Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Δημοσκόπηση GPO: 6,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Πτώση για το ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 6,4% για τη ΝΔ και πτώση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με φόντο την υπόθεση Καϊλή καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO.

Σημαντική παράμετρος που καταγράφεται είναι πως η επόμενη Βουλή είναι πιθανό ν είναι πεντακομματική . Ωστόσο τις εκλογές κατά τα φαινόμενα θα καθορίσουν οι αναποφάσιστοι και η διασπορά ψήφου στα μικρότερα κόμματα.

Τα κριτήρια της ψήφου των πολιτών, δεν συνδέονται μόνο με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, αλλά επεκτείνεται με σημαντικό ποσοστό σε θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας. Αντιθέτως μικρό είναι το ποσοστό που απαντάει πως θα ψηφίσει με βάση τα εθνικά θέματα.

Σε ένα περιβάλλον που σημαδεύεται από την παρατεταμένη κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, όπως έδειξε και το α’ μέρος του Οικονομικού Βαρομέτρου της GPO, οι πολιτικοί συσχετισμοί της στιγμής δεν εμφανίζουν ουσιαστικές διαφορές. Έτσι, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική με 32,2% (32,4% στην προηγούμενη μέτρηση), διατηρώντας ένα προβάδισμα 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 25,8% των προτιμήσεων (25,6% στην προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,1%, χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα από τη μέτρηση του Νοεμβρίου, με σαφές αποτύπωμα των επιπτώσεων από την υπόθεση Καϊλή.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,3% (5,8%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (4,6%), Το ΜΕΡΑ 25 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% (1,9%), η Εθνική Δημιουργία 1,4%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,7%, λευκό-άκυρο το1,4%, το 1,3% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 9,7% (9,2% στη μέτρηση του Νοεμβρίου).

Στο ερώτημα «τι θα έχουν κατά νου όσοι ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές;», πρώτες με ποσοστό 29,5% έχουν οι απαντήσεις για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Το 21% επιλέγει ως κριτήριο την ανάπτυξη της οικονομίας και το 19,8% την ιδεολογική ταύτιση. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα 17,8% των ερωτηθέντων -καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό- δηλώνει ότι θα έχει στο μυαλό του τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας. Την εξωτερική πολιτική, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ένταση στα ελληνοτουρκικά, επιλέγει ως πρώτο κριτήριο μόλις το 8%.

Περί απλής αναλογικής

Σοβαρή διχογνωμία καταγράφεται στο ερώτημα τι προτιμούν οι πολίτες σε περίπτωση που από τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 50,1% απαντά ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, ενώ το 47,1% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αξιολόγηση των υπουργών

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών, σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 66,8% των θετικών γνωμών παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ακολουθεί με το 57,6% των θετικών γνωμών. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (53,1%), ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας (51,2%), ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (46,6%), και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης (46,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση «καμπανάκι» για Μητσοτάκη : Κάτω από το 5% η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση RASS: Στο 7,8% η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Aνησυχία για το οικονομικό μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ