Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Δημόσιο: Στα 5,7 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές

Τα βήματα για την επιστροφή στην ανάπτυξη περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός στη Βουλή, σήμερα, τα ενταγμένα στους τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους, αλλά μη αποπληρωμένα επενδυτικά σχέδια αριθμούν τα 6.300 και το ύψος των συμβασιοποιημένων ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανέρχεται συνολικά στα 5,7 δισ. ευρώ. «Η ιδιαίτερα βεβαρημένη αυτή κατάσταση, η οποία εις ολόκληρον κληροδοτήθηκε στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και κατά το δυνατόν άμεσα», αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός στο έγγραφό του, αναφερόμενος στα βήματα για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενημερώνει ότι αυτός είναι βασικός στόχος του υπουργείου ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί:

-με την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων. «Οι συμφωνίες που έχουμε για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και για την έναρξη του ΕΣΠΑ 2013-2020 μαζί με τις δύο θετικές διευκολύνσεις που έγιναν ειδικά για την Ελλάδα, δηλαδή η υποκατάσταση του 5% της εθνικής συμμετοχής με ευρωπαϊκούς πόρους και η αύξηση της προκαταβολής για το επόμενο ΕΣΠΑ από 7% σε 14%, διασφαλίζουν 4,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες για την ελληνική οικονομία», εξηγεί στο σημείο αυτό ο κ. Σταθάκης.

-στην επίτευξη του στόχου επιστροφής στην ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συμβάλουν και οι πρωτοβουλίες και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την EBDR και με άλλους διεθνείς οργανισμούς για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας

-με την ενεργοποίηση νέων εργαλείων που θα διασφαλίσουν την επάρκεια της χρηματοδότησης μέσω του αναπτυξιακού νόμου. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παλαιού αναπτυξιακού νόμου ο οποίος άφησε αρκετά προβλήματα προς επίλυση», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας.

-με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει το βασικό ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κινητοποίηση πόρων από το πακέτο Γιούνκερ προς τις ΜμΕ.

«Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας αξιοποιώντας έτσι το υψηλού επιπέδου υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό», υπογραμμίζει επίσης ο Γιώργος Σταθάκης ενώ, όσον αφορά ειδικότερα τον αναπτυξιακό νόμο, ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και τον αναπροσανατολισμό και ανασυγκρότηση του ελληνικού παραγωγικού συστήματος. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής έχουν συσταθεί επιτροπές τόσο για την αξιολόγηση των παλαιών νόμων όσο και για την πρόταση νέων ιδεών για το νέο επενδυτικό πλαίσιο. Παράλληλα, Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση ενώ έχει επιπλέον γίνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων οι οποίες είναι σε στάδιο επεξεργασίας.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) με θέμα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά το πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν βαλτώσει λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης. Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση, ενόψει του νέου αναπτυξιακού νόμου θα λάβει υπόψη προτάσεις ανθρώπων της αγοράς και επιμελητηρίων ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση προτεινόμενων προγραμμάτων.

Στην απάντησή του, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις δοκιμάστηκαν σκληρά λόγω της οικονομικής ύφεσης και των συνακόλουθων περιορισμένων πόρων. «Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα ενταγμένα στους τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους, αλλά μη αποπληρωμένα, επενδυτικά σχέδια αριθμούν τα 6.300 και το ύψος των συμβασιοποιημένων ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανέρχεται συνολικά στα 5,7 δισ. ευρώ», είναι τα στοιχεία που διαβιβάζει ο κ. Σταθάκης ο οποίος δηλώνει: «η ιδιαίτερα βεβαρημένη αυτή κατάσταση, η οποία εις ολόκληρον κληροδοτήθηκε στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, πρόκειται να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά και κατά το δυνατόν άμεσα με βασικό γνώμονα τη βέλτιστη διευθέτηση του μείζονος αυτού ζητήματος». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομίας ενημερώνει ότι «ήδη από τον Μάρτιο του 2015 γίνεται εντατική προσπάθεια διερεύνησης του βαθμού ωριμότητας των εκκρεμών επενδυτικών σχεδίων και παράλληλα αναζητούνται οι πιο δόκιμοι χρηματοδοτικοί και άλλοι τρόποι, προκειμένου να ανταποκριθεί το Δημόσιο κατά το ακέραιο στις πραγματικές του υποχρεώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ