Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση Ipsos/Euronews: Οι απόψεις των Ελλήνων για Ζελένσκι, Πούτιν και ηγέτες της ΕΕ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της μεγάλης αποκλειστικής δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του euronews, ως προς τις απόψεις που έχουν οι Έλληνες πολίτες για Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ipsos αξιποίησε για τη δημοσκόπηση δείγμα με σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες σε 18 κράτη μέλη ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Η πρώτη έρευνα του είδους της δείχνει ότι το 47% των Ευρωπαίων (συνολικά) έχει “θετική” γνώμη για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ το 32% έχει “αρνητική” γνώμη.

Παράλληλα, το 21% δηλώνει ότι “δεν γνωρίζει αρκετά” για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο πιο αρεστός ηγέτη από τις οκτώ ευρωπαϊκές προσωπικότητες που εξέτασε η Ipsos.

Προκύπτει όμως και ένα άλλο δεδομένο: οι «θετικές» και οι «αρνητικές» αξιολογήσεις για το πρόσωπό του παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

Στη Σκανδιναβία και την Ιβηρική Χερσόνησο, ο Ζελένσκι λαμβάνει τις περισσότερες “θετικές” αξιολογήσεις: 81% στη Φινλανδία, 74% στη Σουηδία, 72% στη Δανία και την Πορτογαλία και 64% στην Ισπανία.

Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (57%) και τη Βουλγαρία (56%) έχουν “αρνητική” γνώμη για τον Ουκρανό πρόεδρο.

Άλλες χώρες όπου η “αρνητική” άποψη υπερτερεί της “θετικής” είναι η Σλοβακία (50% έναντι 26%), η Αυστρία (47% έναντι 33%), η Ιταλία (41% έναντι 32%) και η Τσεχία (37% έναντι 36%).

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή των εθνικών κυβερνήσεων: η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και ο Πετρ Φιάλα της Τσεχίας είναι ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας και υπερασπίζονται το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόσφατα, η Τσεχική Δημοκρατία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την προμήθεια 800.000 πυρομαχικών για το Κίεβο σε ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα.

Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Γερμανοί απέχουν πολύ από τη συναίνεση στις εκτιμήσεις τους: Το 41% έχει “θετική” γνώμη για τον Ζελένσκι και το 36% “αρνητική”.

Στη Ρουμανία, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα φθηνά, χωρίς δασμούς, σιτηρά από την Ουκρανία, η διαίρεση της κοινής γνώμης είναι εξίσου εντυπωσιακή: το 49% δηλώνει πως έχει θετική άποψη για τον Ουκρανό πρόεδρο και και το 40% αρνητική άποψη.

Η Πολωνία, μια χώρα που έχει δει πιο έντονες διαμαρτυρίες για το ίδιο θέμα, βρίσκεται ωστόσο στο στρατόπεδο των “θετικών” (57%) και όχι των “αρνητικών” (24%).

Οι απόψεις για τον Πούτιν
Η δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews/Ipsos εξετάζει τις θετικές και τις αρνητικές γνώμες των Ευρωπαίων πολιτών για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά καταγράφει τις περισσότερες αρνητικές απόψεις μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

Επί του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα το 79% έχει «αρνητική» γνώμη για τον πρόεδρο της Ρωσίας, το 10% έχει θετική γνώμη για αυτόν και το 11% απαντά ότι «δεν γνωρίζει αρκετά».

Οι αρνητικές κρίσεις για τον Ρώσο πρόεδρο πέφτουν κάτω από το όριο του 60% μόνον σε τέσσερις χώρες: την Βουλγαρία (49%), την Σλοβακία (56%), την Ουγγαρία (57%) και την Ελλάδα (59%).

Στον αντίποδα βρίσκονται η Φινλανδία (94% λέει “αρνητικά”), η Σουηδία (το 91% λέει “αρνητικά”), η Δανία (91%), Πολωνία (91%), Ισπανία (90%), Πορτογαλία (89%), Ολλανδία (88%) ) και η Γαλλία (80%).

Οι πιο θετικές απόψεις για τον Βλαντιμίρ Πούτιν καταγράφονται, σύμφωνα με την έρευνα, στη Βουλγαρία με το 37% των ερωτηθέντων έχει «θετική» γνώμη.

Ακολουθεί η Ελλάδα με το 28% των πολιτών να εκφράζουν θετική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Μακρόν και οι υπόλοιποι ηγέτες
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερος στην κατάταξη των πιο συμπαθών, με το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει “θετική” γνώμη γι’ αυτόν, έναντι 34% που έχει “αρνητική”. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Γάλλοι είναι οι πιο σκληροί επικριτές, με ένα επιβλητικό 62% να επιλέγει την “αρνητική” και μόλις το 28% τη “θετική” άποψη.

Η δημοτικότητα του Μακρόν αποτελεί πλειοψηφικό συναίσθημα στη Ρουμανία (57%), την Ελλάδα (55%), τη Γερμανία (53%), τη Δανία (52%) και την Ολλανδία (50%).

Πιο αδιάφορος είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς: το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι “δεν γνωρίζει αρκετά” για τον άνθρωπο που διοικεί τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ενώ το 29% εκφράζει “θετική” γνώμη και το 33% “αρνητική”. Τέσσερις χώρες ξεχωρίζουν ως προς την αντιπάθειά τους προς τον 65χρονο σοσιαλιστή: η Γερμανία (61% δηλώνει “αρνητικά”), η Αυστρία (47%), η Ελλάδα (45%) και η Πολωνία (39%).

Η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και ο Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας προστατεύονται πάρα πολύ από την περιφρόνηση με την επιλογή “δεν ξέρω αρκετά” (43% και 50%, αντίστοιχα). Ως αποτέλεσμα, κανείς από τους δύο δεν μπορεί να πει ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής ή αντιπαθής. Εκτός Ιταλίας, ο Meloni αντιμετωπίζει αντιπάθεια μόνο στην Ισπανία, όπου το 44% έχει “αρνητική” γνώμη. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες στη Ρουμανία εγκρίνουν θερμά τον Meloni (54%), τον Sánchez (49%) και τον Tusk (53%), παρόλο που όλοι τους προέρχονται από πολύ διαφορετικό υπόβαθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο “φάουλ” από την Φον ντερ Λάιεν. Επέλεξε τον προσωπάρχη της ως υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας της

Οι 821 πιο επικίνδυνες εγκληματικές ομάδες της Ευρώπης σε έκθεση της Europol

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ