Δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος διεξάγεται σήμερα στο Καζακστάν για το κλείσιμο της εποχής του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και της οικογένειάς του, που κυβερνούσε τη χώρα επί 30 χρόνια, η εξουσία του οποίου όμως κλονίστηκε μετά τις ταραχές νωρίτερα φέτος.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, πλούσια σε μέταλλα και υδρογονάνθρακες, συγκλονίστηκε τον Ιανουάριο από ταραχές στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 230 άνθρωποι. Οι ταραχές αυτές, οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1991, ξεκίνησαν από ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων προτού εκτραχυνθούν σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και πολιτών.
Πριν τα επεισόδια αυτά ο νυν πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ, 69 ετών, θεωρούνται άνθρωπος του 81χρονου Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019, αλλά εξακολουθούσε να διαδραματίζει κεντρικό πολιτικό ρόλο από τα παρασκήνια. Οι συγκρούσεις του Ιανουαρίου αποτελέσαν καμπή, με τον Τοκάγεφ να φαίνεται ότι εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να ξεφύγει από την επιρροή του προκατόχου του.
Βάσει των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει το ένα τρίτο των άρθρων του Συντάγματος και, κυρίως, θα αφαιρεθεί από τον Ναζαρμπάγεφ ο τίτλος “Ελμπασί”, “επικεφαλής του κράτους”, ένα καθεστώς που του προσέφερε σημαντικές εξουσίες. Άλλη αλλαγή προβλέπει ότι οι συγγενείς αξιωματούχων δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ένα μέτρο που φαίνεται να αφορά την οικογένεια Ναζαρμπάγεφ.
Σύμφωνα με τον Τοκάγεφ, με το δημοψήφισμα πρόκειται να εξαλειφθεί ένα “υπερ- προεδρικό” καθεστώς, το οποίο χαρακτηριζόταν επί χρόνια από μια κουλτούρα λατρείας προς το πρόσωπο του Ναζαρμπάγεφ. Το “ναι” στις μεταρρυθμίσεις αναμένεται ότι θα κερδίσει. Για το “όχι” δεν πραγματοποιήθηκε εκστρατεία, σε ένα αυταρχικό κράτος όπου καταστέλλεται οποιαδήποτε φωνή αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης
Χιλιάδες συλλήψεις στο Καζακστάν μετά τα δραματικά επεισόδια
Το Καζακστάν και το νέο ρωσικό δόγμα