Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Δημόσια Υγεία: Μπαίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στο ΕΣΥ – Οι πέντε βασικές τομές

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι ένα νέο µοντέλο διοίκησης, µε στόχο τον περιορισµό των ράντζων και την ταχύτερη πρόσβαση στις ΜΕΘ

Σε άµεσες αλλαγές στη λειτουργία βασικών τµηµάτων των δηµόσιων νοσοκοµείων αναµένεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πηγές του «Έθνους» αναφέρουν ότι δροµολογούνται ήδη πέντε αλλαγές, ώστε να τροποποιηθούν οι συνθήκες που σήµερα καταγράφονται στο ΕΣΥ και προκαλούν δυσκολίες στους ασθενείς.

Οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

  1. Ανακατανοµή κλινών µε βάση τις ανάγκες
    Μία από τις πρώτες κινήσεις που επιδιώκεται να υλοποιηθούν τις επόµενες εβδοµάδες είναι να αυξηθεί ο αριθµός των διαθέσιµων κρεβατιών στις κλινικές που σήµερα παρουσιάζουν µεγάλη κίνηση. Από τις πρώτες ηµέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκοµείων να του παραδώσουν γραπτώς τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν. Ζήτησε επίσης να του αναφέρουν τις κλινικές που παρουσιάζουν µεγάλη κίνηση ασθενών. Ετσι, όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους», θα επιδιωχθεί ανακατανοµή των κλινών ανά κλινική µε βάση τα δεδοµένα των εισαγωγών. Στόχος είναι να εξαφανιστούν τα ράντζα, ένα φαινόµενο που υπάρχει χρόνια και συνεχίζει να βασανίζει ασθενείς και προσωπικό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκοµείου «Αττικόν». Οπως έχουν καταγγείλει και οι νοσοκοµειακοί γιατροί στον υπουργό Υγείας, η Θωρακοχειρουργική Κλινική διαθέτει πολλά κρεβάτια, ενώ αντίθετα η Καρδιολογικήέχει ασθενείς µε σοβαρά προβλήµατα που νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόµους. Το συγκεκριµένο µέτρο θα αποτελέσει µια πρώτη κίνηση για την ανακούφιση των ασθενών, ενώ αναµένεται να εφαρµοστεί ένα συνολικό σχέδιο με νέο σύστημα εφημέρευσης, ώστε να τελειώσει οριστικά το φαινόμενο των ράντζων στα νοσοκομεία.
  2. Ανανέωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
    Τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζεται να ξεκινήσει η ανανέωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία θα γίνουν αυτόνομα και θα βρίσκονται σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να μεταφέρονται απευθείας οι ασθενείς με τα ασθενοφόρα. Στο ίδιο πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει να ορίσει ειδικές ομάδες που θα παραλαμβάνουν τους ασθενείς στα ΤΕΠ. Αυτό φαίνεται ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έχουν προαναγγελθεί για φέτος.
  3. Νοσηλεία στο ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
    Ενα νέο σύστημα νοσηλείας στο ΕΣΥ, ακόμη και για όσους διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση, θα εισαγάγει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή, το υπουργείο σκοπεύει να συνάψει σύμβαση με ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε όποιος ασφαλισμένος επιθυμεί θα μπορεί να νοσηλεύεται στο ΕΣΥ έναντι αμοιβής που θα καταβάλει η ασφαλιστική του εταιρεία. Η νέα ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί με τον τρόπο αυτό να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία και στους εργαζόμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αφού θα πληρώνονται ξεχωριστά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά το υπουργείο Υγείας, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν στο ΕΣΥ τα λεγόμενα απογευματινά ιατρεία, στα οποία το προσωπικό αμείβεται ξεχωριστά για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
  4. Ακτινοθεραπείες και το απόγευμα
    Μέσα στις προτεραιότητες των επόμενων εβδομάδων είναι να ξεκινήσουν και οι διπλές βάρδιες στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων, κάτι που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσουν όσα τμήματα διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και μπορούν να καλύψουν δύο βάρδιες. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε στο «Εθνος» ότι τα νοσοκομεία που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Με βάση τον σχεδιασμό, πάντως, η ολοήμερη λειτουργία των τμημάτων ακτινοθεραπείας θα διαρκεί μέχρι τις 20.00 ή 21.00 το βράδυ. Να σημειωθεί ότι, με βάση και τις καταγγελίες των συλλόγων καρκινοπαθών, η αναμονή για ακτινοθεραπείες μπορεί να ξεπερνά και τους 4-5 μήνες, ανάλογα την περίοδο.
  5. Αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων
    Ενα άλλο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων σχεδιάζει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας. Θα περιλαμβάνει μάνατζμεντ στα πρότυπα των ιδιωτικών νοσοκομείων, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την αύξηση των εσόδων για το ΕΣΥ μέσω διαφόρων μεθόδων. Βασική προϋπόθεση, διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας το «Εθνος», είναι όλα να συνεχίζουν να είναι δωρεάνγια τους ασθενείς. Μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να γίνουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο προμηθειών ώστε και στην περίπτωση αυτή, όπως στα φάρμακα, να γίνονται διαπραγματεύσεις για καλύτερες τιμές αλλά και ενιαίοι διαγωνισμοί. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν πόροι οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για βελτίωση των υποδομών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ