Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2015»

Την εκτίμηση ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα , αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν βιάζεται να επανέλθει στις αγορές και τόνισε πως πλέον αναμένει από τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι αναμένει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειωθούν περαιτέρω και επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει περισσότερο χρέος. «Δεν θέλουμε να δανειστούμε περισσότερα από ό, τι χρειάζεται» λέει, προσθέτοντας πως «στο μέλλον, θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε, σε χαμηλότερη τιμή».

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα. «Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και, πάνω από αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν είναι απαραίτητο» σημειώνει.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο Πρωθυπουργός λέει πως αναμένει οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αν και δεν αναφέρεται στο είδος της ελάφρυνσης του χρέους που ζητάει η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και οι αλλαγές στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να το κάνουν αυτό σήμερα» τονίζει.

Επενδυτές στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται και στην έλευση επενδυτών στην Ελλάδα όπως οι Hewlett Packard, IBM, Huawei και η ZTE, ενώ τονίζει πως πάνω από 600 στρέμματα αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας από Έλληνες και ξένους επενδυτές, γεγονός που συνεπάγεται επενδύσεις 7 – 8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, επισημαίνει πως η Ελλάδα ποντάρει στον τουρισμό και τους φυσικούς της πόρους για την ενίσχυση της ανάκαμψης, ενώ χαρακτηρίζει τη χώρα ως ιδανική τοποθεσία για τη μεταφορά προϊόντων από το Σουέζ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την έλλειψη ρευστότητας ως την άμεση πηγή ανησυχίας του, λέγοντας πως είναι «τρελό» να υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να πετύχουν, αλλά να μην έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις αγορές και ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ρευστότητα.

Αναφερόμενος στον πολιτικό κίνδυνο δηλώνει εμφατικά πως αυτό που τον «κρατά ξύπνιο» είναι η διαφύλαξη της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού. «Αυτά τα τρία πράγματα μπορούν να σας κάνουν να έχετε άγρυπνες νύχτες» τόνισε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και την πολιτική αστάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ