σαββατοκύριακα. Χαρακτηριστικά θα σας πω πως ένα τυπικό πρόγραμμά μου τις καθημερινές περιλαμβάνει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, κοινοβουλευτική παρουσία και συμμετοχή σε επιτροπές, παρουσία στο πολιτικό μου γραφείο και συνεργασία με τους συνεργάτες μου, ραντεβού εντός ή εκτός του γραφείου μου, περιοδείες στην εκλογική μου περιφέρεια, συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις όπου προσκαλούμαι κ.λπ. Μαρκόπουλος
-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί;
Ο σοφός λαός λέει ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και έπειτα το χούι. Δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς αυτό που έκανα παλαιότερα και ιδίως ως επαγγελματίας δημοσιογράφος το συνεχίζω και τώρα που βρίσκομαι στον χώρο της μάχιμης και ενεργού πολιτικής. Το πρώτο πράγμα λοιπόν με το οποίο ξεκινώ κάθε πρωί είναι μία περιήγηση, στο μέτρο του χρονικά δυνατού, σε ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου προκειμένου να έρχομαι σε επαφή με τον παλμό της τρέχουσας επικαιρότητας, κάτι που πολλές φορές αποτελεί και πυξίδα για το πώς, πού και με τι ρυθμούς θα κυλήσει το υπόλοιπο της ημέρας μου. Βλέπω επίσης φανατικά τηλεόραση. Όλες τις ειδησεογραφικές εκπομπές. Μαρκόπουλος
-Κάνεις δουλειές στο σπίτι;
Θα ήθελα να κάνω περισσότερες. Δεν είμαι οπαδός του παραδοσιακού προτύπου που θέλει τον άνδρα να απέχει από τις δουλειές του σπιτιού, τις οποίες θεωρεί αποκλειστική υποχρέωση της γυναίκας. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα βοηθούσα περισσότερο, όμως τα τελευταία χρόνια ο όγκος των καθημερινών μου υποχρεώσεων το καθιστά αυτό από πολύ δύσκολο έως απαγορευτικό. Μαρκόπουλος
-Ποια δουλειά δεν σου αρέσει;
Δεν είμαι χειρωνακτικός τύπος. Δυστυχώς.
-Μαγειρεύεις; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;
Είμαι πολύ δυνατός στο να τρώω (χα χα). Όχι. Μου αρέσει το καλό φαγητό και είμαι λάτρης της σπιτικής κουζίνας, όμως η μαγειρική είναι ένα πεδίο στο οποίο ακόμα δεν έχω δοκιμαστεί, οπότε προς το παρόν δεν σκοπεύω να δηλώσω συμμετοχή στο «MasterChef»! Αν κι έχω ζήσει ως εργένης, περιορίζομαι στις μακαρονάδες, τις ομελέτες και τις πατάτες.
– Βγαίνεις το βράδυ; Πώς διασκεδάζεις;
Όποτε το επιτρέπει το πρόγραμμά μου επιδιώκω μία βραδινή έξοδο με την οικογένειά μου και με καλούς φίλους. Η διασκέδασή μου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, από φαγητό μέχρι παρακολούθηση κάποιας κινηματογραφικής ταινίας ή μίας θεατρικής παράστασης.
-Θυμάσαι πότε μέθυσες τελευταία φορά;
Ομολογώ πως όχι, οπότε πρέπει να συνέβη πολύ παλιά και συνεπώς έχει παραγραφεί!
-Πόσο χρόνο σπαταλάς την ημέρα στα social media;
Είμαι κατά της δαιμονοποίησης της τεχνολογίας και θεωρώ ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά και με μέτρο, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες. Τα social media μοιραία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και ένα καλό επικοινωνιακό εργαλείο, καθώς στους λογαριασμούς που διατηρώ αναρτώ το σύνολο των δραστηριοτήτων μου και επικοινωνώ τις απόψεις μου στους συμπολίτες μου.
-Facebook ή Instagram; Τι προτιμάς;
Πρόκειται για δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Το Facebook, που βασίζεται περισσότερο στην πληροφορία (εν αντιθέσει με το Instagram που στηρίζεται στην εικόνα και την αισθητική απόλαυση), είναι πιο κοντά στις ανάγκες μου.
-Τι μουσική ακούς; Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;
Από ξένη μουσική ακούω από jazz και κλασική μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες των 80s. Από ελληνική ακούω ευχάριστα παλιά λαϊκά κι έντεχνο. Αγαπημένα τραγούδια έχω πολλά. Όχι ένα.
-Ποιος θα ήταν πρωταγωνιστής σε μία ταινία για τη ζωή σου;
Αν ζούσε, θα ήθελα τον Σον Κόνερι. Τεράστιος ηθοποιός και με λιγοστά μαλλιά σαν κι εμένα (χα χα).
-Πιστεύεις σε θεωρίες συνωμοσίας;
Από τη δουλειά μου έμαθα να πιστεύω και να δέχομαι οτιδήποτε προκύπτει μέσα από ενδελεχή έρευνα και εμβριθή έλεγχο όλων των δεδομένων. Τίποτα το αναπόδεικτο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμένα και θεωρώ υποχρέωσή μου να ακολουθώ τις υποδείξεις των ειδικών εκάστου τομέα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του Covid-19, πολλοί αντιεμβολιαστές συνωμοσιολόγοι βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό να αναπτύξουν τις αντιεπιστημονικές θεωρίες τους, πολλές φορές με την κάλυψη, ου μην και υποστήριξη, μερίδας της αντιπολίτευσης.
-Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό και, αν ναι, γιατί;
Νιώθω τυχερός γιατί έχω την υγεία μου, έχω δημιουργήσει μία υπέροχη οικογένεια και περιβάλλομαι από σπάνιας ποιότητας φίλους. Τα υπόλοιπα που έχω καταφέρει στην επαγγελματική μου καριέρα και τη μέχρι τώρα πολιτική μου διαδρομή, τα έχω επιτύχει με πολλή και σκληρή δουλειά. Όπως είχε πει και ο Τόμας Τζέφερσον: «Όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι».
-Τι θα έκανες αν κέρδιζες στο λαχείο 10 εκατομμύρια ευρώ;
Δεν θα άλλαζε ριζικά η ζωή μου. Σίγουρα θα αισθανόμουν πιο άνετος και ασφαλής, αλλά μέχρι εκεί. Επίσης, γνωρίζοντας πόσος κόσμος έχει ανάγκη και επειδή αποκομίζω μεγάλη χαρά μέσω της προσφοράς, θα φρόντιζα να διαθέσω ένα σημαντικό ποσό για ανακούφιση συνανθρώπων μας που περνούν δύσκολα.
-Ποια αταξία θυμάσαι από παλιά;
Είχα πετάξει τον αδελφό μου σε μια τζαμαρία, ενώ ο πετροπόλεμος στη γειτονιά μου, τα Μανιάτικα, ήταν συχνός.
-Αν το χόμπι γίνει επάγγελμα, παραμένει χόμπι;
Παραμένει χόμπι στη λογική ότι εξακολουθείς να το κάνεις με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι, αλλά πλέον με τους κανόνες που υπαγορεύει το επαγγελματικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται.
-Αν έχεις κενό μίας ώρας, τι κάνεις;
Πάει πολύς καιρός από τότε που θυμάμαι να έχω κενό μίας ολόκληρης ώρας. Τις σπάνιες φορές που αυτό συμβαίνει, επιδιώκω να είμαι με τη σύζυγο μου Δέσποινα και τις κόρες μας. Τις αγαπώ πολύ και μου λείπουν.
-Η δημοσιότητα και το χρήμα φέρνουν την ευτυχία;
Δεν είμαι φιλοχρήματος και η δημοσιότητα ήλθε στη ζωή μου σε πιο ώριμη ηλικία, άρα τη διαχειρίζομαι με σύνεση. Δεν μου αρέσουν τα… καβαλημένα καλάμια. Η δική μου ευτυχία εδράζεται σε πιο συμπαγείς βάσεις και στέρεα θεμέλια και δεν θα την εξαρτούσα ποτέ από εφήμερους και επιφανειακούς παράγοντες. Ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενα και τα δύο, αλλά δεν είναι το παν στη ζωή.